Avem undă verde de pe Calea Dorobanților până la Punctele Cardinale! Condiția este ca viteza de rulare să fie de 50 km/h! Primarul Nicolae Robu explică, din nouă, de ce nu va putea fi undă verde tot timpul, dar anunță care vor fi traseele prioritare.
Veste teoretic bună pentru șoferii: vom avea în permanență undă verde pe unul dintre cele mai circulate artere din Timișoara. Aceasta este funcțională deja și va rămâne așa. „De la capătul dinspre Dorobanți, dinspre Lugoj al străzii Simion Bărnuțiu și până la Punctele Cardinale, continuând de pe Bărnuțiu pe Take Ionescu, avem undă verde și o avem în permanență. La orice oră, pe acest grup de artere va fi undă verde”, a declarat, vineri, primarul Nicolae Robu. Acesta susține că, în viitor, sistemul va funcționa după anumite reguli, dictate de fluxurile de trafic. „Acum facem undă verde mai mult pentru a arăta ce înseamnă unda verde, pentru ca cetățenii să iasă de sub efectul intoxicării la care au fost supuși de către unii alții și să dobândească încredere în acest sistem. În timp n-o să avem undă verde non-stop pe un sens de deplasare, ci se va funcționa în felul următor: la orele de vârf de dimineață va fi undă verde pe sensul de la intrarea în oraș înspre centru (…) După-amiaza când se iese de la serviciu, între orele 17 și 19, dar intervalul orar se va ajusta după nevoi, se va asigura undă verde pe sensul invers, pe sensul care devine cel mai intens circulat în intervalul respectiv. Între aceste intervale de vârf se va asigura o funcționare echilibrată pe cele două sensuri, fără a fi undă verde de la un capăt la altul al unui asemenea traseu. Nu poate fi simultan undă verde pe ambele sensuri (…) matematic nu se poate face să fie undă verde pe ambele sensuri”, mai spune edilul. Acesta a prezentat și un filmuleț de pe Dorobanților, în care mașina – în care susține că nu se afla și la ora înregistrării – prinde pe culoarea verde toate cele 11 semafoare. Ca să aveți parte de o experiență similară, susține Robu, indiferent de numărul de mașini aflate în trafic, trebuie să rulați constant cu o viteză de 50 km/h.
Șoferii trebuie să înțeleagă, susține Robu, că se caută cele mai bune soluții pentru decongestionarea traficului, iar sistemul de management al traficului va funcționa „în regim adaptiv”. „Acesta are ca misiune să producă descărcări în trafic cât mai eficient. Primind informaţii despre numărul de maşini de la senzorii aflaţi în cele 134 de intersecţii, sistemul informatic decide unde să lase mai mult verde pentru a se produce descărcarea. Acest mod de lucru nu asigură unda verde, dar asigură descărcările. La început se setează care sunt priorităţile, pentru că întotdeauna în astfel de situaţii ai conflicte, nu poţi să rezolvi deodată peste tot. Atunci se dau nişte priorităţi şi sistemul asigură descărcarea cu prioritate a acelor artere care se consideră că sunt cele mai importante”, a mai explicat primarul Timișoara. Acesta spune că de luni, 21 noiembrie, va fi undă verde și pe Bd. Liviu Rebreanu, din Calea Șagului, până la AEM. Proiectul de management al traficului din Timișoara, realizat de asocierea Swarco Traffic Romania SRL – SC Avitech SRL – SC Swarco Mizar SpA, a costat 23,8 milioane de lei. Acesta prevede semaforizarea a 44 de noi intersecții, modernizarea semaforizărilor în alte 90 de intersecții, montarea a 13 radare de informare și 7 de viteză, dar și 37 de sisteme de detecție a trecerii pe roșu, precum și a mai multor panouri pe care vor fi afișate diverse informări.
Comentarii prin facebook