Orchestra Filarmonicii Banatul, certată în văzul lumii de primarul Robu. După un concert… inexistent din Piața Unirii!

Scene ireale, sâmbătă seară, în Piața Unirii, unde muzicienii de la Filarmonica Banatul au fost certați, în văzul turiștilor și al timișorenilor ieșiți la promenadă, de primarul Nicolae Robu. Oamenii refuzaseră să urce pe scenă, după ce au văzut că apar într-un concert inexistent. Acum i-au trimis o scrisoare deschisă edilului șef.

Fabrica de bere din Timișoara a împlinit 300 de ani și, cu această ocazie, a organizat, alături de diverși parteneri, mai multe evenimente. Cel mai important, schimbarea regimentului de gardă, spectacol care, în alte orașe din lume, este o atracție majoră pentru turiști. Să ne întoarcem puțin în timp. Mai exact, în luna februarie a acestui an, când directorul Filarmonicii Banatul vorbea despre un mare concert. „În 12 mai (fabrica de bere – n.r.) va finanța un concert al Filarmonicii Banatul, inclusiv vor fi 300 de perechi care vor valsa, și vom încerca să omologăm acea halbă de bere, pe care eu am făcut-o și care nu este omologată, pentru că nu am avut bani, acei 5.000 de euro necesari deplasarii arbitrului și omologării ei”, declara Ioan Gârboni, pentru opiniatimisoarei.ro.

Revenim. În broșura stagională a Filarmonicii Banatul, concertul din 12 mai era trecut ca având loc la fabrica de bere, cu începere de la ora 20. Membrii orchestrei au fost însă anunțați că acesta nu va mai avea loc. Ulterior, li s-a spus că va avea loc un alt concert, în aceeași zi, dar de la ora 18, în Piața Unirii. Muzicienii au venit sâmbătă în Unirii, și-au așezat scaunele, pupitrele pentru partituri, totul era pregătit, când cineva a aruncat o privire mai atentă asupra afișului. Și surpriză! Filarmonica Banatul era… inexistentă, evenimentul fiind organizat de Asociația Eugeniu de Savoya, cu sprijinul CJ Timiș și al Primăriei Timișoara, sponsorul fiind fabrica de bere. Nicio mențiune despre un concert al filarmonicii, programul cuprinzând „ansambluri dansuri populare, garda imperială în uniforme de epocă, trecerea în revistă a Gărzii Cetății Timișoara, protocoale militare, schimb de gardă a cetății, dansuri celtice, vals al formației Magnum, sesiune foto, defilare cadențată prin centrul Timișoarei”. De altfel, concertul nu apare niciunde: nici pe site-ul filarmonicii, nici pe agenda instituției. E ca și cum n-ar fi existat.

Ce a urmat frizează absurdul și e cu atât mai ireal cu cât se petrece într-un oraș care, în 2021, va fi Capitală Europeană a Culturii. Oamenii l-au întrebat pe directorul filarmonicii, Ioan Gârboni, de ce nu sunt trecuți pe afiș, vrând să știe dacă există un contract pe baza căruia trebuie să susțină acest concert. Reamintim, între Gârboni și mare parte din orchestra filarmonicii mocnește de mai multă vreme un conflict pe care instituția finanțatoare, adică Primăria Timișoara, nu a reușit să-l aplaneze. „Ne-a spus că trebuie să cântăm pentru că așa vrea el, că noi nu suntem corp de control, să-l verificăm pe el. Asta a fost întreaga explicație. În aceste condiții, am decis să nu cântăm, deși aveam totul pregătit. Ce a urmat ne-a lăsat fără replică. A venit primarul Nicolae Robu, care n-a vrut să asculte nimic din ce aveam noi de spus. A început efectiv să ridice tonul la noi, că trebuie să urcăm imediat pe scenă. Dacă nu, vor fi repercusiuni și o să ne trezim liber profesioniști. Nici măcar nu a vrut să asculte ce aveam noi de spus, deși am încercat, cât se poate de calm și de decent, să avem un dialog. Doar a strigat la noi”, ne-a povestit unul dintre muzicieni.

Amenințați de primarul Robu, instrumentiștii orchestrei Filarmonicii Banatul fac însă apel tot la edil. „Domnule primar, suntem o societate vie și doar acest atribut deja e suficient să convingă pe oricine că echilibrul nu se subînțelege, echilibrul între membrii unui grup se obține cu muncă și bună măsură în toate alegerile decizionale. Ecoul disensiunilor noastre nu vă găsește în necunoștință de cauză și această adresare dovedeste că vă vrem pe poziția unui bun mediator. Sunteți superiorul nostru ierarhic și aveti un exercițiu de a dialoga cu cei pe care îi reprezentați deja în Timișoara de ani buni.

Să întelegeți un singur lucru: iubim orașul nostru, iubim muzica, dar mai ales prețuim scena și publicul nostru. Ne respectăm profesia și am respectat pe cei în măsură să conduca destinele noastre profesionale. Când noi oferim cu toată sinceritatea versiunile noastre cele mai bune și între noi încă trăiesc stari conflictuale, înseamnă că exista o lipsă de reciprocitate! A fost un indiciu clar că era necesar un diagnostic corect pus problemelor noastre atunci când au apărut banderolele (…) Artiștii angajați au onorat toate afișele de concert, de la întemeierea filarmonicii prin decretul regal. Avem dreptul de a apărea pe un afiș, avem dreptul la transparență în comunicare (atata timp cat ramanem o institutie de stat), avem dreptul la protest, fie el spontan sau în alt cadru legal, avem dreptul la opinie, avem dreptul la condițiile conforme cu munca noastră, avem astfel legitimitatea morală de a neglija orice altă competență invocată!

Afirmatiile managerului spuse acum câtva timp pe scena filarmonicii vă pot explica și justifica emoția celor ce protestează: «Eu nu sunt pus pe acest scaun să vă fac pe voi fericiți. Eu nu sunt colegul vostru, eu nu reprezint interesele voastre». «Fals, Maestro!». Atâta timp cât replica asta trăiește, vă asigurăm că nu va exista armonie”, au notat muzicienii.

În ultimele două săptămâni, la Filarmonica Banatul este în misiune corpul de control și antifraudă al primarului Nicolae Robu. Au fost audiați până acum, prin sondaj, în jur de 50 de angajați. În martie 2017, Ioan Coriolan Gârboni a fost evaluat ca director al Filarmonicii Banatul și notat cu 10, comisia de evaluare recomandând „continuarea managementului”. Ar mai trebui spus că, din punctul de vedere al directorului Ioan Gârboni, concertul din Piața Unirii ar fi reprezentat „recuperarea” zilei de 30 aprilie, zi liberă dată de guvern. Altfel spus, la filarmonică, o zi liberă se recuperează… într-o altă zi liberă. E drept că numai pentru vreo 50 din cei 200 de angajați ai instituției.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

16 comentarii pentru acest articol

Augustus a spus: (mai 13th, 2018 at 14:05 )

2 marlani: robu si garboni….

Ultras !!! a spus: (mai 13th, 2018 at 14:22 )

Tovarase profesor universitar doctor docent, in calitate de timisoarean nativ, iti cer sa lasi in pace institutia Filarmonica Banatul, care prin grija Majestatii Sale Regale Mihai I, a fost infiintata in anul 1947 prin decret Regal, si nu sa v-i tu acum, un vremelnic primaras si sa spui ca o desfiintezi si dai oamenii afara !!! Du-te la Arat si lasa-ne-n pace . Apropo, esti penibil cu parul ala vopsit ca cucoanele???

OM a spus: (mai 13th, 2018 at 14:37 )

Dragi timisoreni, va invit sa facem o plimbare, impreuna prin fata primariei Timisoara (pentru plimbare nu e nevoie de autorizatie de protest), pentru sustinerea LIBERTATII DE EXPRIMARE in orasul nostru , care pe langa faptul ca e capusat de firmele interpusilor primarului ( fima cu semafoarele, cu palmierii, cu pasajele), acum vrea sa capuseze si cultura. Un” chitarist” penibil care se crede mare artist !!!
Plimbarea va avea loc azi incepand cu orele 19:00. Va multumesc.

Eleonora a spus: (mai 13th, 2018 at 17:07 )

Dragi artisti, publicul meloman va apreciaza si este alaturi de domniile voastre, care vineri de vineri ne incanta auzul. Dati -l jos pe magarul asta , care face glume de prost gust, si prejudiciaza imaginea unei institutii de cultura reprezentative pentru noi banatenii si pentru Romania, Filarmonica Banatul !!!

Pandora a spus: (mai 13th, 2018 at 17:10 )

D-nul primar sa trimita intai corpul de control in primarie. Acolo chiar are multe de descoperit.
Fabrica de bere a implinit 300 de ani, mult mai multe decat alte fabrici de bere celebre si nu a fost in stare sa sarbatoreasca asa cum se cuvine un asemenea eveniment. Rusine!!!!!!!!!

Fagotul a spus: (mai 13th, 2018 at 17:41 )

Dupa desele iesiri ale primarului din ultima perioada, dar nu numai, se impune un consult psihiatric si consiliere psihologica. Consilierii generali, pe care ii are acum sunt niste yesmen, care eventual il perie, dar nu- i dau sfaturi. Si nici n-ar putea pentru ca sunt niste tineri, slugi, responsabile cu like-urile pe facebook.

Corto Maltese a spus: (mai 13th, 2018 at 18:12 )

Robuletele este un ger’oi absolut jenant, penibil, un buboi pe obrazul fardat al Timișoarei. Ieșirile lui tot mai evidente și mai deplasate din ultima vreme indică o afecțiune psihică serioasă. Individul ar trebui dus la un consult de specialitate și eventualpensionat de boală. Oricum, și episodul halucinant din Piața Unirii arată că robuletele este o rușine pentru Timișoara. În 20-20 (cum zice prostănaca din Palatul Victoria) robuletele trebuie trimis acasă definitiv. În nici un caz să nu-l realegeți. Va distruge orașul.

Esmeralda a spus: (mai 13th, 2018 at 23:45 )

Dupa ce orchestra nu l.a mai ascultat si n.a mai urcat pe scena, Chioriolan a dat foc la Conservator, de ciuda ca, toti cei care l.au absolvit sunt impotriva lui ?

Stelu a spus: (mai 14th, 2018 at 10:40 )

S-a dus ploii de suflet Timișoara și spiritul ei! Doi mârlăni total străini de orașul acesta, Robu și Garboni. Votati-l pe Robu!

imi ajunge cu robu a spus: (mai 14th, 2018 at 11:23 )

Natie de oi! Ce au pazit „melomanii” prezenti la crizele patologice ale Intaiului Neinternat pe Vacarescu? Intr-o tara in care democratia e bine ancorata in mentalul colectiv, eventualii spectatori ar fi protestat ad-hoc cerand demisia imbecilului! La noi…ne jenam de jena aluia. Va meritati ba, soarta de oi! Bine ca #rezistati in Victoriei dar impotriva derapajelor de ultima speta, nu se sinchiseste nimeni.

GELU a spus: (mai 14th, 2018 at 12:12 )

Din pacate ,pentru noi,liderul de sindicat este un excroc.SPER sa fie dat afara.El vrea sa capuseze aceasta institutie,

Garbonitza a spus: (mai 14th, 2018 at 13:28 )

Gelutule,las-o moarta ca macaie!Aaaa,poate te-ai referit la VictorStan,cel care are limbuta tot timpul ‘la mine’-n…si de aceea nu sunt iritat ‘acolo’.Tu stii Gelule si de altii,Cosmin Balean,Marta,Emandi barocu’…si toti cei suflatori care-si rotunjesc veniturile beneficiind de bunatatea manajerului.Trista situatie!

Flex dixit a spus: (mai 14th, 2018 at 13:32 )

@N(G)elu

Tic tac

Garbonitza a spus: (mai 14th, 2018 at 13:46 )

La naiba,simt lipsa dnei Balteanu sau cam asa ceva,cea care era dispusa sa-si faca harakiri de dragul manajerului.Gelutule,tu nu incerci?Trebuie sa-ti reuseasca o singura data!

Cleopatra a spus: (mai 14th, 2018 at 20:57 )

Mai garboniule ( garboni+gunoiule), daca mai ai un mg de creier nealterat te duci, daca vrei la puscarie…ramai !!! Oricum 2021 nu mai prinzi, asa ca….DNA

Tziganu vesel a spus: (mai 15th, 2018 at 00:20 )

Stimati artisti, draga domnule Garboni, mult iubite domnule primar, nu a.ti vrea sa faceti o reconciliere?Sa fie armonie si pace. Sa organizati un concert caritabil in care stimatul domn primar sa cante cu madolina, domnul Garboni cu fagotul, acompaniati de orchestra filarmonica. Dupa concert sa se pupe: Directorul cu liderul de sindicat, jurista cu celalalt lider, secretara cu chestorul, si toate astea pe muzica suava de duduk.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria Timișoara ”a dat cu mătura” în trei zone din oraș/FOTO

Municipalitatea timișoreană anunță că au fost strânse gunoaiele și efectuată igienizarea în trei zone principale din oraș. Acțiunile ar fi avut loc în urma sesizărilor cetățenilor și au vizat zonele Traian, Gara de Nord și Steaua-Fratelia. În Piața Traian vizată a fost Piața Romanilor (zona Catedralei Millenium), stațiile de tramvai și stația de taxi din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara ”a dat cu mătura” în trei zone din oraș/FOTO
Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Marilen Pirtea apără proiectul noii legi a educaţiei: Universitățile vor avea bugete majorate, din 2023

Potrivit proiectului noii legi a educaţiei, bugetele ministerului de resort destinate universităților vor creşte cu 40%, afirmă deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, totodată rector al Universităţii de Vest. Aceasta înseamnă o creştere de peste două miliarde de lei, începând chiar cu anul viitor, mai spune parlamentarul, care este şi președinte al Comisiei de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marilen Pirtea apără proiectul noii legi a educaţiei: Universitățile vor avea bugete majorate, din 2023
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

scm timisoara rugby

Restart în Liga Națională de rugby. Timișoara participă în play-off

Liga Națională de Rugby programează la finalul acestei săptămâni prima etapă din faza a doua a campionatului. Cele mai bune patru formații vor juca în șase foarte interesante etape, pentru a stabili configurația semifinalelor. Echipa bănățeană, singura din România doar cu victorii în 2022, debutează cu un meci pe teren propriu, împotriva lui Dinamo București....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Restart în Liga Națională de rugby. Timișoara participă în play-off
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Inconştienţă dusă pe culmi înalte: şi beat, şi fără permis, şi cu maşina neînmatriculată

Miercuri, în jurul orei 02:00, polițiștii orașului Sânnicolau Mare au oprit pentru control în orașul Sânnicolau Mare, un autovehicul condus de un bărbat de 48 de ani. În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat că bărbatul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismul nu era înmatriculat....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Inconştienţă dusă pe culmi înalte: şi beat, şi fără permis, şi cu maşina neînmatriculată

Economic vezi arhiva Economic

Au sosit emiratezii de la Abu Dhabi la Aeroportul Internațional Timișoara. Se discută despre centrul intermodal de 300 de milioane de euro

La Aeroportul Internațional Timișoara a sosit, miercuri, o delegație a reprezentanților Abu Dhabi Ports Group din Emiratele Arabe Unite și ai ADQ Abu Dhabi. Aceștia sunt însoțiți de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și secretarul de stat din acelaşi minister Bogdan Mândrescu, iar discuțiile purtate cu oficialii AIT se referă la un centru intermodal cargo de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au sosit emiratezii de la Abu Dhabi la Aeroportul Internațional Timișoara. Se discută despre centrul intermodal de 300 de milioane de euro

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La Aeroportul Internațional Timișoara a sosit, miercuri, o delegație a reprezentanților Abu Dhabi Ports Group din Emiratele Arabe Unite și ai ADQ Abu Dhabi. Aceștia sunt însoțiți de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și secretarul de stat din acelaşi minister Bogdan Mândrescu, iar discuțiile purtate cu oficialii AIT se referă la un centru intermodal cargo de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au sosit emiratezii de la Abu Dhabi la Aeroportul Internațional Timișoara. Se discută despre centrul intermodal de 300 de milioane de euro
Municipalitatea timișoreană anunță că au fost strânse gunoaiele și efectuată igienizarea în trei zone principale din oraș. Acțiunile ar fi avut loc în urma sesizărilor cetățenilor și au vizat zonele Traian, Gara de Nord și Steaua-Fratelia. În Piața Traian vizată a fost Piața Romanilor (zona Catedralei Millenium), stațiile de tramvai și stația de taxi din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara ”a dat cu mătura” în trei zone din oraș/FOTO
Potrivit proiectului noii legi a educaţiei, bugetele ministerului de resort destinate universităților vor creşte cu 40%, afirmă deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, totodată rector al Universităţii de Vest. Aceasta înseamnă o creştere de peste două miliarde de lei, începând chiar cu anul viitor, mai spune parlamentarul, care este şi președinte al Comisiei de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Marilen Pirtea apără proiectul noii legi a educaţiei: Universitățile vor avea bugete majorate, din 2023
Autoritățile sanitare au raportat miercuri, 10 august, aproape 7.400 de noi cazuri (7.313) cu infecția COVID. În raportul dat publicității azi se precizează că au fost înregistrate 7.313 cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus, cu 2.551 mai puține față de ziua anterioară. Până astăzi, 66.262 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat. În...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ COVID, 10 august. Scădere a cazurilor faţă de ziua precedentă, numărul deceselor este însă ridicat
După ”descoperirea” de marți, când situația podului peste Timiș de la Parța a intrat în atenția administratorului, Consiliul Județean Timiș, instituția a decis să sufle și în iaurt. Așa că a fost introdusă o nouă restricție de tonaj pe un pod antic, de această dată cel peste Bega, de pe drumul dintre Remetea Mare și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Traficul rutier a fost limitat la mașini de 7,5 tone și pe podul peste Bega de la Remetea Mare/FOTO
Subprefectul de Timiș, Sorin Ionescu, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții mai multor autorități publice, în cadrul unei ședințe în care s-a discutat despre starea unităților școlare din județ, înainte de debutul noului an școlar. Discuțiile purtate s-au referit la problemele existente la unitățile de învățământ în perioada trecută și la modul de rezolvare al acestora,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Școlile din Timiș vor fi verificate de organele de control înaintea noului an de studiu
Primăria Timișoara speră să obțină fonduri europene pentru finanțarea modernizarea și extinderea rețelei electrice, dar și pentru instalarea de aparatură de detecție și alarmare pentru incendiu. De asemenea, tot din această sursă se speră obșinerea de bani pentru reabilitarea grădiniței de pe strada Țepeș Vodă. Până când fondurile respective europene ar urma să apară cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spitalul Municipal Timișoara va primi o instalație de detectare și alarmare la incendiu
Joi, de la ora 14.00, mai mulţi angajaţi ai Centrului de Resurse și Asistență Educațională (CRAE) Speranţa vor merge în audienţă la şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Aura Danielescu. Aceştia vor solicita păstrarea în funcţie a directoarei Elena Petrica, pe care Danielescu intenţionează să o schimbe, începând cu data de 1 septembrie. Demersul angajaţilor de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scandalul la Centrul „Speranţa” continuă. Angajaţii merg în audienţă la şefa Inspectoratului Şcolar
Miercuri, în jurul orei 02:00, polițiștii orașului Sânnicolau Mare au oprit pentru control în orașul Sânnicolau Mare, un autovehicul condus de un bărbat de 48 de ani. În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat că bărbatul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar autoturismul nu era înmatriculat....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Inconştienţă dusă pe culmi înalte: şi beat, şi fără permis, şi cu maşina neînmatriculată
Top