Unul dintre cei mai bogați oameni din Banat, Georgică Cornu, a căzut, la fel ca alți mulți afaceriști din Timișoara, în plasa procurorilor, pe motiv de bișniță cu țiganii de Strehaia. Rețeta e deja clasică și a fost experimentată de mulți. Un exemplu la întâmplare, cunoscuta farmacistă Rodica Vlad. Așadar, se facturează materiale de construcții, care cică ar fi achiziționate de la țigani. Se fac chiar și foi de transport pentru aceste materiale. Care însă nu există în realitate, fiind regăsite doar în contabilitatea firmelor care au făcut achiziția fictivă. Țiganii își primesc o cotă parte din valoarea facturilor, aproximativ 10%, și toată lumea e fericită, mai puțin statul. Dar statul e obișnuit să fie țepuit și supus tuturor perversiunilor fiscale posibile și imposibile. Parcă îi și place uneori, mai ales dacă au de-a face cu mari afaceriști precum Georgică Cornu. Noroc că mai sunt procurori care mai apără onoarea statului tăvălit pe jos de toată lumea.
Cât îl privește pe Cornu, faptul că a fost „vizitat” de oamenii legii nu a fost o mare surpriză pentru oamenii de afaceri din oraș. Cunoscut drept „regele asfaltului” (cam exagerat totuși, fiindcă atunci un Umbrărescu sau Cășuneanu ar trebui să fie „împărați”), Cornu este, în schimb, un adevărat rege al afacerilor cu statul și al insolvențelor. De exemplu, în 2011 s-a făcut un top al firmelor care au contracte cu statul. Cornu era pe locul III, fiind devansat doar de celebrii Umbrărescu și Nelu Iordache, acesta din urmă fiind de ceva timp după gratii. Cornu a avut ca și clienți, printre alții, CNADNR, Hidroelectrica, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, Enel Banat etc. Nu mai vorbim de primăriile din Timișoara și Arad sau consiliile județene din Timiș, Arad sau Mehedinți. Din punct de vedere politic a fost extrem de orientat. Apropiat de PSD în perioada 2000-2004, și-a reconfigurat ulterior poziția alături de PDL. În Timișoara a colaborat excelent cu Consantin Ostaficiuc, fostul președinte al CJ Timiș. S-a vorbit și de relații speciale cu Elena Udrea și Dorin Cocoș.
După plecarea PDL de la putere, contractele cu statul ale lui Cornu s-au mai rărit. Așa că a apelat la una dintre cele mai mari escrocherii legale, și anume insolvența. Rând pe rând, firmele lui au intrat în insolvență, scăpând astfel de achitarea datoriilor către stat sau terți. În 2013, insolvența Confort a fost considerată cea mai spectaculoasă după Hidroelectrica. Într-un top la nivel național, Cornu mai figura și cu Izometal. Cert este faptul că, din cauza acestor insolvențe, mai multe firme mici din Timișoara, care au oferit servicii sau materiale firmelor lui Cornu, au intrat în faliment. Sute, poate mii de oameni au ajuns pe drumuri. Anul acesta în februarie, Izometal Magellan a intrat chiar în faliment. Cu toate acestea, luna trecută, Cornu a fost ales pentru a treia oară consecutiv președinte al Camerei de Comerț și Industrie Timișoara
Dar afacerile lui Cornu n-au intrat în pământ de tot. În timp ce unele firme erau lăsate de izbeliște, să se spele fiscul și creditorii pe cap cu ele, Cornu își făcea alte societăți. Prin care primea alte contracte cu statul. Ca de exemplu Bau Center Vest, abonată la contracte cu Primăria Timișoara. Unele chiar fără licitație. Cum a fost ruta ocolitoare de la Pasajul Michelangelo, obținută prin firma Confort.
La toate acestea mai trebuie spus că Georgică Cornu a fost unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Mihai Vlasov, președinte al Camerei de Comerț și Industrie România. Împreună au făcut presiuni pentru transferul Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la CCIR. Miza acestei afaceri: 60 de milioane de euro. Vlasov a ajuns săptămâna trecută după gratii, Cornu a fost vizitat în această săptămână de procurori…
Comentarii prin facebook