Curtea Constituţională a României a constatat miercuri, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Guvern în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.
„Am admis cu majoritate de voturi și am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției. Vom publica minuta ședinței și acolo va fi indicată calea de rezolvare a conflictului”, a spus președintele Curții, Valer Dorneanu. Decizia a fost 6-3. În luna februarie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut revocarea şefului DNA, Laura Codruța Kovesi, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat”. Printre acestea, ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsuri în dosare şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs cererii de revocare, argumentând că motivele invocate de Toader nu au fost de natură să-l convingă.
Tudorel Toader a notat, pe Facebook, că decizia Curții Constituționale „valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei”. „Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”, a scris ministrul Justiției. Este așteptată motivarea Curții Constituționale, dar experții în Drept spun că, și dacă președintele Klaus Iohannis ar fi obligat s-o revoce din funcție pe Kovesi, nu i se poate impune acestuia un orizont de timp.
Comentarii prin facebook