Mihail Neamtu: Cred in miracole, putem obtine un vot care sa ne duca in PE

În 2012, flutura o funie de usturoi pentru a alunga strigoii USL. Un politician atipic, Mihail Neamțu acum crede în minuni și spune că ar putea ajunge în Parlamentul European, după alegerile din 25 mai. Dacă nu va reuși această performanță, nu vede în asta un capăt de țară, deoarece Noua Republică e un proiect pe termen lung. Între timp, pentru că a înțeles anumite sensibilități, Neamțu a decis să nu mai recite în public poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”, a lui Radu Gyr.

mihail neamtu

Mulţi români au rămas cu imaginea dumneavoastră din iulie 2012, când, la un miting pro-Băsescu, aţi apărut cu o funie de usturoi pentru a speria strigoii USL. Regretaţi acel gest?
Nu am cum să-l regret. Mi-am atins obiectivul. Vorbiţi despre acea scenă după doi ani. Acesta era obiectivul meu, să rămână ceva memorabil. În tradiţia folclorică românească, de Sfântul Andrei usturoiul este folosit pentru alungarea duhurilor rele. Într-o campanie mai folosim şi usturoiul, mai acceptăm şi nişte exagerări. Atunci ne-am atins obiectivul şi nu a fost o lovitură de stat pentru că au venit reprezentanţi ai SUA şi au atras atenţia asupra importanţei echilibrului puterilor, asupra autonomiei Curţii Constituţionale. USL voia să facă irelevantă poziţia Curţii asupra referendumului, dar din fericire nu a reuşit.

A doua imagine pe care o au românii despre dumneavoastră este de la geamul unui WC, la acelaşi referendum, când aţi strigat victorie după ce aţi aflat că nu s-a făcut pragul electoral…
Nu era WC. Cineva a vrut să spună că este WC din răutate, era un sediu deschis cu foarte multe calculatoare.

Pe atunci eraţi catalogat de răuvoitori ca sluga lui Băsescu, între timp relaţiile s-au schimbat. De ce?
Răuvoitorii nu pot accepta că există parteneriate care au un început şi un sfârşit. Sunt un om care m-am pus în slujba luptei pentru constituţie. Rămân convins că o constituţie corect citită presupune separaţia puterilor în stat. Cred în statul drept. Cred că am avut de-a face atunci cu o ameninţare la adresa democraţiei ce trebuia stopată. Proiectul politic Traian Băsescu se rezumă acum la Mişcarea Populară. Se identifică cu Elena Udrea, moştenitoarea prin excelenţă a proiectului lui Traian Băsescu. Eu, Mihail Neamţu, sunt cu totul altceva. Sunt o fiinţă politică construită pe altă platformă, cu alte valori, altă ambiţie şi cu o altă traiectorie. Şi mai ales cu un alt trecut.

Ce vreţi să spuneţi mai exact?
În 2005, Elena Udrea, consilier al președintelui, dădea un interviu lui Eugen Istodor. A fost întrebată ce este adevărul. Răspunsul a fost şocant: „Adevărul este ceea ce îmi convine”. Acest răspuns mă face să cred că nu suntem în aceeaşi paradigmă politică. Cred sincer că oamenii şi-au dat seama că între Noua Republică şi Mişcarea Populară sunt diferenţe majore. Exact ca între mine şi Elena Udrea. Cu tot respectul pentru ambiţia ei, cu tot respectul pentru că munceşte mult, ne despart foarte multe lucruri. Viziunea asupra statului, rolul pe care Dreapta trebuie să îl aibă, elemente de estetică, importanţa taxelor mici.
Elena Udrea a crescut TVA în contextul crizei economice, a folosit bani publici pentru cheltuieli nejustificate cum ar fi faimoasele piscine închise după două săptămâni la Câmpina. Are o viziune social-democrată când este vorba despre distribuţia banului public. Elena Udrea a fost partener al lui Gabriel Oprea şi al puşcăriaşului Gigi Becali. Traian Băsescu a decis din 2012, după ce a fost readus la Cotroceni, să parieze doar pe calul câştigător în opinia sa – Elena Udrea. Noua Republică pariază pe cu totul altceva. Pe o echipă de oameni care nu au mai făcut politică. Cu oameni precum George Mioc, Corneliu Berari şi atâţia alţii.

Eraţi un apropiat al lui Băsescu. Nu aţi încercat să-l trageţi de mânecă? Să-i spuneţi că nu este bine ceea ce face?
Preşedintele Traian Băsescu ştie de la mine că nu sunt de acord cu această moştenire şi nu am încredere în ea. A fost opţiunea domniei sale să continue. Eu am un dialog cu toţi oamenii politici. Continui să comunic cu preşedintele Traian Băsescu dacă este necesar, cu Crin Antonescu, cu Vasile Blaga. Am relaţii civilizate cu mulţi lideri. Cu Aurelian Pavelescu, cu Cătălin Predoiu. Cu Monica Macovei, cu Papahagi. În aceste raporturi apar şi diferenţele de rigoare. Preşedintele ştie cel mai bine că Noua Republică nu se confundă cu Mişcarea Populară.

Aţi mai avut curajul să recitaţi poezia lui Radu Gyr, „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”, după ce aţi fost acuzat că promovaţi autori legionari?
Poate că am citat-o. Nu ştiu dacă am mai recitat-o, dar am citat-o pentru că a trebuit să explic ce s-a întâmplat. Socot că se exagerează foarte mult când se pune semnul de egalitate între creaţia şi opţiunea politică a unui artist. Să nu uităm că „Moartea căprioarei”, o poezie extraordinară, este scrisă de un comunist pe nume Nicolae Labiş, care a murit la 21 de ani, călcat de tramvai. E tragic, dar, în acest timp, alţi poeţi erau trimişi la închisoare pentru că erau creştini. Radu Gyr a executat 20 de ani de închisoare şi a fost condamnat la moarte pentru o poezie. Alţii au fost condamnaţi pentru că au recitat unele poezii. O poezie frumoasă estre frumoasă, fie că este compusă de Mihai Beniuc, Nicolae Labiş sau un poet cu simpatii legionare. Am înţeles totuşi nişte sensibilităţi ale comunităţii evreieşti şi am decis să n-o mai recit în public.

Aţi afirmat la Timişoara că locul patru pe lista pentru europarlamentare a Noii Republici este o poziţie eligibilă. Nu vi se pare că exageraţi?
Oamenii care fac politică nu au în minte decât victoria. Până la urmă, scopul meu este să mobilizez trupele până în ultima clipă, până când putem obţine şi ultimul vot. Sunt şi credincios şi cred în miracole. Cred că putem obţine un vot acum care să ne propulseze în Parlamentul European. Nu pot să determin exact câţi vom fi propulsaţi. Există o mare şansă ca Noua Republică să facă 5% la europarlamentare. Asta înseamnă 200.000 de voturi cu o prezenţă de circa 20%. Putem avea o mobilizare activă a alegătorilor de dreapta indiganţi de mizeria lui Victor Ponta.

Dacă nu faceţi 5% la europarlamentare, Noua Republică va muri?
La 33 de ani, când începi un proiect, te gândeşti la experimente de durată. Nu cred că politica se face pe termen scurt, din contră e cea mai longevivă profesie. Şi prostituţia politică e longevivă, dar Noua Republică este un proiect de durată. Vom fi fericiţi pentru fiecare vot primit, pentru că nu datorăm nimănui nimic. PMP va datora toate voturile preşedintelui Traian Băsescu, PDL va datora toate voturile actualei conduceri, dar şi unei construcţii pătate în timp. PNL va datora voturile sale multor baroni care poate, după aceste alegeri, vor face câţiva ani de puşcărie, iar PSD va datora victoria, pe care eu nu o cred, unor structuri mafiote. Noi nu datorăm voturile decât românilor.

Sunteţi decis? Candidaţi la prezidenţiale în 2014?
Este o variantă pe care mulţi dintre colegii mei au luat-o în calcul. Personal socot că dacă apare o figură politică nouă, proaspătă, credibilă, curajoasă, să aibă un impecabil parcurs profesional şi să nu aibă bube de ordin moral există varianta susţinerii unui astfel de candidat.

Vă gândiţi şi la Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu?
Ei sunt oameni care au susţinere doar din partea partidelor pe care le reprezintă. Eu vorbesc despre un candidat care să obţină susţinerea mai multor partide. Suntem dispuşi la o astfel de susţinere. Actualii reprezentaţi ai partidelor nu au capacitatea de a strânge toate voturile Dreptei.

Într-o frază, ce le promiteţi alegătorilor dacă ajungeţi în Parlamentul European?
Stat suveran şi naţional la Bruxelles, parteneriat masiv puternic şi de nezdruncinat cu Martea Britanie, cu Polonia şi alte ţări membre NATO. Lupta împotriva corupției, întărirea ANI, sprijin pentru familia tradițională şi eliminarea birocraţiei.

Ce aveţi cu clădirea Parlamentului de la Strasbourg? De ce vreți să o desfințați?
Cum cer să existe un monument al victimelor comunismului, luptăm şi pentru defiinţarea acestei clădiri a parlamentului de la Strasbourg, clădire care obligă peste 700 de europarlamentari să facă naveta de la Strasbourg la Bruxelles. Este o navetă absolut inutilă, care implică costuri de peste 140 milioane euro, decontarea biletelor, cazare, întreţinerea clădirii. Vom cere şi salarii mai mici pentru europarlamentari. Ar trebui să scadă salariul cu minimum 20%, pentru a ajunge la acea zonă de convergenţă între oamenii de rând şi demnitari. La fel, pensiile speciale ale demnitarilor europeni ar trebui desfiinţate. De asemenea, actele de corupţie din Parlamentul European ar trebui tratate cu mai multă responsabilitate. Mă indignează că PE a continuat să-i acorde diurne și salariu unui om care a fost dovedit că intermedia o şpagă. Nu pot accepta că parlamentarul austriac a făcut închisoare, în timp ce Adrian Severin a fost tolerat mai departe la Bruxelles. Vom cere ca orice parlamentar care face închisoare, ca Gigi Becali, să nu mai beneficieze de drepturile pe care le are – pensie, indemnizaţie, şi aşa mai departe.

Ce faceţi când nu faceţi politică?
Citesc, mă dau cu bicicleta, alerg şi îmi întreţin prieteniile. Ies cu prietenii la o bere. Călătoresc şi am şi o mică afacere în domeniul nutriţiei şi al unui stil de viaţă activ şi sănătos. Am aplicat acest stil de viaţă şi am slăbit 10 kilograme după campania din 2012.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE a spus: (mai 19th, 2014 at 12:57 )

NEAMȚULE DU TE DRACULUI DE SPURCAT! PE PARTEA BANILOR ASTA TE INTERESEAZĂ!ROMÂNIA O ȚARĂ A POLITICI DE KKT!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

widoqq a spus: (mai 19th, 2014 at 14:49 )

Si eu cred ca poti obtine 1 vot. Al tau!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Găurile din țevile neizolate ale termoficării din Timișoara plătesc căldura orașului. Pierderi imense în sistemul de transport al agentului termic

Găurile din țevile de termoficare ale orașului aduc noi bani în bugetul societății Colterm. Iar acestea vor fi parțial acoperite de municipalitate, iar vestea cea mai bună e că banii nu vin din bugetul local, ci din sumele oferite de la bugetul de stat. Peste 36 de milioane de lei vor ajunge în buzunarele Colterm...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Găurile din țevile neizolate ale termoficării din Timișoara plătesc căldura orașului. Pierderi imense în sistemul de transport al agentului termic
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Winter in My Town
Winter in My Town

Sport vezi arhiva Sport

dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Trei călăuze arestate pentru trafic de migranți în Timișoara

Poliţiştii de frontieră din Timișoara, în cooperare cu cei de la Cruceni și Lunga au identificat patru cetățeni români implicați în activitatea de transport a unor migranţi din Bangladesh. Trei dintre ei au fost arestați preventiv pentru infracțiunea de trafic de migranţi, cel de-al patrulea aflându-se sub control judiciar. În urma activităților informativ-operative desfășurate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei călăuze arestate pentru trafic de migranți în Timișoara
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Marius_Pentek_Managing_director_Doctari_Group_Technologies

Doctari Group deschide un hub tehnologic la Timișoara și angajează specialiști software

Un hub technologic este deschis la Timișoara de către doctari group, lider german în furnizarea serviciilor medicale doctari group furnizează tehnologii inteligente, instrumente digitale, noi modele de lucru pentru plasamente profesionale temporare sau permanente, tehnologii și soluții pentru domeniul medical Noua echipă creată la Timișoara, parte a doctari group, lucrează la dezvoltarea unei platforme integrate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doctari Group deschide un hub tehnologic la Timișoara și angajează specialiști software

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Poliţiştii de frontieră din Timișoara, în cooperare cu cei de la Cruceni și Lunga au identificat patru cetățeni români implicați în activitatea de transport a unor migranţi din Bangladesh. Trei dintre ei au fost arestați preventiv pentru infracțiunea de trafic de migranţi, cel de-al patrulea aflându-se sub control judiciar. În urma activităților informativ-operative desfășurate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei călăuze arestate pentru trafic de migranți în Timișoara
În Timiș, au ajuns două tranșe de teste rapide covid pe bază de salivă, una de 227.000 și alta de 50.000. Potrivit inspectorului școlar general al județului, Marin Popescu, testele au fost distribuite în 2 și 3 decembrie, iar majoritatea unităților de învățământ au hotărât ca testele să fie aplicate de familie. Liceul Alimentar și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Câte infectări cu covid s-au descoperit în Timiș în urma aplicării testelor de salivă în unitățile de învățământ
Găurile din țevile de termoficare ale orașului aduc noi bani în bugetul societății Colterm. Iar acestea vor fi parțial acoperite de municipalitate, iar vestea cea mai bună e că banii nu vin din bugetul local, ci din sumele oferite de la bugetul de stat. Peste 36 de milioane de lei vor ajunge în buzunarele Colterm...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Găurile din țevile neizolate ale termoficării din Timișoara plătesc căldura orașului. Pierderi imense în sistemul de transport al agentului termic
Cetățenii din Timișoara care se încălzesc cu energia termică furnizată de Colterm pot sta liniștiți că nu vor îngheța în case până la finalul lunii ianuarie, a anunțat primarul Dominic Fritz. După care vom întinde din nou mâna spre bugetul de stat sau… spre surse încă nedescoperite. De scăpat nu scăpăm nici de majorarea prețului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara mai are bani de căldură de la Colterm până la finalul lui ianuarie
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara urmează să aibă în sfârșit un director general numit prin concurs! Numirile permanente pe funcție, fără concursuri, durează de mai mult de zece ani de zile, iar actualul conducător al Regionalei de Finanțe, Cristian Mocan, e pus pe funcția de șef în anul 2020. Un anunț pe site-ul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF caută director pentru Direcția Regională de Finanțe Timișoara. Instituția decide câștigătorul de revelion
Proiectul TimPark în varianta gândită de actuala administrație condusă de Dominic Fritz a trecut la limită de votul consilierilor locali timișoreni, cu 14 la 13 voturi. Aleșii s-au certat pe proiect, într-o dezbatere extrem de ”colorată”, mai mult de o oră și s-ar putea să avem surpriza ca proiectul să fie picat în Contencios Administrativ....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul TimPark trece de votul consiliului local la limită. Se anunță deja contestarea valabilității adoptării hotărârii de către CLT
Copii cu afecțiuni hemato-oncologice au din nou nevoie de tine! Vino la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara, și le poți face cadou viață, donând sânge pentru copiii internaţi la Secţia de Hemato-Oncologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara. Campania este programată joi, 16 decembrie, între orele 08.30 și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Apel pentru donarea de sânge în sprijinul copiilor cu afecțiuni hemato-oncologice internați la Spitalul „Louis Țurcanu”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunțat, marți seară, la finalul şedinţei CNSU, care sunt relaxările în perioada sărbătorilor de iarnă. Iată care sunt principalele măsuri anunțate de șeful DSU: Se elimină restricțiile de circulație în cursul nopții pentru cei nevaccinați Masca în aer liber, obligatorie doar în spațiile foarte aglomerate Permiterea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Fără restricții de circulație noaptea pentru cei nevaccinați. Liber la petrecerile de Revelion
Consilierii locali timișoreni nu ratează niciun plen fără a ajunge să se certe și să se împungă, de multe ori fără a se păstra în anumite limite rezonabile pentru lupta politică. La fel s-a întâmplat și marți, atunci când s-a ajuns la acuzații de clientelism politic și lipsă de bun simț și minim de ”lipsă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scandal la maxim în plenul Consiliului Local Timișoara. Viceprimarul Lațcău acuzat că e obraznic și că nu are cei șapte ani de acasă
Top