„Zi cu soare, fara soare”

Timișoara fotbalistică revine, după doi ani, în prima ligă. Și revine într-un meci cu Dinamo, tradiționalul dușman al Timișoarei. Începerea noului sezon vine încă pe fondul unor dispute referitoare la „adevărata Poli”.

Dar despre altceva vreau să scriu azi. I-am văzut și i-am cunoscut (da, pe o terasă!), pe cei care au fost pe stadion cu Celtic, au fost la București când Poli a luat singura Cupă și merg pe stadion de peste 40 de ani. Au plâns pentru Poli, au cântat, s-au bucurat. Au fost în deplasări cu Poli și în Divizia A și în B. Știu cum arată și fostul „23 August” și „Republicii” (alo, Herzogheria, ați auzit de acest stadion?), dar și pe cele din Motru, Uricani sau Ștei.

Pe „1 Mai” (actualul „Dan Păltinișanu”),  își ocupau locurile și cu două-trei ore înainte de începerea meciului. Au suferit la retrogradări ca și când le-ar fi murit o rudă apropiată. S-au bucurat la promovări ca și când li s-ar fi născut un copil. Au trecut de prima tinerețe, dar și dacă îi trezești noaptea din somn îți vor povesti, de parcă ar fi acolo, la care poartă a dat regretatul „Bilă” Anghel un gol la vinclu într-un meci cu Jiul prin 78. Știu cum creștea și mirosea iarba de pe stadion. Cunosc istoria lui Poli așa cum vechii preoți știau Biblia.

Au copilărit lângă Poli, au crescut lângă Poli, au trecut prin iubirile adolescenței lângă Poli, au devenit maturi și s-au căsătorit lângă Poli, le-au venit copiii, apoi nepoții lângă Poli, îmbătrânesc lângă Poli. Și, inevitabil, vor muri lângă Poli. În brațele unora dintre ei s-au stins Dan Păltinișanu și „Bilă” Anghel. I-au înjurat, de-a lungul timpului, și pe prim-secretarii care se ocupau de Poli, dar și pe Boiț, Zambon, Doboș sau Marian Iancu și chiar Robu acum. Dar acest lucru nu i-a împiedicat să țină cu Poli.

Unde vor fi deseară? Evident, pe „Dan Păltinișanu”! Nu-și mai pun demult întrebări dacă actuala Poli este cea adevărată. Ei știu cel mai bine că „adevărata Poli” nu mai e demult. Dar se bucură pentru că există o urmașă. Și mai știu că întotdeauna Poli joacă pe „Dan Păltinișanu”! Se vor bucura din nou pentru un eventual succes cu Dinamo, se vor întrista pentru un eșec. Indiferent de rezultat, se vor întoarce iar și iar și iar pe stadion. Fiindcă viața lor este Poli!

Cine sunt mai degrabă Poli? Cei de mai sus sau acei băieți care umblă pe coclauri urlând din tot bojocii „AC Recaș nu e Poli!”? Care, în ura lor viscerală, țin acum cu Dinamo, când joacă cu o echipă din Timișoara. Și spun că ei sunt Poli! Între noi fie vorba, cei mai mulți dintre ei cunosc istoria lui Poli așa cum o știe Bănel Nicoliță pe cea a Franței. Dacă ai fi polist adevărat, și când joacă Dinamo cu o echipă din Uganda, ar trebui să ții cu ultimii. Auziți o explicație inteligentă a consilierului local Bogdan Herzog, întrebat cu cine ține între ACS Poli și Dinamo: „Nu țin cu nimeni. Această echipă nu e Poli, e ACS Recaș”. Bine mă, istețule, deci dacă joacă Recașul cu Dinamo, tu nu ții cu nimeni?

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

18 comentarii pentru acest articol

1921 a spus: (iulie 19th, 2013 at 11:47 )

Mai istetule, daca Recasul juca onorabil cu dinamo oricine tinea cu Recasul. Cum s-a intamplat cu UMT-ul, de ex. Dar in momentul in care cioara vopsita e la loc de cinste iar echipa ce se prezinta acolo e o minciuna, meciul asta nu are nici o valoare. Si in nici un caz nu e o onoare pentru Timisoara sau pentru istoria Politehnicii..

@1921 a spus: (iulie 19th, 2013 at 12:27 )

cu aek bragadiru a fost mai onorabil? aia nu a fost o rusine pentru istoria orasului? interesant e ca acea rusine a dus la cele mai bune rezultate din istoria lui poli.

@ziaristul de pe terasa a spus: (iulie 19th, 2013 at 12:49 )

daca vreti – puteti! Toti, nu numai tu !

infrangerea politica le-a luat mintile l a spus: (iulie 19th, 2013 at 12:55 )

Infrangerea politica le-a luat mintile la taranisti ! De fapt , ei nu sunt nici taranisti(cereti parerea lui Ciuhandru..), sunt niste avortoni politici, carora li s-a urcat la cap, dar vor iesi, nici macar pe usa din dos, CI PE LA GHEENA DE GUNOI a Timisoarei ! La revedere „taranisti ” la Ghizela, unde dl. Ciuhandru va v-a aduce tomberonul

Nelu a spus: (iulie 19th, 2013 at 13:06 )

Ignoranta doare, asa-i?
Sau e prea greu de inteles ca pentru majoritatea Liga 1 nu inseamna nimic, nu prezinta niciun interes; nu exista?

daca vine Metallica, tie nu-ti place rockul, nu-l suporti – automat nici pe ei, dar iti place muzica, te bucuri ca vine? Greu cu deductiile…

un iubitor de fotbal BANATEAN a spus: (iulie 19th, 2013 at 13:07 )

Asa ar trebui sa gandeasca toti TIMISORENII !!!

De ce ? a spus: (iulie 19th, 2013 at 13:12 )

De ce ati cerut pronosticurile de la niste nimeni si va mai si mirati de ce va raspund?

eu a spus: (iulie 19th, 2013 at 13:30 )

Ce penibil. Ziaristi platiti sa scrie la comanda, fete de la liberali fortate sa se imbrace in mini si sa mearga sa vanda bilete, postaci platiti, angajati de la regiile primariei trimisi de sefi la meci, reclame mai penibile decat cele la bere ieftina sau detergenti, probabil deseara si autobuze de pe sate … Cata organizare de partid doar pentru orgoliul unui idiot.

Totusi portocalii.. a spus: (iulie 19th, 2013 at 13:42 )

Totusi, nu poti compara portocalii cu tantalaii aia taranisti, care orbiti de uura si frustrare, ca au pierdut la alegeri s-au intors impotriva Timisoarei!

carmen a spus: (iulie 19th, 2013 at 14:01 )

Herzog in sus si Herzog in jos…pai sa vina cine-l cunoaste din Tetrarhie sa dea explicatii! „El” binenteles ca Nu este secretara mea dar nici eu Nu sunt purtatorul Lui de cuvint!

@grigorescu a spus: (iulie 19th, 2013 at 14:38 )

cioara vopsita zici? dar voi ce sunteti, ce taranistii poolly klului sunteti voi? nici nu stiti cine au fost aia, ce au facut pt. Romania si ce au patit! mai bine va ziceati gaska lui tutungiu, ca „seful” vostru orzu a fost la fca. de tigari! Pey, voi nu sunteti ciori vopsite? sau voi sunteti papagali vopasiti in privighetori, dar cand grohaiti va dati de gol….cred ca v-a regreta Ciuhandru si in mormant ca nu v-a dat afara din politica a doua zi!

drukeria-membridepartid a spus: (iulie 19th, 2013 at 15:59 )

„am tot dreptul sa fiu impartial ” spunea un herzoghist mai sus.
GRESIT ! … NU ai dreptul ca timisorean si banatean sa fi impartial intr-un meci cu dinamo sau steaua!!! NU ai cum! intelegi?
Cei care sunteti „impartiali” intr-un meci cu spurcatii (steaua si dinamo) NU meritati sa aveti nici seria la buletin TM! din partea mea… toata scarba!!!

asa, deci ati scos cioara vopsita?!?!! a spus: (iulie 19th, 2013 at 16:12 )

ADEVARUL DOARE!?! Ati scos cioara vopsita a lui grigorescu, nici voi nu stiti ca TARANISTII s-au sacrificat chiar, pt. concetatenii lor, dar ce pot intelege despre asta astia de azi, care-si zic taranisti si numai profita si ii blameaza pe concitadinii lor! Cred ca Coposu si ceilalti se invartesc in mormant ca ventilatoarele cand ii vad pe orza,hertzog,boncea,scorobete si altii! CE RUSINE ! CE RUSINE !

dino zoff a spus: (iulie 19th, 2013 at 16:34 )

postacilor , sunteti bolnavi pshici, chiar daca scrieti pe bani.

Adrian Orza, Flavius Boncea și Bogdan Herzog a spus: (iulie 19th, 2013 at 16:54 )

cine vine deseara dupa 8 la terasa birhaus primeste o bere gratis

@bogdan grigorescu a spus: (iulie 19th, 2013 at 17:22 )

esti un baiat de nota 10 talentat si cu bun simt dar apropierea ta de clanul herzog tia schimbat complet mentalitatea drept dovada poza unde clanul pntcd serveste bere corona esti cel cu sapca de langa herzog,eu zic ca esti prea tanar si te luat valul …poata faceam si eu acelasi lucru daca eram la varsta ta …peste cativa ani o sa realizezi ca ai facut o greseala mare ,SI ANUME ……DE PE DAN PALTINISANU NU SE PLEACA NICIODATA ,STADIONUL INSEAMANA ISTORIE INSEAMNA TIMISOARA IN ALB VIOLET DEASEMENEA INSEAMNA BANAT INSEAMNA FOTBAL ,BUCURIE, VICTORIE ,LACRIMI …….HERZOG SI DRUKERIA NU INSEAMNA….. NIMIC…..LASA AMBITIILE SI HAI LA STADION PT CA TREBUIE SA AI ACORDAM O SANSA ECHIPEI ACS POLI TIMISOARA

ati reusit ceeace nu au reusit comunistii a spus: (iulie 19th, 2013 at 18:49 )

nici comunistii nu au reusit sa batjocoreasca si sa defaimeze in asa hal taranismul cum ati reusit voi! RUSINE! Dar probabil nu ati avut si nici nu aveti, in familii vreo tangenta cu taranismul! Sunteti toti ca Orza, doar niste profitori.

brusc a spus: (iulie 20th, 2013 at 16:41 )

problema lor ii ca acum nu mai pot sa se intoarca pe unicul stadion, si iar iau toate satele la rand…

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Top