Trei spitale timișorene testează, în această perioadă, așa-numitul dosar electronic de sănătate. Acesta conţine tot istoricul pacientului: trimiteri, reţete, consultaţii medicale, diagnostice, spitalizări, antecedente şi poate fi accesat doar de pacient şi medicul curant.
Dosarul electronic de sănătate poate fi accesat, de pe computer, telefon sau tabletă, aici. Orice modificare sau accesare va fi însoţită de data, ora şi parafa medicului care a deschis dosarul. Un doctor care nu are acces la datele pacientului poate consulta doar sumarul pentru situaţiile de urgenţă. „Atunci când ajungeţi la urgenţe, dacă aveţi dosarul deja iniţiat, medicul respective va vedea că aveţi diabet şi că sunteţi alergic la câteva medicamente. Astfel, el ştie ce măsuri să ia. Este singura parte din dosar pe care o vede orice medic, pe bază de semnătură electronică”, explică Marius Filip, fostul medic şef al CNAS.
Pacienţii nu vor mai fi nevoiţi astfel să se prezinte la medic cu un teanc de documente şi să îi explice tot istoricul medical, iar sistemul va fi funcţional şi în spitalele private care s-au arătat interesate de proiect, potrivit CNAS. Medicii de familie speră ca acest sistem să le uşureze munca. „Avem foarte mult de lucru. Eu fiind și pediatru, cabinetul este plin în fiecare zi. Cred că doar jumătate din timpul pe care îl petrecem în cabinet este pentru consultaţii. În cealaltă jumătate facem raportări”, spune unul dintre medicii de familie din Timișoara. „Ne perfecţionăm în timp. Este util, dar toată aparatura IT, soft-urile, imprimante, tonere, cartuşe, necesită investiţii, iar costurile sunt suportate de noi”, a completat un altul. Până acum, au fost iniţiate 200.000 de astfel de dosare electronice. Acestea au fost accesate de 3.000 de medici din 60 de spitale, printre care şi trei din Timișoara: Judeţean, Municipal şi „Louis Ţurcanu”.
Comentarii prin facebook