Adio centrale termice de casă, apartament sau bloc! Dacă regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică trece de plenul CL, noile construcții ridicate în Timișoara trebuie racordate la sistemul centralizat. Timișorenii sunt chemați înainte la o dezbatere publică.
Primăria Timişoara organizează miercuri, 23 mai, la ora 13, în sala de şedinţe a Consiliului Local, o dezbatere publică pe tema proiectului de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Local nr.239/2009 – privind Regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Timişoara. „Cei interesați se pot adresa în scris la Direcţia Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală sau în format electronic, prin e-mail. Participanţii la dezbatere care se înscriu la cuvânt îşi vor susţine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de cinci minute pentru fiecare participant”, anunță cei de la PMT.
Proiectul a fost publicat luni dimineață pe site-ul PMT și poate fi consultat aici. Prevederea care va stârni cele mai mare controverse este cea legată de obligativitatea racordării noilor clădiri la sistemul centralizat. „Pentru clădirile care vor fi construite ulterior aprobării prezentului regulament, pe terenuri aferente străzilor nominalizate ca făcând parte din zona unitară de încălzire sau pe terenuri eliberate de construcții existente la data aprobării prezentului regulament sau în locul unor clădiri care acum au, potrivit nomenclatorului stradal, adresa pe strada nominalizată la data adoptării prezentului regulament ca fiind într-una din zonele unitare de încălzire, în arealele zonelor unitare de încălzire, încălzirea și prepararea apei calde de consum se vor asigura obligatoriu prin racordarea la SACET. În cazul construcțiilor noi, la solicitarea certificatului de urbanism, Direcția Urbanism va solicita dezvoltatorului aviz tehnic de la operatorul SACET, pentru soluția de încălzire”, scrie în anexa proiectului.
Directorul Colterm, Emil Șerpe, explică ce s-a avut în vedere când a fost propusă această prevedere. „Este vorba și despre apă caldă, și despre încălzire. Regula se va aplica celor din zonele unitare reglementate de Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Există zone care au doar acest sistem centralizat ce încălzire. Nu solicităm tuturor celor care fac construcții noi, ci doar celor care sunt aflate în zonele unitare de încălzire. Un careu de blocuri poate fi o zonă unitară de încălzire, pentru că aici există un singur sistem care asigură încălzirea zonei. Astfel de hotărâri de consiliu local sunt, din câte știu, și la Oradea, și la Iași. Există și o directivă europeană prin care clădirile noi, în momentul în care depun pentru certificat de urbanism, să vină și cu o soluție pentru încălzire”, spune acesta. Zonele unitare sunt definite în proiectul de hotărâre astfel: Circumvalațiunii – C. Aradului Est+Vest, Lipovei – I. Ionescu de la Brad, Cetate, Bărnuțiu – Calea Lugojului, Detunata, Sportivilor – Studenți, Văcărescu – Bălcescu – Plevna, Șagului, Martirilor, Soarelui – Buziașului – Cerna, Steaua, Freidorf, CFR, Dunărea, IMT, Aeroport. Proiectul nu are avizul Consiliului Concurenței.
Comentarii prin facebook