Așadar, începând de marți, Poli Timișoara va avea o nouă conducere. E deja o certitudine. La fel și faptul că întreaga responsabilitate va cădea de acum înainte pe umerii tandemului Ioan Timofte – Dan Alexa. În al 12-lea ceas, cei care răspund de destinele clubului au realizat, în fine, că nu se mai poate continua în debandada în care a ajuns echipa. Mai bine mai târziu decât niciodată, dar să sperăm să nu fie totuși prea tardiv. În mod cert, mult așteptatele schimbări vor avea menirea să revigoreze clubul din temelii. Precum o construcție, o echipă de fotbal are nevoie de mai mulți piloni de susținere. În cazul de față, trei centrali și unul auxiliar: conducere administrativă, conducere tehnică, jucători plus public. Cum se vor schimba însă acești „piloni” în urma schimbărilor anunțate?
Conducerea administrativă. Ca să fiu bine înțeles, când vorbesc de administrație nu mă refer doar la acte contabile și hârțogărie, ci la întregul suport logistic de care are nevoie o echipă. Or, la Poli e o adevărată bulibășeală din acest punct de vedere. Poli este clubul cu cei mai mulți președinți, directori, manageri, consilieri, consultanți, scouteri, povestitori și băgători de seamă din sud-estul Europei. În genere, aleși pe sprânceana criteriului politice. Auziți numai câte comiții și comitete conduc clubul: Consiliul Director, Divizia Sportivă, Divizia Administrativă, Consiliul Consultativ. Cei mai mulți dintre oamenii care populează aceste comiții trec pe la club doar când se fac plăți la casierie. Fiind bani publici, se muncește ca la stat. Stat degeaba adică. Are cineva vreo responsabilitate? Evident că nu, răspunderea e difuză, așa cum sunt și sarcinile.
La o adică, Staicu dă vina pe Rosenblum, Rosenblum pe Velcea, Velcea pe Bungău, Bungău pe Jackie Ionescu, Ionescu pe cine-i mai iese în cale. Cu o asemenea conducere, normal că ajung la Poli niște exemplare gen Furtado, bune la orice, inclusiv la popice sau scuturat prunii, numai la fotbal nu. Dacă Timofte va primi mână liberă – și după câte știu, o va primi, că nu-i mai de joacă de aici înainte – toate aceste golănii vor dispărea. Avem nevoie de rigurozitate și seriozitate, nu de caterincile atât de caracteristice lui Rosenblum. O rigurozitate pe care Timofte poate să o aducă la pachet cu experiența acumulată la cluburile mari unde a jucat. Ca să nu mai spun că zecile de băgători de seamă din conducerea clubului nu văd într-o lună meciurile la care merge săptămânal Timofte. Mă refer la jocuri din eșaloanele mici, unde poți descoperi oricând nume noi. Și ne mai trebuie un om cunoscut la nivel național, care să pună presiuni atunci când e nevoie. De exemplu, când te defavorizează arbitrii, așa cum s-a mai întâmplat în ultima perioadă.
Conducerea tehnică. Poli a început campionatul cu Vali Velcea și n-a făcut-o chiar rău. Numai că victoriile obținute cu entuziasm au lăsat locul unor eșecuri mari, iar Velcea a fost dat la parte. Cu Șunda jocul scârțâia puternic, dar toată lumea era mulțumită cu victoriile mincinoase aduse cu mult noroc. Or, norocul nu ține la infinit, așa cum s-a și întâmplat. Ideea este că echipa nu mai joacă nimic, totul e la întâmplare. Jucătorii nici nu știu să stea în teren. E clar, Dan Alexa nu are experiență ca antrenor. Dar va aduce cu el o motivație în plus, mai mult elan și ambiție. Va fi antrenorul din teren care își va cravașa colegii de joc. Și măcar de rușine, ceilalți vor pune mai mult osul.
Jucătorii. Este inexplicabil cum unii jucători care au dat randament bun în tur, acum nu se văd pe teren. Cele mai bune exemple Szekely și Bărbuț. E inexplicabil cum jucători cu experiență, precum Scutaru, gafează meci de meci. Se pare că la nivelul jucătorilor există un grad ridicat de indisciplină și nimeni nu are forța de-a face ordine. Or, tandemul Timofte – Alexa cred că va putea să coboare milităria din pod. Dacă nu vor cu binișorul, atunci prin măsuri mai dure. Altă soluție nu există. Plus că Poli câștigă un jucător la mijlocul terenului: Dan Alexa.
Publicul. Și aici cred că revenirea celor doi ar putea readuce lumea în tribunele de pe „Dan Păltinișanu”. Fie și fiindcă avem de-a face cu un nou început pentru Poli. Un început care, în mod normal, trebuia să aibă loc în urmă cu doi ani. Debandada cu iz politic de la nivelul clubului va lăsa loc profesionalismului. (Sau meritocrației, cum îi place să spună primarului Robu.) Iar profesionalismul, dublat de faptul că la mijloc sunt oameni care au fost adulați pe „Dan Păltinișanu”, nu are cum să nu producă o anumită emulație la nivelul iubitorilor lui Poli. Ar mai fi un regret aici. Că în acest proiect nu se află și Cosmin Contra, care ar fi venit la un moment dat. Dar n-a fost chemat, fiindcă impunea ordine și înlăturarea politrucilor…
Comentarii prin facebook