Doi ani. Atât le-au trebuit procurorilor timișoreni să scoată basma curată un grup de țigani care a agresat în vara anului 2011 o echipă a televiziunii locale TVT 89. Și asta în condițiile în care existau probe concludente, întregul scandal fiind filmat. Agresiunea și distrugerea unei camera de luat vederi sunt considerate lipsite „în mod vădit de importanță”!
În august 2011, pe bd. CD Loga avea loc un deja obișnuit scandal între clanurile țigănești din Timișoara. O echipă a TVT 89 a ajuns repede în zonă și a imortalizat, de pe domeniul public, bătaia dintre țigani. La vederea camerelor de filmat, bătăușii și-au întrerupt ocupația, s-au unit între ei și au tăbărât pe ziariști. Aceștia din urmă au fost bruscați, amenințați cu moartea, iar în cele din urmă chiar loviți. Pe deasupra, țiganii au spart o cameră de filmat în valoare de 8.000 de euro. Printre țiganii implicați în scandal s-a numărat și „celebrul” Vișinel Cârpaci, un mai vechi client al procurorilor. Ziariștii au depus plângere penală, iar rezultatul absolut șocant a venit abia după doi ani.
În pofida faptelor, procurorul Adriana Ghimiș-Roateș a stabilit că țiganii nu se fac vinovați de vreo infracțiune. Și asta, fiindcă ar fi niște imaculați care n-au mai avut probleme cu justiția. “Având în vedere circumstanțele reale ale infracțiunilor săvârșite, circumstanțele personale ale învinuiților, respectiv faptul că nu sunt cunoscuți cu antecedente penale, apreciem că în cauză scopul preventiv-educativ al sancțiunii penale poate fi atins și fără aplicarea unei sancțiuni penale”, își motivează, în limbajul de lemn juridic, procurorul Ghimiș-Roateș decizia. Ca atare, țiganii implicați în scandal au fost „gratulați” doar cu amenzi între 300 și 700 de lei.
„A fost cel puțin curioasă decizia de schimbare a încadrării inițiale, care a fost de lovire sau alte violențe, în lovire și alte violențe în formă continuată. Apoi, fiecare și-a adus cazierul judiciar și niciunul nu avea antecedente penale, deci au susținut că ei nu s-au mai bătut nicicând altcândva, ci doar în ziua respectivă. N-am înțeles de ce s-a făcut această schimbare de încadrare, iar ceea ce s-a întâmplat este jignitor pentru noi toți. Procurorul de caz Adriana Ghimiș-Roateș a decis scoaterea de sub urmărirea penală și aplicarea sancțiunii administrative a amenzii, întrucât «fapta săvârșită este lipsită în mod vădit de importanță și nu prezintă în mod concret gradul de pericol al unei infracțiuni»”, spune Dan Radosav, unul dintre jurnaliștii agresați.
Alături de colegii lui, Radosav a declarat în fața procurorilor că a fost amenințat, dar tot degeaba. „Procurorul nu a luat în considerare nimic din ce am spus noi. În schimb, a ținut cont o declarație a unuia dintre agresori, care a spus că deoarece echipa TV i-a zis că se află pe domeniul public și, deci, poate filma, a ieșit în stradă și a început să dea din mâini, iar cameramanii au scăpat camerele! În termenul legal de 20 de zile vom face o plângere la prim-procuror”, a mai declarat Radosav.
Totuși ar fi curios dacă fapta „ar avea importanță”, dacă cineva din familia procurorului de caz ar intra pe mâinile hoardelor de țigani. Altfel, decizia dată de Ghimiș-Roateș nu poate fi decât un imbold pentru toți cei care ar avea vreo treabă cu vreun ziarist: „Rupeți-le capul, stricați-le aparatele, faceți-i una cu pământul! Plătiți o taxă de 300 de lei și ați scăpat! ‘Tu-le mama lor de ziariști!”.
Comentarii prin facebook