O cunoscută legendă de pe timpul lui Vlad Țepeș arată cum, la o o fântână aflată la o răscruce de drumuri, cruntul domnitor a pus o cupă de aur. Evident, cu interdicția de-a fi furată, cunoscute fiind pedepsele cu care Țepeș îi trata pe hoți. Iar mult timp cupa n-a fost furată, până când, într-o zi, a dispărut. „Vodă Țepeș a murit!”, a fost concluzia unui țăran care trecea prin zonă în momentul în care n-a mai văzut potirul. Aparent fără nicio legătură vin acum în zilele noastre, mai exact la modul în care s-a sărbătorit mini-vacanța de 1 mai.
De observat aici că Ziua Muncii este sărbătorită la noi mai mult de către cei care țin munca la o distanță respectabilă, astfel încât să nu se întâlnească cu ea. Dar asta e doar o mică anomalie a României de azi. Multă lume s-a arătat în ultimele zile indignată pe la televizor, ziare, rețele de comunicare de modul în care tineri și mai puțin tineri au aruncat cu banii în stânga și dreapta prin cluburile din Mamaia. De la aterizat cu elicopterul în fața unui club de fițe până la roabele (ăsta da, obiect al muncii!) pline cu băuturi, costând zeci de mii de euro. Ba recordul cică ar fi fost o sticlă de șampanie de 30 de litri al cărei preț a fost nici mai mult, nici mai puțin decât 100.000 de euro. E evident că banii aruncați în acest hal nu provin din muncă. Un om care și-a câștigat cinstit banii, prin muncă, nu-i va arunca în acest hal. Provin ori de la părinți (care nu se știe, la rândul lor, cum i-au câștigat), ori din tot felul de „combinații”. De fapt, există o vorbă la români, destul de obscenă, vizavi de modul de cheltuire a banilor de proveniență dubioasă: „Pe p… au venit, pe p… s-au dus!”.
Acum trebuie remarcat că, în ultimii ani, acest comportament arogant de-a arunca cu bani a cam dispărut. Cam din perioada în care a dispărut din peisaj și părintele zbenguielilor deșănțate, Radu Mazăre. În urmă cu aproximativ un an, un stâlp al cluburilor povestea că, pe de o parte, nu mai sunt așa mulți bani, iar pe de altă parte, și cei care au bani se feresc să mai arate acest lucru. De ce? De frica DNA. Ba, afirma că DNA ar fi pus și o dronă deasupra unor cluburi de fițe, pentru a-i monitoriza pe cei care sparg banii aiurea.
Iată însă că, după o lungă perioadă de timp, aroganțele au revenit. Cu roabele cu șampanie cu tot. Semn că a dispărut și frica de DNA, așa cum, în urmă cu peste o jumătate de mileniu, dispăruse frica de Țepeș. Ca să ajung și la legătura cu legenda sus-amintită. Și pe bună dreptate a dispărut frica de DNA. Fiindcă toată lumea vede că, dacă s-a remarcat cu ceva actuala putere de când a venit la guvernare, a fost faptul de-a se transforma în avocatul tuturor infractorilor: de ieri, de azi, de mâine. Presiunile asupra procurorilor DNA au fost uriașe. Toate legile se schimbă în favoarea borfașilor. Cel puțin două televiziuni linșează zilnic procurorii DNA. Culmea, cele două televiziuni se întrec acum a critica depravarea de pe Litoral. Fiindcă dă bine la publicul lor. Dar tot ele ar sări la gâtul DNA dacă procurorii ar sălta pe vreunul dintre cei care aruncă acum cu banii nemunciți. La fel de indignați sunt și telespectatorii lor. Și pe bună dreptate. Dar din păcate, aceiași telespectatori au fost spălați pe creier și nu văd legătura de cauzalitate între atacurile la adresa Justiției și aroganțele din cluburi. Îndobitociți de televiziuni, unii chiar cred că sărmanii politicieni și patroni români ajunși în ghearele procurorilor sunt victimele multinaționalelor, DNA, Soros etc. Or, ce se vede acolo sunt, în primul rând, beizadelele unor îmbogățiți peste noapte și ale diverșilor parveniți cu spate politic. Cu toții bine înșurubați la contracte cu statul.
Ca atare, cei care până acum s-au ferit să-și etaleze banii, ca să folosesc un eufemism, ușor câștigați, din nou au recurs la vechile sfidări. Fiindcă știu că Dragnea și compania i-au luat sub aripa lor protectoare pe toți infractorii din România. Ba chiar și pe cei din alte țări. De aceea, roabele pline cu băuturi de zeci de mii de euro vor deveni tot mai prezente de acum înainte.
Comentarii prin facebook