Pe 22 iunie, Timișoara ar putea primi, la Londra, un premiu pentru felul în care a fost reabilitat centrul istoric. Acest proiect a fost nominalizat la Premiile Emerging Europe, fiind singurul din România. De această dată, nu este vorba, spun reprezentanții PMT, de un premiu plătit.
Emerging Europe este un think thank important la nivel european, care lucrează în general cu nume sonore precum BERD, PWC sau GE. Pe 22 iunie, la Londra, vor fi decernate premiile anuale, care se acordă unor proiecte considerate exemple de bună practică. Sunt trei zone importante pe care se concentrează aceste premii: sensibilizarea opiniei publice, progres social şi dezvoltare economică. Proiectele sunt preselectate de experții Emerging Europe și, în acest an, ele reprezintă 23 de țări. Sunt nu mai puțin de 11 categorii, iar Primăria Timișoara este singurul reprezentant al României. În prima fază, proiectele au fost evaluate de experţii Emerging Europe. Pentru fiecare categorie a fost selectat un număr maxim de 10 nominalizaţi pentru runda a doua. În această rundă, proiectele vor fi evaluate de un juriu format din specialişti reprezentând diverse instituţii europene.
Proiectele nominalizate şi câştigătorii vor fi anunţaţi la Gala Emerging Europe Awards la Londra, sediul BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), în 22 iunie. Municipalitatea a fost nominalizată la categoria „Renewal project of the year / Proiectul de revitalizare al anului”. „Este vorba despre un premiu care răsplătește iniţiative care au transformat o clădire, un spaţiu public sau un areal, aducând la viaţă o zonă neglijată, conservând patrimoniul şi favorizând utilizarea durabilă”, explică viceprimarul Dan Diaconu. Contracandidații Timișoarei vin, în acest an, din Armenia, Slovenia, Polonia și Albania, cu 2 proiecte, Georgia, Ucraina și Bulgaria.
Proiectul de reabilitare a zonei Cetate, început în 2013 și terminat în 2016, a costat peste 10 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor provenind de la UE. În date strict tehnice, s-a intervenit pe o suprafaţă de 45.923 mp, care cuprinde patru piețe publice: Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sf. Gheorghe, Piaţa General Traian Doda (fostă Ţarcului), dar și zece străzi: Sergent Constantin Muşat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Griselini, Radu Negru, Strada fără nume, General Praporgescu, Enrico Caruso, Eugeniu de Savoya. Toate acestea sunt acum exclusiv pietonale. Cele mai mari controverse au fost legate de felul în care a fost amenajată Piața Libertății.
Comentarii prin facebook