LPF, FRF, PSD… tot rahatu’ ala e

În primăvara lui 2011, Poli a lui Marian Iancu termina pe locul doi al primei divizii fotbalistice și Timișoara ar fi meritat o nouă participare în preliminariile Ligii Campionilor, cu tot ce înseamna asta ca imagine pentru Capitala Bantului. Era vremea în care stadionul „Dan Păltinișanu” se umplea ochi la un meci decisiv, „Peluza Sud” era a naibii de fericită cu o echipă din Bragadiru, iar administrația locală finanța așa cum se pricepea ea mai bine această performanță. Decizie pentru care președintele CJ Timiș, Constantin Ostaficiuc, primarul Gheorghe Ciuhandu și alții au ajuns astăzi cu condamnări și sechestru pe bunuri, dar asta e o altă poveste. Numai că aventura în Liga Campionilor din acel an s-a terminat înainte să înceapă, pe motiv de nelicențiere. Ba chiar Poli avea să fie retrogradată la masa verde, printre altele imputându-i-se că nu a plătit o datorie către Benfica Lisabona. Anul următor, Poli s-a clasat pe prima poziție a ligii secunde, loc evident promovabil, dar nefinalizarea negocierilor dintre Iancu și autoritățile locale pentru preluarea echipei a făcut ca patronatul de atunci să retragă caietul de licențiere pentru mari datorii la stat și parteneri privați. După cei doi ani de penitență ai lui Poli în liga secundă, sancțiunile FRF date cluburilor nefalimentate juridic s-au limitat la depunctări și toată lumea era fericită.

A urmat povestea cu Nicolae Robu, devenit primar, și AC Recaș, întreg scandalul care a dus la plecarea galeriei din peluza sud a stadionului „Dan Păltinișanu”. Noua Poli, ACS Poli, „Cea Mai Poli Dintre Toate Poli”, cum a botezat-o (cred că) ironic primarul liberal, a promovat în prima ligă, iar în primăvara lui 2014 nu se simțea deloc bine în lupta pentru evitarea retrogradării. Atunci s-a pus problema realizării sistemului de încălzire a gazonului de pe DP, pentru întregirea caietului de licențiere. CJ Timiș, asociat în ONG-ul care administra clubul, a promis atunci, prin președintele Titu Bojin, bugetarea acestei lucrări, mai cu seamă că Județul era proprietarul stadionului. Nu s-a mai întâmplat asta, iar în 2015, când s-a pregătit dosarul de licențiere, ACS Poli a suportat din prima tranșă a drepturilor TV de primă ligă costul acestei investiții, circa 100.000 de euro. Bun și așa, deși din acei bani se puteau plăti la acea vreme salariile jucătorilor, mai ales că urma o perioadă de criză financiară cauzată de blocajul impus de Curtea de Conturi finanțăriilor publice în sportul timișorean.

S-au luat bani de la gura jucătorilor și nu numai. Trebuie să admitem că managementul politic la club a fost poate mai prost decât rezultatele echipei, care, deși retrogradată în vara lui 2016, a fost reprimită în liga întâi ca urmare a colapsului celor de la Rapid. Cam lungă vorba ca să ajung la fair-play și șanse egale în fotbalul românesc. De fapt ce propune fotbalul românesc la acest capitol în anul de grație 2016/2017? Instalația de încălzire a gazonului este obligatorie prin dosarul de licențiere, o echipă ca Poli nu-și plătește jucătorii, nu face transferuri de valoare ca să investească în acest sistem de încălzire, iar în urmă cu o lună-două te pui și joci la Cluj și Tg. Mureș pe terenuri înghețate. Argumentul gazdelor? E prea scumpă energia electrică consumată de acest sistem, iar cele două cluburi sunt în insolvență și nu au bani. Ce este obligată să facă ACS Poli? Să joace pe gheață, în loc să fie depunctate echipele cu care ești în competiție. În loc ca, la anul, să retrogradeze cele care nu îndeplinesc condițiile, să fie depunctate acele echipe care nu fac față competiției – cum s-a întâmplat cu Poli de două ori în perioada Iancu -, va retrograda Poli, cea care a făcut acel efort financiar în vara lui 2015 pentru confortul propriu și al adversarilor.

Acesta este sistemul competițional din România. În sport, ca în viață. Joci ani de zile fără să ai voie să-ți finanțezi propria echipă ca primărie sau administrație județeană, dar în trei sferturi de țară se merge pe ban public în sport. Da, e adevărat, încet-încet, Curtea de Conturi mai bagă în lista scurtă a fraierilor câte o echipă și-o primărie, dar până să ajungă la toate, Voluntariul lui Pandele ajunge de trei ori campioană, iar soția primar Gabriela Firea se gândește să înființeze secție de fotbal în CSM București, cu milioane bune de euro finanțare pe an. Această nedreptate trebuie să o regleze Federația Română de Fotbal, Liga Profesionistă, astfel de inegalități ar trebui să intre în atenția noii puteri politice, dar de ce-ar intra, de vreme ce niciun primar PSD mare patron în liga întâi nu a fost somat de Curtea de Conturi, instituție condusă tot de un pesedist?

Zilele trecute am aflat din presă că Liviu Dragnea, premierul României, președintele Camerei Deputaților, al Senatului, al Avocatului Poporului, Ministerului Dezvoltării, Curții Constituționale și al Consiliului Județean Teleorman, a cerut Parchetului General (care DNA n-o conduce încă) lămuriri despre cum stă treaba cu angajarea rudelor la cabinetele parlamentare. Asta da, asta îi roade, iar când îi roade imediat clarifică o problemă! Vor imediat să știe, ca nu cumva și alții de-ai lor să fie condamnați pentru abuz și alte conflicte de interese. Dar o întrebare către Curtea de Conturi poate pune cineva, domnule Grindeanu? Să știe toată lumea – inclusiv avocat Obârșanu, că nu pot să-i spun altfel – dacă e voie sau nu e voie să fie finanțat fotbalul, sportul, la urma urmelor. Că dacă e voie, atunci să dea și Primăria Timișoara ori CJ bani la tinerii ăia care aleargă pentru o leafă și pentru numele orașului. Iar dacă nu e voie, atunci să fie opriți și primarii ăia șmecheri din partidul dumneavoastră.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

INO a spus: (ianuarie 11th, 2017 at 14:08 )

NOW!EI !SASU!ACUM SUNT DE ACORD CU TINE!GRINDEANU AR TREBUI SĂ MAI PUNĂ LUCRURI LA PUNCT ȘI PENTRU BĂNĂȚENII LUI FĂLOȘI!!ȘI CHIAR UN STADION NOU!ȘI BINEÎNȚELES ESTE UN LUCRU VITAL CA ȘI SPORTUL SĂ FIE FINANȚAT DE LA JUDEȚ PENTRU CĂ ÎN ROMÂNIA PREA PUȚINI OAMENI VOR SĂ INVESTEASCĂ ÎN SPORT ȘI SE DUCE DRECU TOTUL DE RĂSUL CURCILOR!!CRED CĂ SE VOR DEBLOCA ȘI ACESTE TÂMPENII ALE CURȚI DE CONTURI ȘI POLI TIMIȘOARA CA ȘI ALTE ECHIPE VA PUTEA FINANTATĂ DE LA PM ȘI CJ!!HAIDE POLI TIMIȘOARA!!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

Alex a spus: (ianuarie 11th, 2017 at 14:36 )

Easy boy … cu asa aprecieri :(((. Se poate ! monser 🙂

anteconbega a spus: (ianuarie 11th, 2017 at 20:56 )

Brambureala de la Poli e, de fapt, o barmbureală naţionalăă. De aceea, insistăm: Freddy prim ministru! Ce, numai Grindeanu poate? Ce, Coposu era mai bun decât Iliescu? Ce, Tericeanu nu are voie să-şi ducă a cincea (sau a şasea) nevastă în Dubai? Popor nerecunoscător!

astra a spus: (ianuarie 12th, 2017 at 11:59 )

Ca n-o fi vorba de Simonis! Ca ala, ca Grindneanu, e tot @limba de pantof@!

Av Obirsanu Carmen a spus: (ianuarie 13th, 2017 at 09:48 )

Domnule Sasu iti pun eu o intrebare: Cati bani iti platesc infractorii care fura din bugetul public ca sa le tii parte?
Nu iti este rusine sa faci asemenea afirmatii?
Sa tii partea celor care devalizeaza bugetul public?
Ce te deranjeaza ca am dovedit spirit civic si am stiut sa fac deosebirea intre infractiune si act legal?

sam a spus: (ianuarie 13th, 2017 at 16:04 )

doar in orasele in care psd are primari finantarea fotbalului din bani publici este legala’ acolo cuvantul devalizare nu egzista

anteconbega a spus: (ianuarie 18th, 2017 at 08:27 )

Doamna Obârşanu are curajul nevestei de politist. De ţinut cu Poli nu poate ţine, că e os de olteancă. Ţine cu FC Slatina, cel puţin! AC Recas nu fu Poli, parca asa-i vorba.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectele noului stadion, al Institutului Oncologic și cel al PTF Beba Veche au fost aprobate in ședința de guvern de la Timișoara
Top