Continuă, conform declarațiilor primarului Nicolae Robu, demolările de garaje în Timișoara. În locul acestora urmează să fie făcute amenajări moderne, cu locuri de parcare. Din 2012, PMT a demolat puțin peste 250 de garaje, iar pentru un sfert a plătit și despăgubiri. Toate sunt în zona Soarelui.
În octombrie 2013, CL Timișoara a adoptat o hotărâre care prevedea desfiinţarea garajelor neintabulate sau ridicate fără autorizaţie de construire pe terenul primăriei şi al statului, fiind interzisă și amplasarea de noi garaje. Erau afectate de acea HCL câteva mii de garaje. Unii proprietari au dat în judecată primăria și, în prima fază, au avut câștig de cauză, instanța suspendând hotărârea respectivă. Nicolae Robu spunea, acum aproape două săptămâni, că abia acum a aflat că procesul s-a terminat în favoarea instituției pe care o conduce, deși sentința e de vreo opt luni. Edilul anunța că urmează noi amenajări între blocuri, tot în zona Soarelui și le cerea timișorenilor să fie înțelegători. „Nu știu numărul exact, sunt probabil între 6.000 – 7.000 de garaje, estimez eu că sunt, încă mai sunt destul de multe ilegale, făcute fără autorizație, dar sunt și mii făcute cu autorizație (…) Nu acuz pe nimeni, dar îi rog pe timișoreni să înțeleagă că a trecut vremea garajelor. Tocmai am demolat garajul unui nepot, unul din cei doi copii ai surorii mele. În curând vine rândul garajului fiului meu”, afirma primarul Timișoarei.
Subiectul garajelor demolate este una dintre preferatele lui Robu. El are acum și sfaturi pentru proprietarii de garaje care nu vor să fie de acord cu demolarea. „Toate procesele le-am câștigat și nu avem cum să nu le câștigăm, se ocupă domeniul public. Nu are niciun sens să ne creeze probleme. Îi rog să fie de acord să demolăm garajele, să putem să amenajăm zona în care locuiesc ei, că pentru ei facem lucrurile acestea. Cei care nu au clauză de despăgubire pot merge în instanță și cu garajul demolat. Să nu se ia după avocați care îi păcălesc să opună rezistență. Oricum, în instanță, judecătorii nu de asta țin cont, dacă garajul mai este sau nu în picioare. Țin cont dacă li se cuvenea despăgubire, cum este și firesc”, spune primarul Timișoarei. Conform estimărilor acestuia, în oraș au fost demolate, de la începutul primului său mandat, în jur de 1.000 de garaje.
Datele oficiale ale PMT îl contrazic puțin. În realitate, a fost demolat doar un sfert din ceea ce crede Robu. Iată cifrele corecte, așa cum ne-au fost ele furnizate de reprezentanții municipalității:
Strada Orion – 45 de garaje.
Străzile Uranus și strada Vasile Balmuș – 71 garaje
A fost declarat, în decembrie 2014, prin HCL, interesul public local pentru amplasamentele pe care erau edificate garaje situate pe strada Uranus, pe latura de est a Parcului Lidia, și str. Vasile Balmuș, fiind demarată procedura de negociere cu proprietarii acestor garaje pentru eliberarea amplasamentelor și desființarea acestor garaje.
Străzile Mareșal Constantin Prezan și Vasile Balmuș – 60 garaje
în aprilie 2015, prin HCL, s-au identificat garajele care erau edificate pe amplasamentele unde urma să se execute lucrări de modernizare și mai bună funcționalizare a acestora prin amenajarea ca artere cu benzi carosabile, trotuare și piste de biciclete, locuri de parcare, spații verzi, și ca urmare a fost declanșată procedura de negociere cu proprietarii acestor garaje pentru eliberarea amplasamentelor și desființarea acestor garaje.
Între străzile Mareșal Prezan și Vasile Balmuș a mai fost identificată o baterie de 9 garaje construite ilegal și s-a transmis la Direcția Urbanism situația lor în vederea demolării pe cale administrativă prin dispoziție de primar.
Str. Versului, Martir Elena Nicoară și Pepinierei – 63 garaje
În septembrie 2017, prin HCL, s-au identificat garajele care erau edificate pe amplasamentele unde urma să se execute lucrări de modernizare și mai bună funcționalizare a acestora prin amenajarea ca artere cu benzi carosabile, trotuare și piste de biciclete, locuri de parcare, spații verzi, și ca urmare a fost declanșată procedura de negociere cu proprietarii acestor garaje pentru eliberarea amplasamentelor și desființarea acestor garaje.
63 garaje
Strada Aștrilor – 14 garaje
în noiembrie 2017, prin HCL,s-au identificat garajele care erau edificate pe amplasamentele unde urma să se execute lucrări de modernizare și mai bună funcționalizare a acestora prin amenajarea ca artere cu benzi carosabile, trotuare și piste de biciclete, locuri de parcare, spații verzi, și ca urmare a fost declanșată procedura de negociere cu proprietarii acestor garaje pentru eliberarea amplasamentelor și desființarea acestor garaje.
În total, este vorba despre exact 253 de garaje. Primăria a plătit și despăgubiri pentru o parte dintre cei care dețineau astfel de spații. Nu toate contractele aveau însă astfel de prevederi. În total, s-au acordat bani pentru 63 de garaje, suma fiind de 2.000 euro / bucată.
Comentarii prin facebook