Mihail Neamtu: Cred in miracole, putem obtine un vot care sa ne duca in PE

În 2012, flutura o funie de usturoi pentru a alunga strigoii USL. Un politician atipic, Mihail Neamțu acum crede în minuni și spune că ar putea ajunge în Parlamentul European, după alegerile din 25 mai. Dacă nu va reuși această performanță, nu vede în asta un capăt de țară, deoarece Noua Republică e un proiect pe termen lung. Între timp, pentru că a înțeles anumite sensibilități, Neamțu a decis să nu mai recite în public poezia „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”, a lui Radu Gyr.

mihail neamtu

Mulţi români au rămas cu imaginea dumneavoastră din iulie 2012, când, la un miting pro-Băsescu, aţi apărut cu o funie de usturoi pentru a speria strigoii USL. Regretaţi acel gest?
Nu am cum să-l regret. Mi-am atins obiectivul. Vorbiţi despre acea scenă după doi ani. Acesta era obiectivul meu, să rămână ceva memorabil. În tradiţia folclorică românească, de Sfântul Andrei usturoiul este folosit pentru alungarea duhurilor rele. Într-o campanie mai folosim şi usturoiul, mai acceptăm şi nişte exagerări. Atunci ne-am atins obiectivul şi nu a fost o lovitură de stat pentru că au venit reprezentanţi ai SUA şi au atras atenţia asupra importanţei echilibrului puterilor, asupra autonomiei Curţii Constituţionale. USL voia să facă irelevantă poziţia Curţii asupra referendumului, dar din fericire nu a reuşit.

A doua imagine pe care o au românii despre dumneavoastră este de la geamul unui WC, la acelaşi referendum, când aţi strigat victorie după ce aţi aflat că nu s-a făcut pragul electoral…
Nu era WC. Cineva a vrut să spună că este WC din răutate, era un sediu deschis cu foarte multe calculatoare.

Pe atunci eraţi catalogat de răuvoitori ca sluga lui Băsescu, între timp relaţiile s-au schimbat. De ce?
Răuvoitorii nu pot accepta că există parteneriate care au un început şi un sfârşit. Sunt un om care m-am pus în slujba luptei pentru constituţie. Rămân convins că o constituţie corect citită presupune separaţia puterilor în stat. Cred în statul drept. Cred că am avut de-a face atunci cu o ameninţare la adresa democraţiei ce trebuia stopată. Proiectul politic Traian Băsescu se rezumă acum la Mişcarea Populară. Se identifică cu Elena Udrea, moştenitoarea prin excelenţă a proiectului lui Traian Băsescu. Eu, Mihail Neamţu, sunt cu totul altceva. Sunt o fiinţă politică construită pe altă platformă, cu alte valori, altă ambiţie şi cu o altă traiectorie. Şi mai ales cu un alt trecut.

Ce vreţi să spuneţi mai exact?
În 2005, Elena Udrea, consilier al președintelui, dădea un interviu lui Eugen Istodor. A fost întrebată ce este adevărul. Răspunsul a fost şocant: „Adevărul este ceea ce îmi convine”. Acest răspuns mă face să cred că nu suntem în aceeaşi paradigmă politică. Cred sincer că oamenii şi-au dat seama că între Noua Republică şi Mişcarea Populară sunt diferenţe majore. Exact ca între mine şi Elena Udrea. Cu tot respectul pentru ambiţia ei, cu tot respectul pentru că munceşte mult, ne despart foarte multe lucruri. Viziunea asupra statului, rolul pe care Dreapta trebuie să îl aibă, elemente de estetică, importanţa taxelor mici.
Elena Udrea a crescut TVA în contextul crizei economice, a folosit bani publici pentru cheltuieli nejustificate cum ar fi faimoasele piscine închise după două săptămâni la Câmpina. Are o viziune social-democrată când este vorba despre distribuţia banului public. Elena Udrea a fost partener al lui Gabriel Oprea şi al puşcăriaşului Gigi Becali. Traian Băsescu a decis din 2012, după ce a fost readus la Cotroceni, să parieze doar pe calul câştigător în opinia sa – Elena Udrea. Noua Republică pariază pe cu totul altceva. Pe o echipă de oameni care nu au mai făcut politică. Cu oameni precum George Mioc, Corneliu Berari şi atâţia alţii.

Eraţi un apropiat al lui Băsescu. Nu aţi încercat să-l trageţi de mânecă? Să-i spuneţi că nu este bine ceea ce face?
Preşedintele Traian Băsescu ştie de la mine că nu sunt de acord cu această moştenire şi nu am încredere în ea. A fost opţiunea domniei sale să continue. Eu am un dialog cu toţi oamenii politici. Continui să comunic cu preşedintele Traian Băsescu dacă este necesar, cu Crin Antonescu, cu Vasile Blaga. Am relaţii civilizate cu mulţi lideri. Cu Aurelian Pavelescu, cu Cătălin Predoiu. Cu Monica Macovei, cu Papahagi. În aceste raporturi apar şi diferenţele de rigoare. Preşedintele ştie cel mai bine că Noua Republică nu se confundă cu Mişcarea Populară.

Aţi mai avut curajul să recitaţi poezia lui Radu Gyr, „Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”, după ce aţi fost acuzat că promovaţi autori legionari?
Poate că am citat-o. Nu ştiu dacă am mai recitat-o, dar am citat-o pentru că a trebuit să explic ce s-a întâmplat. Socot că se exagerează foarte mult când se pune semnul de egalitate între creaţia şi opţiunea politică a unui artist. Să nu uităm că „Moartea căprioarei”, o poezie extraordinară, este scrisă de un comunist pe nume Nicolae Labiş, care a murit la 21 de ani, călcat de tramvai. E tragic, dar, în acest timp, alţi poeţi erau trimişi la închisoare pentru că erau creştini. Radu Gyr a executat 20 de ani de închisoare şi a fost condamnat la moarte pentru o poezie. Alţii au fost condamnaţi pentru că au recitat unele poezii. O poezie frumoasă estre frumoasă, fie că este compusă de Mihai Beniuc, Nicolae Labiş sau un poet cu simpatii legionare. Am înţeles totuşi nişte sensibilităţi ale comunităţii evreieşti şi am decis să n-o mai recit în public.

Aţi afirmat la Timişoara că locul patru pe lista pentru europarlamentare a Noii Republici este o poziţie eligibilă. Nu vi se pare că exageraţi?
Oamenii care fac politică nu au în minte decât victoria. Până la urmă, scopul meu este să mobilizez trupele până în ultima clipă, până când putem obţine şi ultimul vot. Sunt şi credincios şi cred în miracole. Cred că putem obţine un vot acum care să ne propulseze în Parlamentul European. Nu pot să determin exact câţi vom fi propulsaţi. Există o mare şansă ca Noua Republică să facă 5% la europarlamentare. Asta înseamnă 200.000 de voturi cu o prezenţă de circa 20%. Putem avea o mobilizare activă a alegătorilor de dreapta indiganţi de mizeria lui Victor Ponta.

Dacă nu faceţi 5% la europarlamentare, Noua Republică va muri?
La 33 de ani, când începi un proiect, te gândeşti la experimente de durată. Nu cred că politica se face pe termen scurt, din contră e cea mai longevivă profesie. Şi prostituţia politică e longevivă, dar Noua Republică este un proiect de durată. Vom fi fericiţi pentru fiecare vot primit, pentru că nu datorăm nimănui nimic. PMP va datora toate voturile preşedintelui Traian Băsescu, PDL va datora toate voturile actualei conduceri, dar şi unei construcţii pătate în timp. PNL va datora voturile sale multor baroni care poate, după aceste alegeri, vor face câţiva ani de puşcărie, iar PSD va datora victoria, pe care eu nu o cred, unor structuri mafiote. Noi nu datorăm voturile decât românilor.

Sunteţi decis? Candidaţi la prezidenţiale în 2014?
Este o variantă pe care mulţi dintre colegii mei au luat-o în calcul. Personal socot că dacă apare o figură politică nouă, proaspătă, credibilă, curajoasă, să aibă un impecabil parcurs profesional şi să nu aibă bube de ordin moral există varianta susţinerii unui astfel de candidat.

Vă gândiţi şi la Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu?
Ei sunt oameni care au susţinere doar din partea partidelor pe care le reprezintă. Eu vorbesc despre un candidat care să obţină susţinerea mai multor partide. Suntem dispuşi la o astfel de susţinere. Actualii reprezentaţi ai partidelor nu au capacitatea de a strânge toate voturile Dreptei.

Într-o frază, ce le promiteţi alegătorilor dacă ajungeţi în Parlamentul European?
Stat suveran şi naţional la Bruxelles, parteneriat masiv puternic şi de nezdruncinat cu Martea Britanie, cu Polonia şi alte ţări membre NATO. Lupta împotriva corupției, întărirea ANI, sprijin pentru familia tradițională şi eliminarea birocraţiei.

Ce aveţi cu clădirea Parlamentului de la Strasbourg? De ce vreți să o desfințați?
Cum cer să existe un monument al victimelor comunismului, luptăm şi pentru defiinţarea acestei clădiri a parlamentului de la Strasbourg, clădire care obligă peste 700 de europarlamentari să facă naveta de la Strasbourg la Bruxelles. Este o navetă absolut inutilă, care implică costuri de peste 140 milioane euro, decontarea biletelor, cazare, întreţinerea clădirii. Vom cere şi salarii mai mici pentru europarlamentari. Ar trebui să scadă salariul cu minimum 20%, pentru a ajunge la acea zonă de convergenţă între oamenii de rând şi demnitari. La fel, pensiile speciale ale demnitarilor europeni ar trebui desfiinţate. De asemenea, actele de corupţie din Parlamentul European ar trebui tratate cu mai multă responsabilitate. Mă indignează că PE a continuat să-i acorde diurne și salariu unui om care a fost dovedit că intermedia o şpagă. Nu pot accepta că parlamentarul austriac a făcut închisoare, în timp ce Adrian Severin a fost tolerat mai departe la Bruxelles. Vom cere ca orice parlamentar care face închisoare, ca Gigi Becali, să nu mai beneficieze de drepturile pe care le are – pensie, indemnizaţie, şi aşa mai departe.

Ce faceţi când nu faceţi politică?
Citesc, mă dau cu bicicleta, alerg şi îmi întreţin prieteniile. Ies cu prietenii la o bere. Călătoresc şi am şi o mică afacere în domeniul nutriţiei şi al unui stil de viaţă activ şi sănătos. Am aplicat acest stil de viaţă şi am slăbit 10 kilograme după campania din 2012.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE a spus: (mai 19th, 2014 at 12:57 )

NEAMȚULE DU TE DRACULUI DE SPURCAT! PE PARTEA BANILOR ASTA TE INTERESEAZĂ!ROMÂNIA O ȚARĂ A POLITICI DE KKT!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

widoqq a spus: (mai 19th, 2014 at 14:49 )

Si eu cred ca poti obtine 1 vot. Al tau!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Lugojul are un nou primar interimar: Marius Baboniu de la PSD. Călin Dobra atac dur la PNL: “Au fugit asemeni șobolanilor”

Într-o ședință convocată de consilierii locali PSD și USR, desfășurată miercuri după-amiază, a fost ales viceprimar cu atribuții de primar consilierul local social-democrat Marius Baboniu. Lugojul a rămas fără primar şi viceprimar începând cu 1 octombrie, după demisia lui Adrian Serendan (PNL). Marius Baboniu este al treilea primar interimar din ultimele luni, după liberalii Bogdan...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul are un nou primar interimar: Marius Baboniu de la PSD. Călin Dobra atac dur la PNL: “Au fugit asemeni șobolanilor”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara întâlnește vineri un adversar tradițional, Dinamo

Hai la meci, alb-violeții de sub panou au nevoie de tine. „Leii” din Banat vor susține următoarea reprezentație din LNBM Getica 95 în fața propriilor suporteri. Meciul cu Dinamo București, contând pentru etapa a treia a sezonului regular este programat vineri, cu începere de la ora 18:30, la sala „Constantin Jude”, în prologul etapei a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara întâlnește vineri un adversar tradițional, Dinamo
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

UPT inovează la foc automat! După bicicletă și mașinuță, a urmat barca propulsată cu energie pe bază de hidrogen/FOTO

Institut ce își respectă de un veac renumele. După ce a dezvoltat cu succes bicicleta acționată printr-un sistem alimentat cu hidrogen, iar ulterior a realizat și o mașinuță propulsată printr-un sistem similar, în premieră națională, un colectiv de cadre didactice și studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara a decis extinderea proiectului și a trecut la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT inovează la foc automat! După bicicletă și mașinuță, a urmat barca propulsată cu energie pe bază de hidrogen/FOTO
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Auchan România la aniversarea de 18 ani: peste 440 de magazine, prețuri mici și acțiuni de anvergură pentru un comerț sustenabil

Cunoscuta și apreciata rețea comercială Auchan a ajuns la 18 ani de la deschiderea primului magazin – Auchan Titan. În această perioadă de succes, retailerul a dezvoltat o rețea multi-format având în prezent peste 440 de magazine la nivel național sub mărcile Auchan, ATAC, MyAuchan și Simply care servesc zilnic, în medie, peste 350.000 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Auchan România la aniversarea de 18 ani: peste 440 de magazine, prețuri mici și acțiuni de anvergură pentru un comerț sustenabil

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cunoscuta și apreciata rețea comercială Auchan a ajuns la 18 ani de la deschiderea primului magazin – Auchan Titan. În această perioadă de succes, retailerul a dezvoltat o rețea multi-format având în prezent peste 440 de magazine la nivel național sub mărcile Auchan, ATAC, MyAuchan și Simply care servesc zilnic, în medie, peste 350.000 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Auchan România la aniversarea de 18 ani: peste 440 de magazine, prețuri mici și acțiuni de anvergură pentru un comerț sustenabil
Institut ce își respectă de un veac renumele. După ce a dezvoltat cu succes bicicleta acționată printr-un sistem alimentat cu hidrogen, iar ulterior a realizat și o mașinuță propulsată printr-un sistem similar, în premieră națională, un colectiv de cadre didactice și studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara a decis extinderea proiectului și a trecut la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT inovează la foc automat! După bicicletă și mașinuță, a urmat barca propulsată cu energie pe bază de hidrogen/FOTO
Universitatea de Vest Timișoara a fost inclusă și în ultima ediție a topului Times Highier Education pentru 2025. Topul este luat în considerare la realizarea metarankingului național. Rezultatele Times Higher Education World University Rankings pentru ediția 2025 poziționează Universitatea de Vest din Timişoara între cele 22 instituţii de top din ţară, ocupând locul cinci la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara a fost inclusă în cadrul celei mai noi ediții a unuia dintre cele mai prestigioase topuri ale învățământului superior mondial
Compania Hexing Europe a inaugurat oficial, joi, fabrica sa de contoare inteligente din Giarmata, lângă Timișoara, marcând un moment de referință pentru industria energetică din România și Europa de Est. Noua unitate de producție, situată pe fostul amplasament al grupului Elster Honeywell, reprezintă un pas major în consolidarea prezenței Hexing în Europa. Evenimentul a reunit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hexing Europe a inaugurat oficial fabrica sa de contoare inteligente de lângă Timișoara
Primăria Timișoara și Poliția Locală au anunțat că au câștigat un proces împotriva societății Best Instal, acuzată că a transportat ilegal tone de deșeuri din construcții de la diverse șantiere din oraș și le-a aruncat pe un teren din zona Mehala. Cazul câștigat definitiv la Tribunalul Timiș a început în urmă cu doi ani, când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara câștigă un proces cu o societate care arunca deșeuri din construcții pe un teren viran/FOTO
Într-o ședință convocată de consilierii locali PSD și USR, desfășurată miercuri după-amiază, a fost ales viceprimar cu atribuții de primar consilierul local social-democrat Marius Baboniu. Lugojul a rămas fără primar şi viceprimar începând cu 1 octombrie, după demisia lui Adrian Serendan (PNL). Marius Baboniu este al treilea primar interimar din ultimele luni, după liberalii Bogdan...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul are un nou primar interimar: Marius Baboniu de la PSD. Călin Dobra atac dur la PNL: “Au fugit asemeni șobolanilor”
Imagini cu un motocilist care a fentat traficul mergând pe trotuar printre pietoni au devenit publice, iar oamenii s-au arătat siderați de acest fapt. Mai mult decât atât, eroul negativ al acestei povești este un polițist, care acum va fi cercetat disciplinar. Scena s-a petrecut luni dimineață, în apropierea podului Decebal, spre Fabric/Parcul Poporului, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După faptă și răsplată! Un motociclist șmecher a luat-o pe trotuar deși știa că încalcă legea, mai ales că este… polițist
Campionatul Interșcolar de volei, baschet și handbal va debuta la fileu, luni, 14 octombrie, la Liceul Energetic „Regele Ferdinand”. Sunt 18 echipe, reprezentante ale liceelor din Timișoara, la startul fazei locale a competiției de volei feminin. Campionatul Interșcolar de volei, baschet și handbal se desfășoară în 2024 în cadrul Proiectului „Tri-Sport Challenge: Campionatul Interșcolar de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campionatul Interșcolar de volei feminin, gata de start, cu echipele a 18 licee din Timișoara
Primarul Dominic Fritz îşi doreşte o colaborare interinstituţională cu Alfred Simonis, preşedintele ales al CJ Timiş, şi nu exclude sub nicio formă o alianţă cu PSD la Consiliul Local. Ca semn de bunăvoinţă, USR va vota vicepreşedinţii propuşi de Simonis la Consiliul Judeţean. Primarul Dominic Fritz consideră că PSD este periculos doar atunci când cumulează...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz nu exclude o colaborare cu PSD la Consiliul Local. USR va vota vicepreşedinţii propuşi de Alfred Simonis la Consiliul Judeţean
Top