Mihail Neamtu: Cred in miracole, putem obtine un vot care sa ne duca in PE

În 2012, flutura o funie de usturoi pentru a alunga strigoii USL. Un politician atipic, Mihail Neamțu acum crede în minuni și spune că ar putea ajunge în Parlamentul European, după alegerile din 25 mai. Dacă nu va reuși această performanță, nu vede în asta un capăt de țară, deoarece Noua Republică e un proiect pe termen lung. Între timp, pentru că a înțeles anumite sensibilități, Neamțu a decis să nu mai recite în public poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”, a lui Radu Gyr.

mihail neamtu

Mulţi români au rămas cu imaginea dumneavoastră din iulie 2012, când, la un miting pro-Băsescu, aţi apărut cu o funie de usturoi pentru a speria strigoii USL. Regretaţi acel gest?
Nu am cum să-l regret. Mi-am atins obiectivul. Vorbiţi despre acea scenă după doi ani. Acesta era obiectivul meu, să rămână ceva memorabil. În tradiţia folclorică românească, de Sfântul Andrei usturoiul este folosit pentru alungarea duhurilor rele. Într-o campanie mai folosim şi usturoiul, mai acceptăm şi nişte exagerări. Atunci ne-am atins obiectivul şi nu a fost o lovitură de stat pentru că au venit reprezentanţi ai SUA şi au atras atenţia asupra importanţei echilibrului puterilor, asupra autonomiei Curţii Constituţionale. USL voia să facă irelevantă poziţia Curţii asupra referendumului, dar din fericire nu a reuşit.

A doua imagine pe care o au românii despre dumneavoastră este de la geamul unui WC, la acelaşi referendum, când aţi strigat victorie după ce aţi aflat că nu s-a făcut pragul electoral…
Nu era WC. Cineva a vrut să spună că este WC din răutate, era un sediu deschis cu foarte multe calculatoare.

Pe atunci eraţi catalogat de răuvoitori ca sluga lui Băsescu, între timp relaţiile s-au schimbat. De ce?
Răuvoitorii nu pot accepta că există parteneriate care au un început şi un sfârşit. Sunt un om care m-am pus în slujba luptei pentru constituţie. Rămân convins că o constituţie corect citită presupune separaţia puterilor în stat. Cred în statul drept. Cred că am avut de-a face atunci cu o ameninţare la adresa democraţiei ce trebuia stopată. Proiectul politic Traian Băsescu se rezumă acum la Mişcarea Populară. Se identifică cu Elena Udrea, moştenitoarea prin excelenţă a proiectului lui Traian Băsescu. Eu, Mihail Neamţu, sunt cu totul altceva. Sunt o fiinţă politică construită pe altă platformă, cu alte valori, altă ambiţie şi cu o altă traiectorie. Şi mai ales cu un alt trecut.

Ce vreţi să spuneţi mai exact?
În 2005, Elena Udrea, consilier al președintelui, dădea un interviu lui Eugen Istodor. A fost întrebată ce este adevărul. Răspunsul a fost şocant: „Adevărul este ceea ce îmi convine”. Acest răspuns mă face să cred că nu suntem în aceeaşi paradigmă politică. Cred sincer că oamenii şi-au dat seama că între Noua Republică şi Mişcarea Populară sunt diferenţe majore. Exact ca între mine şi Elena Udrea. Cu tot respectul pentru ambiţia ei, cu tot respectul pentru că munceşte mult, ne despart foarte multe lucruri. Viziunea asupra statului, rolul pe care Dreapta trebuie să îl aibă, elemente de estetică, importanţa taxelor mici.
Elena Udrea a crescut TVA în contextul crizei economice, a folosit bani publici pentru cheltuieli nejustificate cum ar fi faimoasele piscine închise după două săptămâni la Câmpina. Are o viziune social-democrată când este vorba despre distribuţia banului public. Elena Udrea a fost partener al lui Gabriel Oprea şi al puşcăriaşului Gigi Becali. Traian Băsescu a decis din 2012, după ce a fost readus la Cotroceni, să parieze doar pe calul câştigător în opinia sa – Elena Udrea. Noua Republică pariază pe cu totul altceva. Pe o echipă de oameni care nu au mai făcut politică. Cu oameni precum George Mioc, Corneliu Berari şi atâţia alţii.

Eraţi un apropiat al lui Băsescu. Nu aţi încercat să-l trageţi de mânecă? Să-i spuneţi că nu este bine ceea ce face?
Preşedintele Traian Băsescu ştie de la mine că nu sunt de acord cu această moştenire şi nu am încredere în ea. A fost opţiunea domniei sale să continue. Eu am un dialog cu toţi oamenii politici. Continui să comunic cu preşedintele Traian Băsescu dacă este necesar, cu Crin Antonescu, cu Vasile Blaga. Am relaţii civilizate cu mulţi lideri. Cu Aurelian Pavelescu, cu Cătălin Predoiu. Cu Monica Macovei, cu Papahagi. În aceste raporturi apar şi diferenţele de rigoare. Preşedintele ştie cel mai bine că Noua Republică nu se confundă cu Mişcarea Populară.

Aţi mai avut curajul să recitaţi poezia lui Radu Gyr, „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”, după ce aţi fost acuzat că promovaţi autori legionari?
Poate că am citat-o. Nu ştiu dacă am mai recitat-o, dar am citat-o pentru că a trebuit să explic ce s-a întâmplat. Socot că se exagerează foarte mult când se pune semnul de egalitate între creaţia şi opţiunea politică a unui artist. Să nu uităm că „Moartea căprioarei”, o poezie extraordinară, este scrisă de un comunist pe nume Nicolae Labiş, care a murit la 21 de ani, călcat de tramvai. E tragic, dar, în acest timp, alţi poeţi erau trimişi la închisoare pentru că erau creştini. Radu Gyr a executat 20 de ani de închisoare şi a fost condamnat la moarte pentru o poezie. Alţii au fost condamnaţi pentru că au recitat unele poezii. O poezie frumoasă estre frumoasă, fie că este compusă de Mihai Beniuc, Nicolae Labiş sau un poet cu simpatii legionare. Am înţeles totuşi nişte sensibilităţi ale comunităţii evreieşti şi am decis să n-o mai recit în public.

Aţi afirmat la Timişoara că locul patru pe lista pentru europarlamentare a Noii Republici este o poziţie eligibilă. Nu vi se pare că exageraţi?
Oamenii care fac politică nu au în minte decât victoria. Până la urmă, scopul meu este să mobilizez trupele până în ultima clipă, până când putem obţine şi ultimul vot. Sunt şi credincios şi cred în miracole. Cred că putem obţine un vot acum care să ne propulseze în Parlamentul European. Nu pot să determin exact câţi vom fi propulsaţi. Există o mare şansă ca Noua Republică să facă 5% la europarlamentare. Asta înseamnă 200.000 de voturi cu o prezenţă de circa 20%. Putem avea o mobilizare activă a alegătorilor de dreapta indiganţi de mizeria lui Victor Ponta.

Dacă nu faceţi 5% la europarlamentare, Noua Republică va muri?
La 33 de ani, când începi un proiect, te gândeşti la experimente de durată. Nu cred că politica se face pe termen scurt, din contră e cea mai longevivă profesie. Şi prostituţia politică e longevivă, dar Noua Republică este un proiect de durată. Vom fi fericiţi pentru fiecare vot primit, pentru că nu datorăm nimănui nimic. PMP va datora toate voturile preşedintelui Traian Băsescu, PDL va datora toate voturile actualei conduceri, dar şi unei construcţii pătate în timp. PNL va datora voturile sale multor baroni care poate, după aceste alegeri, vor face câţiva ani de puşcărie, iar PSD va datora victoria, pe care eu nu o cred, unor structuri mafiote. Noi nu datorăm voturile decât românilor.

Sunteţi decis? Candidaţi la prezidenţiale în 2014?
Este o variantă pe care mulţi dintre colegii mei au luat-o în calcul. Personal socot că dacă apare o figură politică nouă, proaspătă, credibilă, curajoasă, să aibă un impecabil parcurs profesional şi să nu aibă bube de ordin moral există varianta susţinerii unui astfel de candidat.

Vă gândiţi şi la Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu?
Ei sunt oameni care au susţinere doar din partea partidelor pe care le reprezintă. Eu vorbesc despre un candidat care să obţină susţinerea mai multor partide. Suntem dispuşi la o astfel de susţinere. Actualii reprezentaţi ai partidelor nu au capacitatea de a strânge toate voturile Dreptei.

Într-o frază, ce le promiteţi alegătorilor dacă ajungeţi în Parlamentul European?
Stat suveran şi naţional la Bruxelles, parteneriat masiv puternic şi de nezdruncinat cu Martea Britanie, cu Polonia şi alte ţări membre NATO. Lupta împotriva corupției, întărirea ANI, sprijin pentru familia tradițională şi eliminarea birocraţiei.

Ce aveţi cu clădirea Parlamentului de la Strasbourg? De ce vreți să o desfințați?
Cum cer să existe un monument al victimelor comunismului, luptăm şi pentru defiinţarea acestei clădiri a parlamentului de la Strasbourg, clădire care obligă peste 700 de europarlamentari să facă naveta de la Strasbourg la Bruxelles. Este o navetă absolut inutilă, care implică costuri de peste 140 milioane euro, decontarea biletelor, cazare, întreţinerea clădirii. Vom cere şi salarii mai mici pentru europarlamentari. Ar trebui să scadă salariul cu minimum 20%, pentru a ajunge la acea zonă de convergenţă între oamenii de rând şi demnitari. La fel, pensiile speciale ale demnitarilor europeni ar trebui desfiinţate. De asemenea, actele de corupţie din Parlamentul European ar trebui tratate cu mai multă responsabilitate. Mă indignează că PE a continuat să-i acorde diurne și salariu unui om care a fost dovedit că intermedia o şpagă. Nu pot accepta că parlamentarul austriac a făcut închisoare, în timp ce Adrian Severin a fost tolerat mai departe la Bruxelles. Vom cere ca orice parlamentar care face închisoare, ca Gigi Becali, să nu mai beneficieze de drepturile pe care le are – pensie, indemnizaţie, şi aşa mai departe.

Ce faceţi când nu faceţi politică?
Citesc, mă dau cu bicicleta, alerg şi îmi întreţin prieteniile. Ies cu prietenii la o bere. Călătoresc şi am şi o mică afacere în domeniul nutriţiei şi al unui stil de viaţă activ şi sănătos. Am aplicat acest stil de viaţă şi am slăbit 10 kilograme după campania din 2012.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE a spus: (mai 19th, 2014 at 12:57 )

NEAMȚULE DU TE DRACULUI DE SPURCAT! PE PARTEA BANILOR ASTA TE INTERESEAZĂ!ROMÂNIA O ȚARĂ A POLITICI DE KKT!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

widoqq a spus: (mai 19th, 2014 at 14:49 )

Si eu cred ca poti obtine 1 vot. Al tau!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Adio pistă de canotaj la Surduc. Zona s-a transformat în arie protejată

Nu se mai fac piste de canotaj pe lacul Surduc, se va face un Centru Multifuncțional pentru Dezvoltare Zonală în loc. Consilierii județeni au fost nevoiți să aprobe modificarea, după ce respectivul lac a devenit arie naturală protejată. Timișul avea nu mai puțin de două asemenea zone speciale de canotaj la nivel de idei, iată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adio pistă de canotaj la Surduc. Zona s-a transformat în arie protejată
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Ionut Stanusoiu Primaria Ghiroda

Scandal la Asociaţia Primarilor din Timiş. Edilii PSD şi UDMR au blocat alegerea unui nou preşedinte

Miercuri, la Mănăştiur, a avut loc adunarea filialei Timiş a Asociaţiei Comunelor din România, principalul punct de pe ordinea de zi fiind alegerea unui nou preşedinte, favorit fiind liberalul Ionuţ Stănuşoiu (Ghiroda). Acest lucru nu s-a putut întâmpla după ce primarii PSD şi UDMR au boicotat şedinţa Consiliului Director al adunării. La pensiunea din Mănăştiur...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scandal la Asociaţia Primarilor din Timiş. Edilii PSD şi UDMR au blocat alegerea unui nou preşedinte
Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Poli - Dumbravita

Victorie de moral pentru Politehnica înainte de o deplasare grea

Alb-violeţii au disputat astăzi un joc de pregătire în compania echipei de Liga a III-a din Dumbrăviţa. Politehnica s-a impus cu 3-1 (3-1) prin golurile lui Mircea Axente, Jose Casado (ambii din penalti) şi Romario Rus. Pentru oaspeţi a înscris Andrei Făgărăşanu. Ambele echipe au avut poftă de joc în primele minute ale amicalului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie de moral pentru Politehnica înainte de o deplasare grea
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Caz umanitar. Matteo are nevoie de ajutorul nostru pentru a ajunge la o clinică din Madrid

În 4 martie, Matteo Mancini va împlini un anișor. Din păcate, va fi o aniversare tristă pentru micuț și familia lui deoarece a fost diagnosticat la scurt timp după naștere cu afecțiuni foarte grave: sindrom West (o formă gravă de epilepsie), Nigstamus (tulburare oculară) și hidrocefalie. Acum, părinții lui apelează la mărinimia oamenilor pentru a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Caz umanitar. Matteo are nevoie de ajutorul nostru pentru a ajunge la o clinică din Madrid
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Ikea se pregătește de demararea lucrărilor la noul magazin de lângă Timișoara

Pe pagina de internet a Primăriei Dumbrăvița a fost publicat în urmă cu câteva zile un proiect de hotărâre referitor la Planul Urbanistic Zonal pentru viitorul magazin Ikea, care se va ridica în comuna periurbană a Timișoarei. Printre modificările propuse la PUZ-ul inițial se numără și mutarea unui sens giratoriu. Lucrările ar urma să înceapă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ikea se pregătește de demararea lucrărilor la noul magazin de lângă Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În 4 martie, Matteo Mancini va împlini un anișor. Din păcate, va fi o aniversare tristă pentru micuț și familia lui deoarece a fost diagnosticat la scurt timp după naștere cu afecțiuni foarte grave: sindrom West (o formă gravă de epilepsie), Nigstamus (tulburare oculară) și hidrocefalie. Acum, părinții lui apelează la mărinimia oamenilor pentru a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Caz umanitar. Matteo are nevoie de ajutorul nostru pentru a ajunge la o clinică din Madrid
Astăzi, sosește în România pe cale terestră, o nouă tranșă de vaccin AstraZeneca, care constă în 148.800 de doze. În perioada 26-28 februarie, dozele de vaccin vor fi distribuite, după cum urmează: – Centrul Național de Stocare București: 44.900 doze; – Centrul Regional de Depozitare Brașov: 17.300 doze; – Centrul Regional de Depozitare Cluj: 20.400...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă 15.000 de doze de vaccin AstraZeneca sosesc la Centrul Regional Timișoara
Miercuri, la Mănăştiur, a avut loc adunarea filialei Timiş a Asociaţiei Comunelor din România, principalul punct de pe ordinea de zi fiind alegerea unui nou preşedinte, favorit fiind liberalul Ionuţ Stănuşoiu (Ghiroda). Acest lucru nu s-a putut întâmpla după ce primarii PSD şi UDMR au boicotat şedinţa Consiliului Director al adunării. La pensiunea din Mănăştiur...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scandal la Asociaţia Primarilor din Timiş. Edilii PSD şi UDMR au blocat alegerea unui nou preşedinte
Primăria Timișoara va avea în sfârșit mult așteptatele ziduri ”de sticlă”, cel puțin asta susține edilul-șef, Dominic Fritz. El anunță realizarea unei aplicații pe internet care va prezenta toate plățile efectuate de municipalitate, inclusiv de la instituțiile subordonate. Primarul Timișoarei vrea să facă publice toate facturile plătite de instituția pe care o conduce, toate plățile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz aduce mult promisa ”sticlă” în zidurile primăriei. Toate plățile efectuate vor fi publice
Primarul Dominic Fritz anunță că a venit primăvara pe șantierele Timișoarei. El are de dus la bun sfârșit investițiile începute și rămase oprite din timpul vechii administrații, dar vorbește și de pornirea unui alt mare șantier al orașului, cei de pe Calea Bogdăneștilor. De luni, la Timișoara se lucrează la bulevardele începute de Nicolae Robu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fritz anunță primăvara pe șantierele părăsite din Timișoara:”Așa e iarna, nu a inventat primarul Fritz chestia asta, inginerii decid”
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara și-a premiat ca în fiecare an, de Dragobete, cei mai activi cititori. În 2021, la cea de-a IV-a ediție, care s-a desfășurat miercuri, 24 februarie, în holul central al Bibliotecii UPT, în condițiile speciale determinate de pandemie, au fost premiați trei studenți și un cadru didactic, aceștia fiind cei mai activi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei studenți și un cadru didactic au fost premiați de Biblioteca Universității Politehnica Timișoara/FOTO
Românii care au pierdut adeverința prin care pot dovedi faptul că s-au vaccinat anti-COVID nu pot descărca alta din platformă, ci trebuie să se întoarcă la centrul unde au fost imunizați, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Medicul militar Valeriu Gheorghiță a fost întrebat, miercuri, de jurnaliști, ce pot face românii care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce trebuie să faci dacă pierzi dovada vaccinării
Top