Poate ai văzut reclama aceea când un om se spală pe dinți și îi cade unul (sau doi) în chiuvetă sau și se arată cum scuipă sânge? Apoi ți se spune să cumperi o anumită pastă de dinți ca să vindeci boala parodontală? Lăsând la o parte faptul că mi se pare o reclamă (ca realizare) cu un gust discutabil… mesajul e departe de adevărul pe care îl promovează.
Din păcate, nicio pastă de dinți, nicio soluție, niciun medicament, ceai, apă de gură sau periuță (electrică sau nu), nu vindecă boala parodontală. Haide să vedem ce este această boală parodontală (denumită incorect parodontoză).
Boala parodontală este o afecțiune a unuia sau mai multora dintre următoarele elemente: os alveolar, ligamente parodontale, cement radicular și gingie. Semnele inițiale sunt greu de depistat de către pacient, care de obicei ajunge în clinica stomatologică când deja este într-o stare avansată. Boala parodontală nu doare, așa că nu este nimic pregnant să te împingă la dentist. Totuși, sunt câteva semne la care am putea fi atenți. În primul rând, cel mai important este să-ți faci un control la fiecare șase luni, odată cu ședința de profilaxie stomatologică. Poate știi că în familie există alte cazuri de afecțiune parodontală, poate fumezi, poate ți se inflamează gingiile și sângerează… toate acestea ar trebui să-ti dea de gândit. Nu trebuie să aștepți să ți se miște dinții și să cadă în chiuvetă. Atunci deja poate fi prea târziu.
Diagnosticul se pune la nivel histopatologic și pe seama evaluării și analizei clinice. De asemenea este nevoie de investigații suplimentare radiologice. Așadar, diagnosticarea este complexă și în funcție de rezultat se poate face și un plan de tratament corespunzător.
Cauzele ce duc la această boală sunt multiple: genetice, igienă deficitară (fie nu există o tehnică de igienizare corectă, fie situația nu permite o igienizare corectă), fumatul, boli generale, alte afecțiuni din sfera bucală.
Tratamentul este în general conservativ. Asta înseamnă că se încearcă să se mențină statusul la care este pacientul când ajunge la dentist, astfel încât afecțiunea să nu avanseze. Acesta este principalul scop. Dacă, în plus, se poate obține o ameliorare este perfect, dar un tratament care să ducă 100% la o stare normală de sănătate, la fel ca la un pacient care niciodată nu a avut probleme parodontale, se poate obține doar în stadiile incipiente. Iată de ce este necesar să existe o depistare precoce.
Odată pus un diagnostic corect se poate începe tratamentul cu igienizarea profesională și eliminarea țesutului infectat de sub nivelul gingiei. Această curățare subgingivală se face sub anestezie, mecanic, fiind o manoperă chirurgicală. Uneori este necesară o intervenție superficială, uneori mai profundă, în functie de fiecare caz și fiecare dinte în parte. Câteodată se pot efectua și manopere suplimentare, adiție de os sau alte materiale de adiție, ozonificare, tratament cu laser, administrare locală sau generală de antibiotice. Prognosticul este în funcție de stadiul de afectare, manoperele efectuate și grija postoperatorie (igiena, renunțatul la fumat, controale și igienizări profesionale periodice).
Concluzie: – Boala parodontală este mult mai des prezentă decât ne închipuim și sugestia mea este să facem un control și o evaluare parodontală înainte de a ne cădea dinții. Nicio pastă de dinți sau soluție nu vor da naștere unor miracole. Să nu uităm că, dacă este depistată din timp, șansele de reușită sunt maxime.
Comentarii prin facebook