Pe motiv de Poli, consilierii locali l-au trimis pe Robu la… DNA

Consilierii locali i-au cerut primarului Nicolae Robu să afle exact de la DNA cine trebuie să decidă asupra constituirii ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului de 27 de milioane de lei, din cazul finanțării lui Poli, pe vremea lui Marian Iancu. Ei au refuzat să se pronunțe asupra acestei spețe, spre nemulțumirea edilului. Robu spune, cam cu jumătate de gură, că-și va asuma o astfel de decizie, dacă DNA consideră că el este cel care trebuie s-o facă.

plen cl timisoara

La finele lunii noiembrie, DNA a trimis o adresă către Primăria Timișoara, în atenția primarului Nicolae Robu, solicitând „să ne comunicați de urgență dacă instituția dvs. se constituie parte civilă” în cazul finanțării clubului Poli, din perioada Marian Iancu. „Angajați din cadrul PMT, cu știință, au întreprins demersurile necesare, au avizat HCL 127/20.03.2008 și au semnat documentul intitulat «Contract de asociere» ce avea ca obiect finanțarea echipei de fotbal (…)În baza HCL 127 și a actelor adiționale ulterioare, CLT a virat, în perioada 2008-2011, în contul Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara&Invest S.R.L suma totală de 27 milioane de lei, sumă care s-a stabilit de către Curtea de Conturi a fost plătită în mod ilegal (…) Întrucât din cercetările efectuate în prezentul dosar a rezultat că prin activitatea infracțională desfășurată de mai multe persoane a fost cauzat bugetului Primăriei Timișoara un prejudiciu în cuantum de 27 milioane lei, vă rugăm să ne comunicați de urgență dacă instituția dvs. se constituie parte civilă în cauză”, se precizează în adresa DNA.

iancu

Așa cum era de așteptat, subiectul a născut vii controverse. Primarul Nicolae Robu a cerut puncte de vedere din partea secretariatului general, a Direcției Economice și a Serviciului juridic, pe care le-a prezentat consilierilor locali. Concluzia acestora: nu există un prejdiciu stabilit clar. În plus, după cum susține Simona Drăgoi, din partea secretariatului PMT, „HCL 127/2008 a fost emisă cu respectarea prevederilor legale și sumele acordate de la bugetul local al MT în contul SC Politehica au fost date în mod legal (…) Atât la data efectuării plăților, cât și în prezent, HCL 127/2008 și următoarele acte normative prin care s-a aprobat asocierea și s-au aprobat plățile, precum și contractul de asociere sunt în vigoare, nefiind anulate de nicio instanță de judecată. (…) Hotărârea în cauză are aviz de legalitate al Instituției Prefectului și al celor trei controale ale Curții de Conturi din perioada 2009-2010”.

„DNA se adresează primăriei, primarului Nicolae Robu. Nu văd raționamentul pentru care se discută în consiliul local și pentru care trebuie să dăm un vot. Nu văd de ce trebuie să ne asumăm noi un vot în locul primarului”, a spus președintele de ședință, Alfred Simonis (PSD). „Votul ar fi extrem de grav, pentru că întregul dosar pornește de la un abuz. O dată se pun sub semnul întrebării principiul oportunității sub care CL a alocat acei bani. Curtea de Conturi, inclusiv din materialele pe care le avem la dispoziție, nu a stabilit niciun prejudiciu, ci a cerut reanalizarea contractului din punct de vedere al legalității. Nu avem cum să ne constituim parte civilă câtă vreme nu s-a stabilit un prejudiciu”, a afirmat, la rândul lui, independentul Flavius Boncea. „Cei de la DNA nu au făcut o greșeală adresându-se primarului, în condițiile în care consiliul local s-a pronunțat deja, având o hotărâre. E anormal ca aceeași instituție să se constituie parte civilă într-un proces penal. Singura vină a acestor oameni este că au respectat o hotărâre de consiliu local, și nu mă refer aici la primar și viceprimari, ci și la alți angajați din PMT care au semnat niște acte pentru că exista o hotărâre de consiliu local și, în plus, șefii lor le-au cerut să semneze. Orice act semnezi, peste șase ani poate să vină cineva care să mă învinuiască”, a afirmat un alt independent, Bogdan Herzog. „Consiliul Local Timișoara se va constitui parte civilă când va exista un prejudiciu stabilit de organele în drept. Având un prejudiciu stabilit de o instanță și o sentință în penal, CL, în numele primăriei, se poate adresa pentru recuperarea acestui prejudiciu, respectând în prima fază prezumția de nevinovăție”, a susținut și viceprimarul Traian Stoia.

Nicolae Robu primarul Timisoarei 01

După câteva zeci de minute de dezbatere, consilierii locali au refuzat să se pronunțe pe această speță. Ei l-au mandatat, în schimb, pe primarul Nicolae Robu să se adreseze de urgență DNA și să ceară instituției să precizeze exact cine trebuie să decidă constituirea ca parte civilă. „Eu am considerat că trebuie să se pronunțe consiliul local pe această speță, întrucât primarul… cine s-ar mai fi putut pronunța? Doar primarul, căruia DNA i se adresează, pentru că primarul transmite către CL ordinea de zi în general. Eu am luat acea adresă adresată primarului în acest sens, nu că primarul trebuie să se pronunțe. Câtă vreme CL ia orice decizie privind banii, am considerat că și aici, fiind vorba despre bani, despre o afectare pretinsă a patrimoniului, tot CL trebuie să se pronunțe. Voi face ceea ce au solicitat consilierii locali”, a declarat, la finalul plenului, primarul Robu.

Întrebat cum va proceda în cazul în care DNA va spune clar că el este cel care trebuie să ia decizia, primarul a dat un răspuns diplomatic. „Am exprimat în plen un punct de vedere, el nu-mi aparține, ci este punctul de vedere al Serviciului juridic. Pe astfel de spețe nu pot să emit păreri personale. Dacă juriștii spun că legea obligă forul decizional, care o fi el, consiliul local sau primarul, să se constituie în parte civilă, nu am cum să nu respect această obligație (…) Deocamdată, prejudiciul este o sumă aproximativă, stabilită de Curtea de Conturi. Ea este contestată, auditorii independenți contractați au spus până acum că nu există prejudiciu. Aceste expertize nu au fost luate în seamă. Până la urmă, ce se ia în seamă în astfel de situații litigioase, ca procedură, sunt expertiza judiciară și verdictul final dintr-o sentință de judecată. Ce se spune acolo rămâne sfânt și obligatoriu pentru toată lumea. Numai că așa e legea în România, și când un prejudiciu este presupus, ai obligația să faci toate diligențele pentru a-l recupera. Este absurd, dar așa este legea și, prin urmare, eu trebuie să mă duc pe această cale, dacă voi fi cel care va trebui să se pronunțe”, a mai spus Robu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

koks a spus: (decembrie 8th, 2015 at 22:07 )

tehnic, consiliul loca nu se poate constitui parte vatamta, ci doar unitatea administrativa teritoriala, in speta , municipiul timisoara, reprezentat prin primar.
deci, parte vatamata nu poate fi decat UAT-ul, iar primarul detine calitatea de reprezentant al acesteia.
poate ar fi indicat pentru tori cei implicati sa se aplece mai atent asupra prevedrilor legii 215/2001 . constat ca la nivel municipiu, autoritatiloe administratie publice locale, adica primarul si consiliul local au lacune serioase in materi legislative si grave probleme de functionare iar asta se datoreaza cutumelor stabulite de viitorul fost secretar si sustinute frenetic de juristii care pana mai recent au fost in subordinea acestuia dar mai mult au fost angajati pe criterii stabiulite de acesta. deci… in concluzie, cat credeati ca puteti ascunde cacatul, vine vremea cand nu mai poate fi acoperit si nu numai ca pute da este si vizibi. cert este ca a trecut vremurile voastre glorioase de altadata cand foloseati consiliu pentru adoptarea unor hcl-uri care nu aveau nicio legatura cu lege sau le incalca frecvent pentru ca apoi sa va ascundeti in spatele acestor acte administrative in definitiv. VA DAU O VESTE, NU PUTETI PRETINDE OPERATII ILICITE PE CONSIDERENTU EXISTENTEI UNOR HCL-URI VADIT NELEGALE.

koks a spus: (decembrie 8th, 2015 at 22:29 )

CURIOS ESTE CA IN CAZUL FOTULUI DIRECTOR MIUT- SPTA HEAVEN, S-A CONSTITUIT PARTE CIVILA MUNICIPIUL NU CONSILIU, PRIMARUL , FEMEIA DE SERVICI SAU MAI STIU EU CINE.
DECI IN ACEL CAZ PENAL SE STIA CA DOAR MUNICIPIUL SE POATE CONSTITUI PARTE VATAMATA, IAR IN CAZUL POLI LUI INACU, INCA O DATA SE INCEACA A SE BAGA IN FATA CONSILIUL LOCAL.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 4057 cazuri

3494
active
157
decese
406
vindecate

Situația globală

Total: 1287128 cazuri

944717
active
70529
decese
271882
vindecate

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

La ABA Banat nu e criză de coronavirus. Toată lumea lucrează, dar se păstrează regulile sanitare

Administraţia Bazinală de Apă Banat nu şi-a întrerupt activitatea curentă desfăşurată. În contextul crizei majore determinate de pandemia de Covid-19, ABA Banat, respectând măsurile sanitare și de distanțare socială, impuse de Guvernul României, își desfășoară activitățile de gospodărire a apelor conform regulamentelor şi le asigură locuitorilor protecţia împotriva unor fenomenle hidrologice, dar şi respectarea calităţii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La ABA Banat nu e criză de coronavirus. Toată lumea lucrează, dar se păstrează regulile sanitare
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Romania tineret

Jucătorii care au pus umărul la calificarea pentru Jocurile Olimpice rămân eligibili, deși competiția se dispută la anul

După ce Federația Română de Fotbal s-a adresat FIFA pentru confirmarea jucătorilor eligibili la Jocurile Olimpice de la Tokyo, forul de la Zurich a anunțat aseară că, deși competiția se va desfășura în 2021, pot fi prezenți jucătorii care au obținut calificarea. Pe 27 martie, FRF s-a adresat FIFA cu privire la situația jucătorilor cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jucătorii care au pus umărul la calificarea pentru Jocurile Olimpice rămân eligibili, deși competiția se dispută la anul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Peste 5.000 de locuinţe noi au fost livrate beneficiarilor în Timiş într-un an de zile

Judeţul Timiş a terminat anul precedent cu un total de 5.608 noi locuinţe finalizate, atât în mediul rural, cât şi în oraşe. Ponderea este deţinută de cele din zona rurală, terenurile disponibile pentru dezvoltări noi fiind limitate în zona urbană. Direcţia Regională de Statistică Timiş a făcut publice datele finale referitoare la construcţia de noi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 5.000 de locuinţe noi au fost livrate beneficiarilor în Timiş într-un an de zile

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Trei șoferi sunt cercetați penal după ce au fost depistați conducând sub influența băuturilor alcoolice. Polițiștii Secției 5 Poliție Urbană Timișoara au depistat un bărbat în timp ce conducea un autoturism pe calea Dorobanților, sub influența băuturilor alcoolice, în 4 aprilie, în jurul orelor 20.15. Polițiștii  au oprit pentru control, pe calea Dorobanților un autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei șoferi, care au condus prin Timiș sub influența alcoolului, au dosar penal
Timișul are aproape 600 de oameni în carantină, luni, 6 aprilie. În ceea ce privește persoanele aflate în izolare, numărul acestora a trecut de 900. Luni, 6 aprilie,în Timiș, conform Direcției de Sănătate Publică, sunt 598 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat COVID – 19, iar alte 936 persoane...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiș sunt aproape 600 de persoane în carantină
Asociaţia Ateliere Fără Frontiere a donat 105 calculatoare copiilor din județul Timiș care au rămas fără acces la educație, după închiderea școlilor. Calculatoarele ajung astăzi și mâine la şapte şcoli din judeţ. Acestea au fost recondiţionate de persoane excluse și marginalizate angajate într-un parcurs de reintegrare socio-profesională. Asociația Ateliere Fără Frontiere sprijină elevii din familii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ateliere Fără Frontiere donează 105 calculatoare elevilor din Timiș rămași fără acces la educație după închiderea școlilor
Pentru a doua oară consecutiv, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a scăzut de la o zi la alta. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost anunţate 193 de noi cazuri, în raportarea precedentă fiind 251. În Timiş, numărul de cazuri confirmate în ultimele 24 de ore este de numai cinci. Grupul de Comunicare Strategică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România trece pragul de 4.000 de cazuri cu COVID-19. În Timiş, doar cinci noi cazuri în ultimele 24 de ore. Situaţia pe judeţe
Administraţia Bazinală de Apă Banat nu şi-a întrerupt activitatea curentă desfăşurată. În contextul crizei majore determinate de pandemia de Covid-19, ABA Banat, respectând măsurile sanitare și de distanțare socială, impuse de Guvernul României, își desfășoară activitățile de gospodărire a apelor conform regulamentelor şi le asigură locuitorilor protecţia împotriva unor fenomenle hidrologice, dar şi respectarea calităţii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La ABA Banat nu e criză de coronavirus. Toată lumea lucrează, dar se păstrează regulile sanitare
Judeţul Timiş a terminat anul precedent cu un total de 5.608 noi locuinţe finalizate, atât în mediul rural, cât şi în oraşe. Ponderea este deţinută de cele din zona rurală, terenurile disponibile pentru dezvoltări noi fiind limitate în zona urbană. Direcţia Regională de Statistică Timiş a făcut publice datele finale referitoare la construcţia de noi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 5.000 de locuinţe noi au fost livrate beneficiarilor în Timiş într-un an de zile
Poliţiştii şi jandarmii din Timişiş au aplicat, doar în ziua de 5 aprilie, 398 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie. Cumulate, amenzile au ajuns la suma de 1.039.800 de lei. În cursul zilei de 5 aprilie, în județul Timiș, au fost aplicate de către poliţişti 354 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 948.700...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, amenzi de peste un milion de lei, într-o singură zi, pentru nerespectarea restricţiilor
Universitatea Politehnica Timişoara se pregăteşte să dea până la 21,7 milioane de lei pentru un nou contract de pază a bunurilor şi persoanelor din cadrul instituţiei. Firma stabilită în urma licitaţiei va trebui să aibă dispecerat, echipă rapidă de intervenţie şi maşină specială pentru transportul valorilor. Conform anunţiului de licitaţie publicat pe SEAP, valoarea contractului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timişoara caută firmă de pază pentru aproape 22 de milioane de lei
Top