Aproape 1,8 milioane de lei pentru întreținerea spațiilor verzi din zona centrală a Timișoarei, în rest… pauză. Consilierii locali au votat, marți, creșterea plafonului până la care vor putea fi decontate lucrări în cadrul contractului existent cu Horticultura. „Jungla” din restul orașului continuă să crească.
Spațiile verzi din Timișoara au rămas de izbeliște de câteva săptămâni, de când au expirat ultimele contracte pentru întreținerea acestora. În prezent mai există un singur contract, care privește exclusiv zona centrală a orașului, încheiat cu societatea Horticultura, a CL Timișoara. Acesta a fost semnat pe data de 2 octombrie și vizează întreţinerea spaţiilor verzi, a parcurilor, scuarurilor a locurilor de joacă, precum și tăieri de corecţie la arbori şi defrişări, acolo unde este nevoie. Suma prevăzută în acest contract era de 585.483,87 lei, fără TVA.
Executivul primăriei propune, de câteva săptămâni, majorarea semnificativă a sumei, la 1,79 milioane lei, fără TVA. Totul, pentru ca măcar zona centrală a orașului să fie pregătită pentru primăvara viitoare. „Având în vedere faptul că la data încheierii contractului sumele alocate au fost suficiente doar pentru efectuarea lucrărilor minimale de întreţinere a spaţiilor verzi din zona centrală pentru o lună şi că ultimul trimestru al anului reprezintă perioada în care se efectuează lucrări de plantare a florilor bienale, a arborilor şi arbuştilor (…) propunem, în limita bugetului existent la această dată, aprobarea încheierii unui act adiţional, în vederea suplimentării sumelor”, este precizat în proiect. Acesta a fost discutat și răs-discutat de consilierii locali, fiind respins în penultimul plen.
Marți, spiritele s-au încins din nou. „Noi avem dorința de a ajuta Horticultura, să avem măcar zona centrală îngrijită și pregătită pentru sezonul rece, dar nu putem aproba modificarea sumei. În acest sens, propunem delegarea administrației primăriei, domnul primar sau viceprimar, sau orice altă persoană cu atribuții de negociere, să facă toate demersurile pentru a semna, cât mai curând, un act adițional la acel contract”, a spus consilierul social-democrat Dan Idolu. „E prea multă bătaie de joc! Nu vreți să votați pentru că nu vreți să meargă bine treaba și să fie întreținute spațiile verzi și nu aveți bărbăția să spuneti aceste lucruri răspicat. Vă jucați cu focul! În august s-a stabilit suma, iar primarul n-o poate modifica”, a replicat Nicolae Robu. Edilul a spus că oricum suma este prevăzută în buget pentru întreținerea spațiilor verzi, dar nu va putea fi folosită, deoarece pentru restul sectoarelor din oraș nu mai sunt contracte.
Proiectul a trecut în cele din urmă. „S-a făcut o suplimentare a fondurilor pe care le avem la dispoziţie pe contractul în vigoare pentru întreţinerea spaţiilor verzi, având ca operator Horticultura. Suma finală este în jur de 1,8 milioane lei, bani care altfel ar fi rămas nefolosiţi, pentru că nu mai există contracte pentru întreţinerea spaţiilor verzi pentru alte sectoare decât cel central. Banii nu se vor folosi neapărat toţi. Aceasta este suma maximă pe care am putea s-o plătim pentru întreţinerea spaţiilor verzi din zona centrală”, a spus Robu, la finalul plenului. Cât despre celelalte zone ale orașului, rămâne cum s-a stabilit: se transformă, încet-încet, în junglă…
Comentarii prin facebook