Ministerul Apărării Naționale dă fosta garnizoană din Piața Libertății Ministerului Culturii, ca să facă un muzeu al revoluției, cu două condiții. Prima ține de Primăria Timișoara, cea de-a doua, de Consiliul Județean Timiș, care, susțin liberalii, nu dă semne că vrea să renunțe la clădire. CJ așteaptă însă garanții clare.
Povestea vechii garnizoane din Piața Libertății, care ar trebui să devină sediul Muzeului Revoluției din 1989, continuă. Clădirea este, până la 31 decembrie 2016, în administrarea CJ Timiș, care ar fi trebuit, în ultimul an, să facă lucrări de renovare. Ea va reveni apoi la Ministerul Apărării. Primarul PNL Nicolae Robu a readus în discuție acest subiect acum câteva săptămâni, susținând că imobilul ar trebui cedat de CJ Timiș către Ministerul Apărării, pentru ca acesta să-l poată transfera la Ministerul Culturii, dispus să investească trei milioane de euro în viitorul muzeu. Președintele CJ, Sorin Grindeanu (PSD), a spus însă că nu are siguranța că vechea garnizoană va ajunge la Ministerul Culturii. Robu a anunțat miercuri că acest lucru s-a rezolvat. „Ministerul Apărării Naționale este dispus să transfere clădirea unde a funcționat comenduirea garnizoarnei către Ministerul Culturii, cu destinația Muzeul Național al Revoluției, dacă Primăria Timișoara își îndeplinește angajamentele făcute, de a pune la dispoziții spații pentru găzduirea acelor structuri care funcționeză acum acolo. Primăria îșii va ține promisiunea, dar CJ Timiș nu a asumat renunțarea la acea clădire, pentru ca suma de trei milioane de euro să fie pusă în mișcare imediat pentru realizarea obiectivului”, spune liberalul. Conform lui Robu, există o adresă a MApN, care garantează acest transfer către Ministerul Culturii și a fost obținută în urma demersurilor făcute de președintele PNL, Alina Gorghiu.
Robu susține că așteaptă de la CJ Timiș, „de la președintele social-democrat al acestuia, Sorin Grindeanu”, lista cu necesitățile pentru spațiile pe care ar trebui să le găsească primăria. „Este vorba despre Centrul Militar Zonal, Biroul de Informații și Recrutare, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și Asociația «Cultul Eroilor». Vrem să știm de câte încăperi este nevoie, ce suprafață trebuie să aibă acestea. Vom face o explorare în patrimoniul PMT și, la proxima ședință de CL, vom adopta o hotărâre de consiliu, iar Ministerul Apărării va transfera clădirea către Ministerul Culturii”, a explicat primarul. Conform lui Robu, este nevoie de o hotărâre de consiliu județean, care să asigure întoarcerea fostei garnizoane la Ministerul Apărării, iar aceasta ar trebui emisă cât mai repede. „Fiecare zi contează, clădirea oricum va fi luată de MapN după 31 decembrie 2016. Banii (cele trei milioane de euro anunțați de Ministerul Culturii – n.r.) nu se pierd, la 31 decembrie, dar totul este la limită”, mai spune primarul Timișoarei. Președintele CJ Timiș, Sorin Grindeanu, nu se opune, de principiu, transferului garnizoanei către Ministerul Culturii. „Este în interesul tuturor ca în acea clădire să se facă ceva pentru acest oraș. Noi nu am primit nimic de la Ministerul Apărării Naționale, prin care să fim înștiințați că garnizoana va fi transferată imediat la Ministerul Culturii, pentru Muzeul Revoluției”, ne-a declarat Grindeanu.
Comentarii prin facebook