Dezvoltare in forta, buget mai mic. Sub 300 de milioane de euro in 2018, la Primaria Timisoara

1,37 miliarde de lei – acesta este bugetul pe care îl va avea la dispoziție, în 2018, Executivul Primăriei Timișoara. Proiectul este pus în dezbatere publică. Sunt mai puțini bani ca anul trecut, deși calculele nu sunt gata. Primăria vrea să cumpere dronă și containere pentru elevi, face studiu pentru metrou și aquapark și începe lucrul la fântâna muzicală.

Timișorenii sunt așteptați să-și spună părerea despre principalele investiții propuse de Administrația Robu pentru anul 2018. Dezbaterea publică pe proiectul de buget va avea loc luni, 19 februarie, de la ora 15, în sala de consiliu. Bugetul este mai mic cu 120 de milioane de lei! Vorbim despre 887 milioane, funcționare + dezvoltare, la care se adaugă 489 de milioane de lei, bugetul instituțiilor din subordine. În total, 1,37 miliarde de lei. „Sunt venituri de 887 de milioane de lei, în scădere față de anii anteriori cu aproximativ 120 de milioane de lei. Aceasta este generată, în principal, de transferarea obligației de plată a salariilor profesorilor de la autoritatea publică locală la inspectoratul școlar, o scădere a veniturilor din cotele defalcate din TVA, dar și a cheltuielilor aferente. Bugetul consolidat, cuprinzând veniturile instituțiilor publice subordonate finanțate și din venituri proprii, în special cele trei spitale – Municipal, Louis Țurcanu și Victor Babeș – se va situa în jurul valorii de 1,37 miliarde de lei”, spune viceprimarul Dan Diaconu. Proiectul de buget poate fi consultat aici. Cei interesaţi de dezbaterea publică se pot adresa şi în scris, Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală, sau în format electronic, aici. „Participanţii la dezbatere care se înscriu la cuvânt îşi vor susţine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de cinci minute pentru fiecare participant”, au transmis reprezentanții PMT.

Cum se împart banii

Infrastructură rutieră

Suma alocată este de 135 de milioane de lei. Proiectele incluse în buget sunt cele începute în 2017: pasajul Jiul – 5,1 milioane lei, pasajul Popa Șapcă – 16,05 milioane lei, extinderea Căii Martirilor – 5,6 milioane lei sau amenajările de pe strada Versului – 2,4 milioane lei. În 2018 se intenționează demararea licitatiei de execuție pentru Pasajul Solventul și pentru lucrările care urmeaza să fie finanțate din fonduri europene: reabilitare și extindere linie de tramvai și tramă stradală Calea Bogdăneștilor, Stan Vidrighin, Bd. Cetății. Alte obiective sunt amenajarea Inelului 2 de circulație între str. Demetriade și Spl. Nistrului – strada Pestalozzi și două poduri peste Bega. Vor intra în licitație de execuție, cu finalizare în anii următori, extinderea la 4 benzi a str. Mareșal Constantin Prezan, extinderea străzii Gr. Alexandrescu, construcția Drumului Boilor, dar și amenajări precum Gr. Antipa – Margaretelor, Oituz-Popa Sapca. Vor începe reabilitările podurilor Eroilor – 2,4 milioane lei și Dragalina – 3,2 milioane lei.

Transport

La transport public, banii merg pentru finalizarea acordului cadru de reabilitare tramvaie – 18 tramvaie, pentru care este prevăzută suma de 41,2 milioane de lei. și pentru restul de minibuze – 5,3 milioane de lei. Va fi lansat acordul cadru multianual pentru 30-40 de tramvaie noi, cu finanțare mixtă din fonduri europene și buget local. Pentru modernizarea sistemului de ticketing este prevăzută suma de 500.000 lei, la fel ca și pentru „achiziții refugii călători”. Vor fi plătite mai multe studii de fezabilitate și proiecte tehnice: pentru amenajarea unei rețele regionale de piste de biciclete – 600.000 lei, amenajarea rețelei urbane de pistă de biciclete, faza a doua – 405.400 lei, linie nouă de tramvai Solventul – Gara de Nord – 250.000 lei, Inel IV Vest – 500.000 lei, Inel IV, închidere estică – 500.000 lei, Inel IV, închidere estică – 1,5 milioane lei, construcția de structuri de parcare în zona centrală, str. Gh. Dima – 200.000 lei, construcția de structuri de parcare în zona centrală, Bd. Brătianu – 200.000 lei, crearea de benzi dedicate transportului în comun – 200.000 lei.

Sănătate

La acest capitol este prevăzută suma de 82 de milioane de lei. Stația de epurare ape uzate de la „Victor Babeș” are alocată suma de 4,89 milioane de lei. Extinderea Corpului B, secțiile chirurgie, prematuri și laborator pneumoftiziologie și reabilitare clădire existentă la Spitalul „Louis Țurcanu” are prevăzute 17 milioane de lei, cărora li se adaugă încă 11,3 milioane pentru dotările de la noul corp de clădire. Construcția noului buncăr pentru aparatul de radio terapie al Spitalului Municipal are 2,9 milioane de lei. Sunt, de asemenea, prevăzute 11,9 milioane de lei pentru dotări la Spitalul Clinic Municipal de Urgență și 11,8 milioane de lei pentru dotări la Spitalul Clinic Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș”. Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru noua maternitate de la Spitalul Municipal + Corpul Administrativ vor fi finanțate cu 500.000 lei. Vor continua lucrările de reparații – finalizarea reparațiilor la Clinica de Pneumologie până în vara acestui an, dar și la Spitalul Municipal – bloc operator și alte secții.

Educație

Aproape 11% din bugetul propriu, adică aproape 90 de milioane de lei sunt alocați secțiunii de educație. Vor începe lucrările de reabilitare la Liceul „Emanoil Ungureanu”, cu finanțare europeană în curs de obținere și la Liceul Brătianu (MIU), precum și extinderile de la școlile gimnaziale 13, 16, 25 și 30, dar și la Liceul „Vlad Țepeș”. Va fi reabilitat complet corpul de clădire al Colegiului Tehnic de Vest de pe strada Dragalina, distrus după furtuna din septembrie 2017 – 1,14 milioane de lei. Vor beneficia de reabilitare termică, înlocuire tâmplărie și instalații electrice și termice școlile generale 2, 24 și 25 și grădinițele PP11, PP27, precum și liceele „Henri Coandă” și Alimentar, suma totală fiind de 928.500 lei. Se vor demara lucrarile de extindere cu finanțare europeană la grădinița PP33 – 231.000 lei, dintr-un proiect estimat la 3 milioane de lei. În buget sunt prevăzute studii pentru extinderea mai multor școli, dar și bani pentru cumpărarea a 24 de construcții modulare, așa-zisele containere, pentru școlile 19 șu 30 și Moisil. Dotările pentru instituțiile de învățământ au alocată o sumă de peste 3 milioane de lei, în timp ce pentru bursele restante de anul trecut și cele din 2017 sunt prevăzute peste 6 milioane de lei. Cheltuielile de funcționare pentru grădinițe, școli și licee însumează 45 de milioane de lei.

Parcuri și spații verzi

Spațiile verzi și parcurile au alocate 38 de milioane de lei, din care peste o treime pentru dezvoltare. Lucrările la Parcul Central au 6,1 milioane de lei, iar cele de la Parcul Alpinet, 746.340 de lei. Șantierul de la Parcul Civic are 3 milioane de lei, iar mult promisul skatepark din Parcul Central, 1,3 milioane de lei. Este în pregătire un proiect cu finanțare europeană pentru amenajarea unui important sector degradat din Pădurea Verde ca pădure-parc, în zona spitalului de cardiologie. Vor continua, de asemenea, reparațiile și modernizări de la locurile de joacă, iar spațiul verde din vecinătatea Muzeului Satului va fi transformat în zonă de picnic.

Sport

Primăria Timișoara dă și în 2018 bani pentru deja celebra sală polivalentă de la Baza 2. Suma alocată pentru această construcție începută acum 7 ani este de 1 milion de lei. Pentru studii și proiecte sunt 1,74 milioane de lei. Iată câteva: SF și PT complex sportiv zona Lipovei – 178.270 de lei, complex sportiv în Calea Buziașului, cu teren de rugby/fotbal, tribune și amenajări exterioare – 510.000 lei, SF și PT complex sportiv de agrement Calea Șagului – 254.000 de lei. Primăria mai vrea să plătească 400.000 lei pentru SF și PT pentru sala polivalentă de 16.000 de locuri, dar și 100.000 de lei pentru SF pentru un aquapark în zona Ovidiu Balea.

Cultură

Centrul Cultural Mărășești, adică fosta clinică de dermatologie, are alocată suma de 1 milion de lei. Va fi lansat, în acest an, și concursul de soluții pentru Turnul de Apă Iosefin – Centru Cultural, pentru care este prevăzută suma de 315.000 lei. De asemenea, există filă de buget pentru „consolidare, conservare și refuncționalizare” pentru Sinagoga din Fabric, cu 200.000 lei. Serviciile de proiectare – reabilitare a cinematografelor au alocată suma de 443.900 lei. Sunt prevăzuți bani și pentru Palatul Culturii, dar și pentru documentatația (DALI+PT) necesară reabilitării complete a Filarmonicii Banatului, care costă 500.000 lei. Va fi lansat și concursul de soluții pentru Centrul de Artă Tehnologie Experiment. Dotările pentru teatrele german, maghiar și filarmonică vor scoate de la bugetul local 3,2 milioane de lei. O sumă de 50.000 de lei va fi destinată pentru realizarea unei replici din bronz a bustului lui Emanuil Ungureanu, care va fi amplasat în Piața Huniade, pe vechiul soclu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale ci pe terenul de fotbal. Au fost câteva zile cu un spectacol total pe dreptunghiul magic, nivelul competiţiei întrecând toate aşteptările, fiind foarte ridicat. 16 echipe naţionale au fost prezente la competiţie, ele fiind împărţite în patru grupe de câte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara, piesele auto realizate de o importantă companie sunt scanate pentru eventuale defecte, cu ajutorul unui tomograf

Una dintre cele mai mari companii străine din Timișoara, cu activitate în domeniul automotive, poate realiza prin intermediul echipei Series Analysis o serie de teste pentru găsirea unor eventuale defecte ale pieselor realizate, folosind chiar și un computer tomograf. Societatea a investit la Timișoara în echipamente de ultimă generație pentru a identifica cele mai mici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara, piesele auto realizate de o importantă companie sunt scanate pentru eventuale defecte, cu ajutorul unui tomograf

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis, privind combaterea evaziunii fiscale, este o invitaţie la furt din banii publici. Potrivit legii, evazioniștii care plătesc prejudiciul și 15% în plus scapă de închisoare. Cu această lege, Klaus Iohannis îl întrece chiar şi pe Liviu Dragnea, afirmă Trifan. “Pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”
Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv la ascuțit creioane. Domeniul atât de drag lui Cosmin Tabără, cel al proiectelor de baze sportive, nu va mai fi în subordinea acestuia. Decizie dură a primarului Fritz în domeniul distribuirii responsabilităților spre viceprimari. După o primă tură de ”deposedare”...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive
PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul ieșit, vineri noaptea, la ora 0, în Piața Unirii odată cu lansarea campaniei electorale. Acolo, reprezentanții Alianței, conduși de Dominic Fritz, când s-au contract cu cei ai AUR, veniți, surprinzător, exact în același loc și la aceiași oră pentru a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii
Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale ci pe terenul de fotbal. Au fost câteva zile cu un spectacol total pe dreptunghiul magic, nivelul competiţiei întrecând toate aşteptările, fiind foarte ridicat. 16 echipe naţionale au fost prezente la competiţie, ele fiind împărţite în patru grupe de câte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor
Etapa a IV-a din Liga de Rugby programează a doua deplasare a acestui sezon pentru jucătorii bănăţeni. SCM USV Timișoara merge în Baia Mare, pentru meciul cu CSM Știința, de sâmbătă, 11 mai, ora 13.00. Primele trei runde au lăsat urme în lot. Antrenorii Mugur Preda și Valentin Popârlan au o listă de indisponibilități, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM USV Timişoara, deplasare dificilă la Baia Mare
Duminică, 12 mai, în intervalul orar 08:30 – 14:00, va avea loc evenimentul sportiv “Timotion – Timișoara se mișcă”. Cu această ocazie, circulația rutieră va fi închisă pe sectorul cuprins între Bulevardul. I.C Brătianu – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – Splaiul Nistrului – Strada J.H. Pestalozzi. Circulația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timotion modifică, duminică, traseele unor mijloace de transport ale STPT
De azi a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, aceasta urmând să se încheie pe 8 iunie, la ora 7.00. În această perioadă candidații și partidele care îi susțin vor trebui să respecte o serie de reguli stricte. La nivel local, zece candidaţi s-au înscris în lupta pentru fotoliul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece pentru Primăria Timişoara, şapte la preşedinţia CJ Timiş plus… Maria Grapini. A început oficial campania electorală pentru locale şi europarlamenatare
Una dintre cele mai mari companii străine din Timișoara, cu activitate în domeniul automotive, poate realiza prin intermediul echipei Series Analysis o serie de teste pentru găsirea unor eventuale defecte ale pieselor realizate, folosind chiar și un computer tomograf. Societatea a investit la Timișoara în echipamente de ultimă generație pentru a identifica cele mai mici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara, piesele auto realizate de o importantă companie sunt scanate pentru eventuale defecte, cu ajutorul unui tomograf
Top