Tradiția continuă: copiii de la Montessori Timișoara l-au sărbătorit și în acest an pe Sfântul Martin. Micuții și-au făcut singuri lampioanele și au pornit în marș, alături de dascălii lor, așa cum fac de fiecare dată, prin centrul Timișoarei.
A devenit deja o tradiţie pentru copiii şi educatorii de la Montessori Timişoara să-l sărbătorească, în fiecare an, pe 11 noiembrie, pe Sfântul Martin. Martin de Tours, sau Martin cel Milostiv, s-a născut în 316, în câmpia Panoniei, și a trecut la cele veșnice în 8 noiembrie 397, în Candes (Saint-Martin, Franța). Înmormântarea avut loc în 11 noiembrie, care a fost aleasă ca zi de prăznuire. Sfântul Martin a fost considerat ocrotitorul francilor și al dinastiei merovingiene, iar mormântul său, jefuit de hughenoți în secolul al XVI-lea și distrus de tot în timpul Revoluției Franceze, a fost un mare loc de pelerinaj. Tradiția, care datează încă de pe vremea Imperiului Bizantin, spune că Ziua Sfântului Martin este ultima mare sărbătoare de dinaintea postului de 40 de zile al Crăciunului. Pe 11 noiembrie, seara, copiii pleacă în procesiune, pe un anumit traseu, având felinare în mâini și cântând cântecul lui Martin.
La Timișoara, copiii de la Montessori și-au pregătit, cu două zile înainte, alături de părinții lor, lampioanele. Chiar de Ziua Sf. Martin, elevii de la Şcoala Gimnazială Montessori Haus au mers la Biserica Romano-Catolică din Piaţa Bălcescu, unde preotul le-a spus care este semnificaţia acestei sărbători. Apoi, împreună cu cei de la grădiniță, au plecat în procesiune prin oraș, pe traseul Piața Victoriei – str. Mărășești – Piața Libertății – str. Alba Iulia – Piața Victoriei. Cuprinşi de spiritul Sărbătorii Sfântului Martin şi în credinţa că a dărui, şi în acest an, cei de la Montessori s-a alăturat Fundaţiei Balul Vienez de la Timişoara. Ei vor participa la campania de strângere de fonduri „O floare de colţ pentru United Way”, care hrăneşte în fiecare zi un număr de până la 150 de copii defavorizaţi.
Comentarii prin facebook