A costat peste 6 milioane de euro, a durat 2 ani, stă să fie inaugurată, dar una dintre promisiuni a fost încălcată. Strada Popa Șapcă are de acum 4 benzi de circulație, însă pietonii și bicicliștii se vor înghesui pe trotuarele de 2 metri lățime, deși fusese anunțat altceva. Sau, dacă este să ne luăm după indicatoare, poate că pietonii sunt excluși… UPDATE: Primarul Nicolae Robu spune că nu era loc de pistă separată și crede că „trebuie să prevaleze rațiunea”.
Amenajarea de la Popa Șapcă este, în sfârșit, gata și va fi deschisă peste două zile, așa cum a anunțat deja primarul Nicolae Robu. Ea a fost executată de asocierea SC Sylc Cons Trans SRL, SC Tableros y Puentes SA și SC Petrucco SA, la un preț de 28,4 milioane de lei, cu tot cu TVA. Conform declarațiilor făcute de la bun început de edilul șef, la finalul lucrărilor, strada Popa Șapcă va avea, la finalul lucrărilor, patru benzi, câte două pe sens, dar și piste de biciclete și trotuare moderne, urmând să fie extins și Bd. Antenei. Iată ce spune Robu, în mai 2016: „Lucrarea este complexă și foarte, foarte importantă pentru orașul nostru. Aici avem unul dintre cele mai importante puncte de strangulare a traficului și, evident, în momentul în care pasajul va fi dat în funcțiune, se va circula mult mai lejer. Nu avem în prezent nici trotuare civilizate, nici piste de biciclete. Vom rezolva cu ocazia acestei lucrări absolut toate problemele și, dincolo de funcționalitatea care va fi la cu totul alt nivel, și aspectul urban va fi altul. Orașul va arăta mai modern, mai frumos”.
Realitatea din teren îl contrazice însă, cel puțin în ceea ce privește pistele de biciclete și trotuarele. Nici de această dată, la o amenajare făcută de la 0, proiectanții nu au ținut cont de tot mai numeroasa comunitate pe două roți din Timișoara. S-a decis, astfel, desenarea pistei de biciclete pe un trotuar foarte îngust, într-o zonă foarte circulată, unde, foarte probabil, bicicliștii și pietonii se vor deranja reciproc. Luni, 28 mai, bicicliștii sunt invitați la un eveniment chiar pe strada cu pricina. „Administrația locală din Timișoara în continuare nu consideră că bicicleta este un mijloc de transport. Luni, de la ora 18, ne adunăm pe strada Popa Șapcă. Constant ni se promite că infrastructura velo este pe lista de priorități, dar în practică bicicliștii sunt înghesuiți pe un troturar de 2m într-o zonă unde carosabilul putea să ne acomodeze cu brio pe toți. Nu, nu contăm pentru administrația locală! Este nevoie să ne facem văzuți și auziți – ne vedem luni, de la ora 18, pe Popa Șapcă, în număr cât mai mare”, sună invitația făcută pe Facebook.
În calitate de biciclist e extrem de dificil să respecți legea în Timișoara. Aș prefera să văd că se încurajează mersul pe bicicletă, că părinții își pot duce copii la școală în siguranță pe bicicletă, că fan courier livrează cu cargo bike-uri, că poți folosi bicicleta fără să fi pus în pericol și să pui în pericol simpli pietoni de pe trotuar. Te-ai gândit cum vei circula cu bicicleta pe trotuarul plin de pietoni sau cum vei evita oamenii care ies din casele de lângă trotuar? Nu vom avea un oraș mai sigur și mai curat dacă nu începem să gândim, ci vom continua să ne separăm în cete șoferi, bicicliști, pietoni… Respectul îl oferi apoi îl ceri.
Biciclist din Timișoara
Pe de altă parte, la ce indicator rutier este „plantat” la capătul trotuarului, s-ar putea deduce că, de fapt, acela nu este un trotuar, ci o pistă de biciclete…
UPDATE: Primarul Nicolae Robu le răspunde bicicliștilor, făcând apel la rațiune și la bună înțelegere. Sfatul edilului este ca pietonii și cei pe două roți să împartă trotuarul, pentru că nu exista destul loc pentru crearea unei piste speciale de biciclete.
„Aflu că ceea ce va reprezenta o bucurie pentru 60.000 de șoferi pe zi -noul pasaj Popa Șapcă, nou 100%!- și amenajările conexe, «îi nemulțumește profund pe bicicliști». Să fiu corect înțeles: eu sunt alături de bicicliști în doleanța lor legitimă de a avea piste dedicate cât mai bune și cât mai multe, cum sunt alături de toți ceilalți cetățeni ai orașului, fiecare categorie cu propriile doleanțe, la fel de legitime și ele. În tot și-n toate, însă, trebuie să prevaleze rațiunea. Punctual: ecartul stradal al străzii Popa Șapcă este un dat, el e atâta cât e și pe el trebuie să ne pliem! Eu cred că, în condițiile date, oricine ar fi realizat ce am realizat și noi: 4 benzi auto, locuri de parcare, aliniamente de copaci și o pistă bifuncțională, în regim «space sharing» -alee pietonală+pistă de biciclete. Adresez întrebările:
1. Ar fi renunțat cineva la vreuna din cele 4 benzi auto?
2. Ar fi renunțat cineva la locurile de parcare și-așa departe de a fi suficiente?
3. Ar fi renunțat cineva la aliniamentele de copaci cu verdeața conexă?
4. Ar fi renunțat cineva fie la aleea pietonală, fie la pista de biciclete?
Presupun că răspunsul oricui este NU la toate cele 4 întrebări. Și-atunci, inevitabil, bicicliștii și pietonii trebuie să partajeze spațiul de 1.80-2.00 m, civilizat, respectându-se reciproc. Lucru deloc greu, câtă vreme fluxul pietonal în zonă este unul de nivel scăzut, chiar foarte scăzut”, a notat Robu. Primarul Timișoarei mai crede că este vorba despre „o nouă mare realizare a orașului nostru”, care reprezintă „un nou mare salt în modernitatea, funcționalitatea și frumusețea lui”. Convingerea lui este că, „în 5 ani, când sutele de castani plantați pe cele două aliniamente vor fi mari, și cei ce acum înjură vor admira această stradă -acest bulevard, de fapt!- și vor fi mândri că orașul lor are așa ceva!”.
Comentarii prin facebook