Al treilea an la rând, în același loc, dar altfel. ConCentrica, una dintre cele mai mari lecturi publice din România, a stat joi sub semnul… Wi-Fi-ului. S-a citit un volum al poetului Dan Emilian Roșca și au fost și pompieri, și jandarmi, și copii, și motocicliști. Semn că Timișoara (mai și) citește.
Una dintre cele mai mari lecturi publice din România a ajuns la cea de a treia ediție. „ConCentrica. Semnal literar” a avut loc loc joi în Piața Libertății. S-a mers, în acest an, pe tema conexiunii… Wi-Fi, iar scaunele pe care au stat cei care au citit au fost așezate în forma binecunoscutului semn care, uneori, ne dă bătăi de cap. S-a citit integral volumul „Oceane, ocheane, ocazii”, apărut în 1980, la Editura Litera, și semnat de Dan Emilian Roșca, un poet timișorean suprarealist cu un destin interesant. Roșca s-a călugărit în ultimii ani ai vieții. El s-a stins în 2005, la 48 de ani, și este înmormântat la Mănăstirea Piatra Scrisă, în județul Caraș-Severin.
Joi, poeziile lui s-au auzit în Piața Libertății, recitate pe zeci de voci. Au citit versurile lui Dan Emilian Roșca angajați ai Penitenciarului Timișoara, jandarmi, pompieri de la ISU Banat, motocicliști, copii și pensionari. „Noi avem o foarte bună colaborare instituțională cu Biblioteca Județeană «Sorin Titel» Mi-a plăcut foarte mult să citesc, chiar dacă am avut unele emoții. Am citit o poezie dintr-un volum al poetului timișorean Dan Emilian Roșca. S-a numit «Gospel». A fost foarte plăcut”, spune cpt. Irina Vaștag, psiholog, de la ISU Banat. „Sunt prima dată la acest eveniment. Mă bucur să văd la aceste lecturi publice o mulțime de timișoreni, de la copii până la seniori, trecând prin diverse meserii și ocupații. Mă bucur că există curiozitate și entuziasm pentru poezia lui Dan Emilian Roșca și pentru lectură în special. Știm foarte bine că numărul cititorilor descrește chiar la nivel european, dar în România este o mare problemă. Prin ceea ce face Biblioteca Județeană Timiș, prin însuflețirea lui Tudor Crețu, sper să redeschidem apetitul pentru lectură al timișorenilor”, ne-a declarat, la rândul ei, Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Alături de Pătura care citește, Lecturi aprinse și LitVest, ConCentrica este unul dintre proiectele BJT, sprijinite de CJ Timiș, care au transformat Timișoara în Capitala lecturilor publice. Tudor Crețu, directorul BJT, este cel căruia i se datorează, dacă vreți, ieșirea în stradă a bibliotecii. „E un mod de a inova. Încercăm ca manifestarea să-și păstreze unitatea, să se numească în continuare ConCentrica și, deci, să fie concentrică de la an la an. Anul trecut au fost utilizate razele de cerc ca principiu de organizare, anul acesta, la ideea unei colege, am mers pe ideea aestui format de simbol al Wi-Fi-ului, adică al cărții care emite semnale. Asta încercăm să transmitem. Am adus în atenția publicului încă un autor timișorean dispărut, poetul Dan Emilian Roșca. Asta facem în fiecare an, prima dată s-a citit din Petre Stoica, în 2017 s-a citit din Ioan Crăciun. Comunitatea se strânge în jurul unei cărți care este citită integral. Cartea parcurge comunitatea, comunitatea parcurge cartea. Ce vrem noi să facem este să transformăm lectura într-un moment comunitar, să nu fie doar în cadrul unei biblioteci”, ne-a declarat Crețu.
Comentarii prin facebook