A căzut cortina peste FEST-FDR, iar în spatele ei rămân, statistic vorbind, 24 de spectacole, înăuntru și afară, la care au asistat în jur de 10.000 de oameni. E semn că Timișoara iubește teatrul și se bucură de fiecare dată de el.
În cele nouă zile de spectacol ale FEST-FDR, Teatrul Național din Timișoara a împărtășit idei, emoții, întrebări, experiențe cu publicul său fidel, dar, în egală măsură, cu un public nou. Cu toții au devenit parte a acestei călătorii care a adus împreună artiști și spectatori, povești și întâmplări, zile și nopți de teatru, de dans, de muzică. Tema acestei ediții a provocat atât artiștii, cât și spectatorii. Involuție – Revoluție – Evoluție sunt concepte care marchează felul în care societatea și, implicit, teatrul modelează realitatea și construiesc viitorul.
Secțiunea FDR, în selecția teatrologului Oana Borș, a reunit 10 spectacole pe texte de autori români contemporani – Mihaela Michailov, Luminița Țâcu, Alexandru Popa, Csaba Székely, Bogdan Theodor Olteanu, Ada Lupu, George Ștefan, Daniel Chirilă. Secțiunea FEST a adus la Timișoara o serie de 14 spectacole de teatru, de teatru-dans, de balet contemporan și de muzică, construind o panoramă a teatrului și a artelor spectacolului la nivel european: regizorii Milo Rau și Luk Perceval, teatrul Schaubühne din Berlin, Thalia din Hamburg, sau cel din Gent (Belgia), coregrafi care și-au pus amprenta asupra dansului contemporan european – Pál Frenak, Gigi Căciuleanu sau Brahim Bouchelagem, nume majore ale teatrului românesc – Marcel Iureș, Florin Piersic jr., Maia Morgenstern, forme inedite ale spectacolului de stradă: teatru acrobatic cu compania eVenti verticali, teatru cu păpuși în mărime naturală cu Lightwave Theatre Company, dar și cea mai recentă producție a Teatrului Masca.
Festivalul organizat de Teatrul Național din Timișoara a însumat 24 de spectacole, în cele trei săli ale teatrului, în Piața Victoriei sau în Parcul Civic. Au asistat la aceste evenimente aproximativ 10.000 de spectatori, ceea ce face ca TNTm să demonstreze, încă o dată, cât de importantă este contribuția sa la construirea Timișoarei ca inimă a teatrului românesc și ca oraș reprezentativ pentru cultura europeană.
Comentarii prin facebook