Orchestra Filarmonicii Banatul, certată în văzul lumii de primarul Robu. După un concert… inexistent din Piața Unirii!

Scene ireale, sâmbătă seară, în Piața Unirii, unde muzicienii de la Filarmonica Banatul au fost certați, în văzul turiștilor și al timișorenilor ieșiți la promenadă, de primarul Nicolae Robu. Oamenii refuzaseră să urce pe scenă, după ce au văzut că apar într-un concert inexistent. Acum i-au trimis o scrisoare deschisă edilului șef.

Fabrica de bere din Timișoara a împlinit 300 de ani și, cu această ocazie, a organizat, alături de diverși parteneri, mai multe evenimente. Cel mai important, schimbarea regimentului de gardă, spectacol care, în alte orașe din lume, este o atracție majoră pentru turiști. Să ne întoarcem puțin în timp. Mai exact, în luna februarie a acestui an, când directorul Filarmonicii Banatul vorbea despre un mare concert. „În 12 mai (fabrica de bere – n.r.) va finanța un concert al Filarmonicii Banatul, inclusiv vor fi 300 de perechi care vor valsa, și vom încerca să omologăm acea halbă de bere, pe care eu am făcut-o și care nu este omologată, pentru că nu am avut bani, acei 5.000 de euro necesari deplasarii arbitrului și omologării ei”, declara Ioan Gârboni, pentru opiniatimisoarei.ro.

Revenim. În broșura stagională a Filarmonicii Banatul, concertul din 12 mai era trecut ca având loc la fabrica de bere, cu începere de la ora 20. Membrii orchestrei au fost însă anunțați că acesta nu va mai avea loc. Ulterior, li s-a spus că va avea loc un alt concert, în aceeași zi, dar de la ora 18, în Piața Unirii. Muzicienii au venit sâmbătă în Unirii, și-au așezat scaunele, pupitrele pentru partituri, totul era pregătit, când cineva a aruncat o privire mai atentă asupra afișului. Și surpriză! Filarmonica Banatul era… inexistentă, evenimentul fiind organizat de Asociația Eugeniu de Savoya, cu sprijinul CJ Timiș și al Primăriei Timișoara, sponsorul fiind fabrica de bere. Nicio mențiune despre un concert al filarmonicii, programul cuprinzând „ansambluri dansuri populare, garda imperială în uniforme de epocă, trecerea în revistă a Gărzii Cetății Timișoara, protocoale militare, schimb de gardă a cetății, dansuri celtice, vals al formației Magnum, sesiune foto, defilare cadențată prin centrul Timișoarei”. De altfel, concertul nu apare niciunde: nici pe site-ul filarmonicii, nici pe agenda instituției. E ca și cum n-ar fi existat.

Ce a urmat frizează absurdul și e cu atât mai ireal cu cât se petrece într-un oraș care, în 2021, va fi Capitală Europeană a Culturii. Oamenii l-au întrebat pe directorul filarmonicii, Ioan Gârboni, de ce nu sunt trecuți pe afiș, vrând să știe dacă există un contract pe baza căruia trebuie să susțină acest concert. Reamintim, între Gârboni și mare parte din orchestra filarmonicii mocnește de mai multă vreme un conflict pe care instituția finanțatoare, adică Primăria Timișoara, nu a reușit să-l aplaneze. „Ne-a spus că trebuie să cântăm pentru că așa vrea el, că noi nu suntem corp de control, să-l verificăm pe el. Asta a fost întreaga explicație. În aceste condiții, am decis să nu cântăm, deși aveam totul pregătit. Ce a urmat ne-a lăsat fără replică. A venit primarul Nicolae Robu, care n-a vrut să asculte nimic din ce aveam noi de spus. A început efectiv să ridice tonul la noi, că trebuie să urcăm imediat pe scenă. Dacă nu, vor fi repercusiuni și o să ne trezim liber profesioniști. Nici măcar nu a vrut să asculte ce aveam noi de spus, deși am încercat, cât se poate de calm și de decent, să avem un dialog. Doar a strigat la noi”, ne-a povestit unul dintre muzicieni.

Amenințați de primarul Robu, instrumentiștii orchestrei Filarmonicii Banatul fac însă apel tot la edil. „Domnule primar, suntem o societate vie și doar acest atribut deja e suficient să convingă pe oricine că echilibrul nu se subînțelege, echilibrul între membrii unui grup se obține cu muncă și bună măsură în toate alegerile decizionale. Ecoul disensiunilor noastre nu vă găsește în necunoștință de cauză și această adresare dovedeste că vă vrem pe poziția unui bun mediator. Sunteți superiorul nostru ierarhic și aveti un exercițiu de a dialoga cu cei pe care îi reprezentați deja în Timișoara de ani buni.

Să întelegeți un singur lucru: iubim orașul nostru, iubim muzica, dar mai ales prețuim scena și publicul nostru. Ne respectăm profesia și am respectat pe cei în măsură să conduca destinele noastre profesionale. Când noi oferim cu toată sinceritatea versiunile noastre cele mai bune și între noi încă trăiesc stari conflictuale, înseamnă că exista o lipsă de reciprocitate! A fost un indiciu clar că era necesar un diagnostic corect pus problemelor noastre atunci când au apărut banderolele (…) Artiștii angajați au onorat toate afișele de concert, de la întemeierea filarmonicii prin decretul regal. Avem dreptul de a apărea pe un afiș, avem dreptul la transparență în comunicare (atata timp cat ramanem o institutie de stat), avem dreptul la protest, fie el spontan sau în alt cadru legal, avem dreptul la opinie, avem dreptul la condițiile conforme cu munca noastră, avem astfel legitimitatea morală de a neglija orice altă competență invocată!

Afirmatiile managerului spuse acum câtva timp pe scena filarmonicii vă pot explica și justifica emoția celor ce protestează: «Eu nu sunt pus pe acest scaun să vă fac pe voi fericiți. Eu nu sunt colegul vostru, eu nu reprezint interesele voastre». «Fals, Maestro!». Atâta timp cât replica asta trăiește, vă asigurăm că nu va exista armonie”, au notat muzicienii.

În ultimele două săptămâni, la Filarmonica Banatul este în misiune corpul de control și antifraudă al primarului Nicolae Robu. Au fost audiați până acum, prin sondaj, în jur de 50 de angajați. În martie 2017, Ioan Coriolan Gârboni a fost evaluat ca director al Filarmonicii Banatul și notat cu 10, comisia de evaluare recomandând „continuarea managementului”. Ar mai trebui spus că, din punctul de vedere al directorului Ioan Gârboni, concertul din Piața Unirii ar fi reprezentat „recuperarea” zilei de 30 aprilie, zi liberă dată de guvern. Altfel spus, la filarmonică, o zi liberă se recuperează… într-o altă zi liberă. E drept că numai pentru vreo 50 din cei 200 de angajați ai instituției.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

16 comentarii pentru acest articol

Augustus a spus: (mai 13th, 2018 at 14:05 )

2 marlani: robu si garboni….

Ultras !!! a spus: (mai 13th, 2018 at 14:22 )

Tovarase profesor universitar doctor docent, in calitate de timisoarean nativ, iti cer sa lasi in pace institutia Filarmonica Banatul, care prin grija Majestatii Sale Regale Mihai I, a fost infiintata in anul 1947 prin decret Regal, si nu sa v-i tu acum, un vremelnic primaras si sa spui ca o desfiintezi si dai oamenii afara !!! Du-te la Arat si lasa-ne-n pace . Apropo, esti penibil cu parul ala vopsit ca cucoanele???

OM a spus: (mai 13th, 2018 at 14:37 )

Dragi timisoreni, va invit sa facem o plimbare, impreuna prin fata primariei Timisoara (pentru plimbare nu e nevoie de autorizatie de protest), pentru sustinerea LIBERTATII DE EXPRIMARE in orasul nostru , care pe langa faptul ca e capusat de firmele interpusilor primarului ( fima cu semafoarele, cu palmierii, cu pasajele), acum vrea sa capuseze si cultura. Un” chitarist” penibil care se crede mare artist !!!
Plimbarea va avea loc azi incepand cu orele 19:00. Va multumesc.

Eleonora a spus: (mai 13th, 2018 at 17:07 )

Dragi artisti, publicul meloman va apreciaza si este alaturi de domniile voastre, care vineri de vineri ne incanta auzul. Dati -l jos pe magarul asta , care face glume de prost gust, si prejudiciaza imaginea unei institutii de cultura reprezentative pentru noi banatenii si pentru Romania, Filarmonica Banatul !!!

Pandora a spus: (mai 13th, 2018 at 17:10 )

D-nul primar sa trimita intai corpul de control in primarie. Acolo chiar are multe de descoperit.
Fabrica de bere a implinit 300 de ani, mult mai multe decat alte fabrici de bere celebre si nu a fost in stare sa sarbatoreasca asa cum se cuvine un asemenea eveniment. Rusine!!!!!!!!!

Fagotul a spus: (mai 13th, 2018 at 17:41 )

Dupa desele iesiri ale primarului din ultima perioada, dar nu numai, se impune un consult psihiatric si consiliere psihologica. Consilierii generali, pe care ii are acum sunt niste yesmen, care eventual il perie, dar nu- i dau sfaturi. Si nici n-ar putea pentru ca sunt niste tineri, slugi, responsabile cu like-urile pe facebook.

Corto Maltese a spus: (mai 13th, 2018 at 18:12 )

Robuletele este un ger’oi absolut jenant, penibil, un buboi pe obrazul fardat al Timișoarei. Ieșirile lui tot mai evidente și mai deplasate din ultima vreme indică o afecțiune psihică serioasă. Individul ar trebui dus la un consult de specialitate și eventualpensionat de boală. Oricum, și episodul halucinant din Piața Unirii arată că robuletele este o rușine pentru Timișoara. În 20-20 (cum zice prostănaca din Palatul Victoria) robuletele trebuie trimis acasă definitiv. În nici un caz să nu-l realegeți. Va distruge orașul.

Esmeralda a spus: (mai 13th, 2018 at 23:45 )

Dupa ce orchestra nu l.a mai ascultat si n.a mai urcat pe scena, Chioriolan a dat foc la Conservator, de ciuda ca, toti cei care l.au absolvit sunt impotriva lui ?

Stelu a spus: (mai 14th, 2018 at 10:40 )

S-a dus ploii de suflet Timișoara și spiritul ei! Doi mârlăni total străini de orașul acesta, Robu și Garboni. Votati-l pe Robu!

imi ajunge cu robu a spus: (mai 14th, 2018 at 11:23 )

Natie de oi! Ce au pazit „melomanii” prezenti la crizele patologice ale Intaiului Neinternat pe Vacarescu? Intr-o tara in care democratia e bine ancorata in mentalul colectiv, eventualii spectatori ar fi protestat ad-hoc cerand demisia imbecilului! La noi…ne jenam de jena aluia. Va meritati ba, soarta de oi! Bine ca #rezistati in Victoriei dar impotriva derapajelor de ultima speta, nu se sinchiseste nimeni.

GELU a spus: (mai 14th, 2018 at 12:12 )

Din pacate ,pentru noi,liderul de sindicat este un excroc.SPER sa fie dat afara.El vrea sa capuseze aceasta institutie,

Garbonitza a spus: (mai 14th, 2018 at 13:28 )

Gelutule,las-o moarta ca macaie!Aaaa,poate te-ai referit la VictorStan,cel care are limbuta tot timpul ‘la mine’-n…si de aceea nu sunt iritat ‘acolo’.Tu stii Gelule si de altii,Cosmin Balean,Marta,Emandi barocu’…si toti cei suflatori care-si rotunjesc veniturile beneficiind de bunatatea manajerului.Trista situatie!

Flex dixit a spus: (mai 14th, 2018 at 13:32 )

@N(G)elu

Tic tac

Garbonitza a spus: (mai 14th, 2018 at 13:46 )

La naiba,simt lipsa dnei Balteanu sau cam asa ceva,cea care era dispusa sa-si faca harakiri de dragul manajerului.Gelutule,tu nu incerci?Trebuie sa-ti reuseasca o singura data!

Cleopatra a spus: (mai 14th, 2018 at 20:57 )

Mai garboniule ( garboni+gunoiule), daca mai ai un mg de creier nealterat te duci, daca vrei la puscarie…ramai !!! Oricum 2021 nu mai prinzi, asa ca….DNA

Tziganu vesel a spus: (mai 15th, 2018 at 00:20 )

Stimati artisti, draga domnule Garboni, mult iubite domnule primar, nu a.ti vrea sa faceti o reconciliere?Sa fie armonie si pace. Sa organizati un concert caritabil in care stimatul domn primar sa cante cu madolina, domnul Garboni cu fagotul, acompaniati de orchestra filarmonica. Dupa concert sa se pupe: Directorul cu liderul de sindicat, jurista cu celalalt lider, secretara cu chestorul, si toate astea pe muzica suava de duduk.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primarul Fritz vrea acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Aeroportul Internațional Timișoara

Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului  „Traian Vuia”, respectiv pachetul de 20%  deținut de Fondul Proprietatea. Inițiativa va fi propusă la vot Consiliului Local, în viitoarea ședință. În prezent, structura acționariatului aeroportului include Statul Român, prin Ministerul Transporturilor (80%), și Fondul Proprietatea (20%). Preluarea acțiunilor va permite Municipiului Timișoara să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Aeroportul Internațional Timișoara
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Pe fațadele a 19 școli din oraș e proiectat semnul victoriei, simbol al Revoluției

Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e proiectat semnul victoriei, simbol al Revoluției
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e proiectat semnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Municipiul Timișoara își propune să negocieze achiziționarea acțiunilor private ale Aeroportului  „Traian Vuia”, respectiv pachetul de 20%  deținut de Fondul Proprietatea. Inițiativa va fi propusă la vot Consiliului Local, în viitoarea ședință. În prezent, structura acționariatului aeroportului include Statul Român, prin Ministerul Transporturilor (80%), și Fondul Proprietatea (20%). Preluarea acțiunilor va permite Municipiului Timișoara să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea acțiunile deținute de Fondul Proprietatea la Aeroportul Internațional Timișoara
Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD se retrage “cu demnitate” din coaliție, dar va vota însă un guvern de dreapta. El a spus că nu se poate construi nimic durabil cu “parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii”. Mesajul integral al Lui Marcel Ciolacu: Ca să fie clar! Atât eu, cât și partidul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lovitură de teatru! PSD se retrage de la masa discuţiilor privind noua guvernare. Va vota însă un guvern de dreapta
Fondurile europene, mai ales cele accesate de Aquatim, au ajutat enorm la implementarea de proiecte de alimentare cu apă și instalarea serviciilor de canalizare în Timiș. Județul este peste media națională la aceste capitole, spune Ilie Vlaicu, directorul Aquatim. La alimentarea cu apă situația este mai bună decât cea pentru canalizare. ”Gradul de acces la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Județul Timiș este peste nivelul național la serviciile de alimentare cu apă și cu canalizare
Top