De acum încolo nu veți mai putea vopsi cum aveți chef fațadele imobilelor în care locuiți, fie ele istorice sau simple blocuri. Consilierii locali au votat vineri regulamentul privind identitatea cromatică a clădirilor din Timişoara, care prevede clar o paletă de culori permisă. Cei care și-au renovat deja clădirile și au respectat întocmai autorizațiile nu au de ce să se teamă. Restul vor fi amendați.
Clădirile din Timișoara, istorice sau nu, au devenit, în ultimii ani, tot mai colorate, unele dintre ele în nuanțe stridente, fără legătură cu zona în care sunt amplasate imobilele și fără nicio noimă din punct de vedere estetic. Primăria pune, în sfârșit, piciorul în prag. Așa a apărut Regulamentul privind identitatea cromatică a clădirilor din Timişoara, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Conform acestui regulament, „la zugrăvirea fațadei se vor lua în considerare următoarele criterii în alegerea culorii: dimensiunea fațadei – în cazul suprafețelor mari se vor alege culori în tonuri cât mai deschise; vecinătățile – alegerea culorii se va face în armonie cu clădirile învecinate; lumina naturală (…), mediul natural (…)”, scrie în regulament. Imobilele istorice vor putea fi zugrăvite pe exterior „respectând culorile în care, iniţial, clădirile din Timişoara aveau tratate faţadele: ocru, crem, verde deschis, nuanţe de gri”. La celelalte clădiri pot fi folosite mai multe culori, dar va fi interzisă folosirea a mai mult de două culori ca bază la zugrăvirea fațadelor.
Subiectul a fost extrem de dezbătut, consilierii discutând zeci de minute pe această temă. Primarul Nicolae Robu le-a explicat că regulamentul este inspirat de cel adoptat de municipalitatea din Viena. „E ceva mai permisiv decât la Viena, vom indica «mostrariul» de culori. Vom genera, de asemenea, niște broșuri cu exemple de bună practică, cu imobile atât istorice, cât și cu blocuri”, a spus edilul. Înainte de a vota proiectul în totalitate, consilierii au aprobat un amendament propus de Radu Țoancă (PSD), conform căruia nu vor fi sancționați proprietarii care au făcut reabilitări conform autorizației eliberate de primărie. A trecut și un alt amendament, al independentului Bogdan Herzog, care a propus ca amenzile să fie de zece ori mai mari decât cele prevăzute în proiect, între 1.000 și 2.000. În cele din urmă, s-a votat ca amenzile să fie la nivelul maxim permis de legislația în vigoare.
Comentarii prin facebook