Șantierul corpului B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” e părăsit de un an, dar lucrările ar urma să fie reluate „în curând”. Primarul Nicolae Robu nu are un termen clar, însă susține că a bătut palma cu reprezentanții firmei care și-a asumat să termine construcția. El i-a acuzat de rea-voință pe cei de la Prompt SA, care au reziliat contractul cu primăria acum șapte luni.
În mai 2014, Primăria Timișoara a predat amplasamentul pentru construcția noului corp de clădire al spitalului de copii, dar lucrările au început cu o pauză. „Beneficiarul, adică PMT, se obliga să pună la dispoziție amplasamentul lucrărilor liber de orice sarcină și să predea întreaga documentație necesară execuției lucrărilor. Contractul a fost semnat în 30 aprilie 2014, am primit autorizație de construire în 29 august, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost emis abia în 2 octombrie, concomitent cu predarea amplasamentului”, spunea Cosmin Olariu, directorul Prompt, firma care câștigase licitația. A fost descoperită ulterior o fundație de beton, care nu era prevăzută în documentație, demolată integrală la finele lunii octombrie 2014, iar apoi s-au găsit vestigii, așa că Direcția Județeană pentru Cultură a obligat constructorul să sisteze lucrările până la finalizarea cercetărilor arheologice. „Acestea s-au încheiat abia în ianuarie 2015. Altfel spus, deși am primit formal amplasamentul în octombrie 2014, el a fost liber de sarcini abia în februarie 2015”, mai spunea Olariu. Acesta reclama și faptul că proiectul a fost incomplet și a fost predat doar pe bucățele. Între timp, Prompt a intrat în insolvență la finele anului 2015, iar șantierul de la spitalul de copii a fost pus în așteptare.
Din noiembrie 2015, aici nu s-a mai mișcat o piatră. În primăvara lui 2016, primarul Nicolae Robu spunea că ia în considerare inclusiv acționarea în instanță a firmei Prompt, dar în august a anunțat o altă soluție. „Am avut o discuție cu firma susținătoare a Prompt, care s-a angajat să preia lucrarea (…) Vrem cât mai repede să începem lucrările”, declarat edilul. Conform acestuia, Sulfatim SRL nu ar fi urmat să aibă nicio problemă pentru a relua lucrările. Trebuia făcută doar o analiză a stadiului efectiv al lucrărilor, precum și o confruntare a situației de pe teren cu proiectul, fiind apoi stabilit un grafic. Pe șantier nu se lucrează însă nici acum, dar Robu anunță că lucrările vor fi reluate în sfârșit, fără a exista o dată exactă. „Una din veştile bune este că se vor relua lucrările cât de curând. E complicat când vine o altă firmă să preia lucrările. Se face o verificare la sânge a tot ce este făcut, a stării în care este clădirea, cu tot şantierul. În final, firma trebuie să aibă totul făcut conform proiectului, nimeni nu poate să se aventureze şi la sfârşit să i se ceară să facă ceva ce a fost făcut prost de precedenţii”, a declarat primarul Timișoarei.
Citește și: Santierul de la spitalul de copii va fi reluat de o firma-sustinatoare a Prompt! Nu se stie cand
Robu i-a atacat pe cei de la Prompt, despre care spune că au încercat să pună bețe în roate proiectului. „Sunt total dezamăgit, să le fie ruşine patronilor firmei Prompt pentru ce au făcut la spitalul de copii, şi-au bătut joc pur şi simplu. Am avut încredere că vor finaliza lucrarea înainte de termen, la început au lucrat foarte, foarte bine, după care mi-au produs o decepţie totală, au fost total necooperanţi. Trebuia să spună cinstit «noi nu mai putem» şi să fi început discuţiile cu cei care au girat. Am stat foarte mult timp, am tot sperat să reia lucrările. I-am înţeles într-o anumită privinţă, la faţadă nu le puteai pretinde să facă lucrările după cum prevedea proiectul. Dar puteam să eliminăm toată partea aceea de lucrare, o licitam separat. Or, ei s-au legat de tot felul de chichiţe din proiect”, mai spune edilul. Conform actelor oficial depuse de Prompt SA la Primăria Timișoara, contractul între cele două părți este reziliat încă din luna aprilie, adică acum aproximativ șapte luni. Motivul: lipsa unui proiect complet. Corpul B va găzdui șapte secții ale Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Imobilul va avea demisol, parter și șase etaje, iar licitația a fost câștigată la o sumă de puțin peste 10 milioane de euro. În bugetul PMT pe 2016 erau prevăzuți, pentru această lucrare, 25 de milioane de lei.
Comentarii prin facebook