Guvernul Dăncilă și-a găsit timp de vaporașele de pe Bega. A fost nevoie de a patra ședință a executivului, pentru a se înființa Regia Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega”. Anunțul a fost făcut, pe Facebook, de primarul Nicolae Robu. Pe ordinea de zi inițială a ședinței executivului, proiectul nu apărea.
Joi, 31 mai, a avut loc ședința de guvern unde s-a discutat, în sfârșit, despre vaporașele Timișoarei. Guvernul Dăncilă a decis înființarea Regia Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega”. Proiectul nu apărea pe ordinea de zi inițială a executivului, dar primarul Nicolae Rbu anunță, pe Facebook, că lucrurile s-au rezolvat.
„Gata! Vom circula în curând cu vaporașele. Guvernul a adoptat astăzi hotărârea de înființare în subordinea Ministerului Transporturilor a Regiei Autonome de Administrare a Căii Navigabile «Canalul Bega»! Pe cale de consecință, Primăria Timișoara va retrage plângerea din instanță prin care Primarul a cerut obligarea guvernului de a emite acest act. În perioada imediat următoare, Ministerul Transporturilor va trebui să operaționalizeze structura, iar aceasta să adopte regulamentul de navigare și să stabilească semnalistica pe canal. Abia după ce aceste lucruri se întâmplă, vom putea naviga efectiv. Sper eu, în… 2-3 săptămâni”, a postat Robu. Conform acestuia, „achiziția a șapte vaporașe a avut termen imperativ 30.06.2016, fără a conta pentru finanțatorul european dacă vaporașele pot fi folosite la acea dată sau nu. Altfel spus, Primăria a avut obligația să aibă cumpărate – cumpărate și atât! – cele șapte vaporașe până în 30.06.2016, pentru a nu i se lua înapoi cei 6 milioane de euro (…) Unele minți sunt prea reduse pentru a înțelege asta, dar, noi mergem înainte, ce să facem dacă așa e făcută grădina Domnului, mare, cumplit de mare, chiar?! Îi vom duce cu vaporașul și pe posesorii respectivelor minți, doar noi suntem toleranți”.
Regia Autonomă „Administrația Canalului Navigabil Bega” este sub autoritatea Ministerului Transporturilor și va gestiona navigația pe Bega, se va ocupa de semnalizarea costieră și plutitoare, va efectua măsurători topohidrografice. Bugetul viitoarei regii este, anul acesta, de 20 de milioane de lei, bani luați din fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2018.
Comentarii prin facebook