Mai multe radare și sisteme de detectare a trecerii pe roșu sunt funcționale în Timișoara de la 1 noiembrie, după darea în folosință a mult discutatului sistem inteligent de management al traficului. Șoferii vor putea fi amendați însă numai după ce va fi semnat un protocol cu Poliția.
De la 1 noiembrie, în Timișoara este funcțional controversatul sistem de management al traficului. Executat de asocierea Swarco Traffic Romania SRL – SC Avitech SRL – SC Swarco Mizar SpA, acesta a costat 23,8 milioane de lei, cu tot cu TVA, și prevede semaforizarea a 44 de noi intersecții, modernizarea semaforizărilor în alte 90 de intersecții, montarea a 13 radare de informare și 7 de viteză, dar și 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu, precum și a mai multor panouri pe care vor fi afișate diverse informări. Radare de viteză sunt amplasate în Calea Aradului (ieșire din Timișoara), pe str. Sever Bocu (ieșire din Timișoara), Calea Dorobanților (ieșire din Timișoara), Calea Șagului (ieșire din Timișoara), dar și în Piața Leonardo da Vinci, pe ambele sensuri la ieșirea din tunel. De asemenea, sisteme de detecție a trecerii pe roșu sunt în puncte precum Calea Șagului – Liviu Rebreanu, str. Brătianu – Revoluției – Hector, Piața Brătianu (Punctele Cardinale), str. Republicii – Jiul, str. Circumvalațiunii – Gh. Lazăr, str. Simion Bărnuțiu – Dorobanților – Gh. Adam, str. Mihai Viteazul – str. Vasile Pârvan, str. Cetății – Gh. Lazăr, Calea Aradului – str. Miresei, Calea Circumvalațiunii – str. Brediceanu.
Vestea bună pentru șoferi, cel puțin pentru moment, este că aceste sisteme nu vor produce niciun efect asupra buzunarelor lor. „Deocamdată nu se dau amenzi. Radarele sunt funcționale, dar lăsăm o perioadă de obișnuire a cetățenilor cu ele. Fac un apel la toți cetățenii să circule regulamentar și să respecte viteza. Din păcate, Timișoara a devenit un oraș cu multe accidente și sunt foarte mulți șoferi care, pur și simplu, se dovedesc inconștienți. Orice încălcare a vitezei, orice trecere pe roșu și așa mai departe vor fi detectate. Se înregistrează în sistem și sistemul le sesizează automat, însă deocamdată nu este făcută procedura prin care se și acordă sancțiunile în mod automat. Vom ajunge însă acolo, așa cum se întâmplă în alte țări. Trebuie semnat un protocol cu Poliția națională, cu Serviciul Rutier Timiș. Este interesul tuturor să ne protejăm, să asigurăm securitate în trafic pentru cei care circulă regulamentar, nu să-i expunem la accidente”, a declarat, pentru deBanat.ro, primarul Nicolae Robu Edilul spune că un astfel de protocol ar putea fi semnat înainte de finalul anului, dar nu există încă o dată certă.
Comentarii prin facebook