Primăria Timișoara vrea să taie toți plopii din oraș, dar n-a reușit să trimită, de aproape trei luni, documentele solicitate de Agenția de Protecția Mediului, fără de care nu se poate emite o aprobare. Primarul Nicolae Robu spune însă că le va cere subordonaților săi să înceapă operațiunile de tăiere.
Se anunță o nouă operațiune masivă de tăiere de arbori în Timișoara. De această dată, vor cădea sub drujbe mai mulți plopi. Primarul Nicolae Robu spune că este necesară o astfel de intervenție, fiindcă aceasta este cerută de cetățeni. „Am primit de la cineva o sesizare că pe malul Begăi, lângă un teren folosit de copiii de la școala neoprotestantă, terenul este plin de puf și de frunze de la niște plopi din zonă și copiii cad frecvent și se accidentează, câteodată destul de grav. Sunt foarte supărat că încă nu au fost tăiați acești copaci. Evident, domnul Bere o să vină să-mi spună «când m-am apucat să tai, au venit de la Garda de Mediu, pentru că cetățenii din zonă au făcut imediat o sesizare, și ei (Garda de Mediu – n.r.) consideră că nu pot fi tăiați pur și simplu, pentru că așa e în UE reglementat, că arborii producători de puf pot fi tăiați»”, a declarat edilul. Nu e prima dată când primăria se contrează cu Garda de Mediu. „Lângă CRAFT ne-am apucat să tăiem acei plopi și am pățit exact asta. Nu au fost tăiați până la capăt, până când unul s-a prăbușit și a provocat avarii importante la o mașină scumpă. Din fericire, nu a fost accidentat nimeni. Atunci s-a prins curaj și s-au tăiat toți. Noi trebuie să fim responsabili și tari pe poziție. Poate să cârtească vreo exaltată sau vreun exaltat, suntem oameni responsabili, nu tăiem niciun copac nejustificat și plantăm întotdeauna mult mai mulți. O să intervin, să len dau dispoziție din nou să taie acești copaci care produc atâta rău”, a mai afirmat primarul.
Interesant este însă că, pe 20 februarie, PMT trimitea către Agenția de Mediu o solicitare privind „aprobarea defrișării tuturor plopilor aflați pe domeniul public al Municipiului Timișoara, deoarece din partea cetățenilor am primit numeroase solicitări în acest sens. Menționăm faptul că acești arbori reprezintă un real pericol pentru pietoni, imobile, autoturisme, datorită creșterilor excesive și schimbărilor climatice”. Pe 26 februarie, APM trimite un răspuns, comunicând primăriei încă din mai 2017 care sunt „toate informațiile legate de documentele care trebuie depuse de către administrația publică locală pentru o solicitare de tăiere de arbori sănătoși”. „În lipsa informațiilor mai sus menționate solicitarea dvs. nu poate fi analizată și nu se poate emite un punct de vedere conform prevederilor legale”, spun cei de la agenția de mediu.
Interesant este însă că primarul Robu susține că solicitarea PMT a fost ignorată. „Nu am primit niciun răspuns de la APM la acea solicitare. Li s-a spus verbal (celor de la Direcția de Mediu – n.r.) să facă studiu pentru fiecare plop, starea lui… e o prostie”, afirmă edilul. Hârtia există totuși și are și număr de înregistrare. „Au cerut aprobare la modul general. Ar fi trebuit să spună amplasamentele exacte, numărul acestora și starea fito-sanitară. Nu s-a depus nimic în plus de la această solicitare a noastră transmisă în 26 februarie”, spun, pe de altă parte, cei de la ARPM Timiș. Când va începe efectiv tăierea plopilor și în ce condiții rămâne de văzut.
Comentarii prin facebook