Primăria Timișoara depune pentru finanțare europeană primul proiect pe POR. Este vorba despre transformarea fostei clinici de dermatologie de pe strada Mărășești în centru multicultural. Suma vizată: în jur de cinci milioane de euro, durata lucrării fiind estimată la trei ani.
În primăvara lui 2013, primarul Nicolae Robu anunța mutarea Clinicii de Dermatologie din centrul Timișoarei, de pe strada Mărășești, dintr-un imobil care nu a avut niciodată altă destinație decât cea de spital. În septembrie 2015, consilierii locali au aprobat documentația pentru lucrările de intervenții la obiectivul de investiții „Refuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Conform unui proiect votat în luna iulie de consilierii locali, imobilul va fi împărțit în două sectoare: unul va fi spațiu multicultural, iar în cel de-al doilea va fi Clinica de Radioterapie a Spitalului Municipal. În zona din care s-a mutat Dermatologia va fi deschis Muzeul Cetății Timișoara și vor funcționa și alte instituții culturale care își doresc acest lucru.
Proiectul va fi depus la ADR Vest, pentru finanțare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiţii 5.1 -„Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”. Valoarea proiectului este de 22,08 milioane de lei, din care nerambursabili 20,8 milioane. Durata estimată de realizare aeste de 36 de luni. „Este primul proiect pe care îl depunem pe POR, după deschiderea celei dintâi axe de finanțare pentru primărie. Vom aștepta aprobarea, nu ne asumăm încă să începem acest proiect pe fonduri de la bugetul local. Doar dacă nu vom primi această aprobare îl vom face pe fonduri proprii”, spune viceprimarul Dan Diaconu. Clădirea de pe strada Mărășești nr. 5 are 4.300 metri pătrați și a fost construit între anii 1754 și 1757, fiind refăcută ulterior în secolul al XIX-lea. Destinația sa a fost de spital municipal, deschis cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei. Aici au fost refăcute, în ultimii ani, acoperișul și fațadele, dar este nevoie de o reabilitare integrală în interior. Lucrările efectuate au costat în jur de 500.000 euro.
Comentarii prin facebook