Dezvoltare in forta, buget mai mic. Sub 300 de milioane de euro in 2018, la Primaria Timisoara

1,37 miliarde de lei – acesta este bugetul pe care îl va avea la dispoziție, în 2018, Executivul Primăriei Timișoara. Proiectul este pus în dezbatere publică. Sunt mai puțini bani ca anul trecut, deși calculele nu sunt gata. Primăria vrea să cumpere dronă și containere pentru elevi, face studiu pentru metrou și aquapark și începe lucrul la fântâna muzicală.

Timișorenii sunt așteptați să-și spună părerea despre principalele investiții propuse de Administrația Robu pentru anul 2018. Dezbaterea publică pe proiectul de buget va avea loc luni, 19 februarie, de la ora 15, în sala de consiliu. Bugetul este mai mic cu 120 de milioane de lei! Vorbim despre 887 milioane, funcționare + dezvoltare, la care se adaugă 489 de milioane de lei, bugetul instituțiilor din subordine. În total, 1,37 miliarde de lei. „Sunt venituri de 887 de milioane de lei, în scădere față de anii anteriori cu aproximativ 120 de milioane de lei. Aceasta este generată, în principal, de transferarea obligației de plată a salariilor profesorilor de la autoritatea publică locală la inspectoratul școlar, o scădere a veniturilor din cotele defalcate din TVA, dar și a cheltuielilor aferente. Bugetul consolidat, cuprinzând veniturile instituțiilor publice subordonate finanțate și din venituri proprii, în special cele trei spitale – Municipal, Louis Țurcanu și Victor Babeș – se va situa în jurul valorii de 1,37 miliarde de lei”, spune viceprimarul Dan Diaconu. Proiectul de buget poate fi consultat aici. Cei interesaţi de dezbaterea publică se pot adresa şi în scris, Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală, sau în format electronic, aici. „Participanţii la dezbatere care se înscriu la cuvânt îşi vor susţine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de cinci minute pentru fiecare participant”, au transmis reprezentanții PMT.

Cum se împart banii

Infrastructură rutieră

Suma alocată este de 135 de milioane de lei. Proiectele incluse în buget sunt cele începute în 2017: pasajul Jiul – 5,1 milioane lei, pasajul Popa Șapcă – 16,05 milioane lei, extinderea Căii Martirilor – 5,6 milioane lei sau amenajările de pe strada Versului – 2,4 milioane lei. În 2018 se intenționează demararea licitatiei de execuție pentru Pasajul Solventul și pentru lucrările care urmeaza să fie finanțate din fonduri europene: reabilitare și extindere linie de tramvai și tramă stradală Calea Bogdăneștilor, Stan Vidrighin, Bd. Cetății. Alte obiective sunt amenajarea Inelului 2 de circulație între str. Demetriade și Spl. Nistrului – strada Pestalozzi și două poduri peste Bega. Vor intra în licitație de execuție, cu finalizare în anii următori, extinderea la 4 benzi a str. Mareșal Constantin Prezan, extinderea străzii Gr. Alexandrescu, construcția Drumului Boilor, dar și amenajări precum Gr. Antipa – Margaretelor, Oituz-Popa Sapca. Vor începe reabilitările podurilor Eroilor – 2,4 milioane lei și Dragalina – 3,2 milioane lei.

Transport

La transport public, banii merg pentru finalizarea acordului cadru de reabilitare tramvaie – 18 tramvaie, pentru care este prevăzută suma de 41,2 milioane de lei. și pentru restul de minibuze – 5,3 milioane de lei. Va fi lansat acordul cadru multianual pentru 30-40 de tramvaie noi, cu finanțare mixtă din fonduri europene și buget local. Pentru modernizarea sistemului de ticketing este prevăzută suma de 500.000 lei, la fel ca și pentru „achiziții refugii călători”. Vor fi plătite mai multe studii de fezabilitate și proiecte tehnice: pentru amenajarea unei rețele regionale de piste de biciclete – 600.000 lei, amenajarea rețelei urbane de pistă de biciclete, faza a doua – 405.400 lei, linie nouă de tramvai Solventul – Gara de Nord – 250.000 lei, Inel IV Vest – 500.000 lei, Inel IV, închidere estică – 500.000 lei, Inel IV, închidere estică – 1,5 milioane lei, construcția de structuri de parcare în zona centrală, str. Gh. Dima – 200.000 lei, construcția de structuri de parcare în zona centrală, Bd. Brătianu – 200.000 lei, crearea de benzi dedicate transportului în comun – 200.000 lei.

Sănătate

La acest capitol este prevăzută suma de 82 de milioane de lei. Stația de epurare ape uzate de la „Victor Babeș” are alocată suma de 4,89 milioane de lei. Extinderea Corpului B, secțiile chirurgie, prematuri și laborator pneumoftiziologie și reabilitare clădire existentă la Spitalul „Louis Țurcanu” are prevăzute 17 milioane de lei, cărora li se adaugă încă 11,3 milioane pentru dotările de la noul corp de clădire. Construcția noului buncăr pentru aparatul de radio terapie al Spitalului Municipal are 2,9 milioane de lei. Sunt, de asemenea, prevăzute 11,9 milioane de lei pentru dotări la Spitalul Clinic Municipal de Urgență și 11,8 milioane de lei pentru dotări la Spitalul Clinic Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș”. Studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru noua maternitate de la Spitalul Municipal + Corpul Administrativ vor fi finanțate cu 500.000 lei. Vor continua lucrările de reparații – finalizarea reparațiilor la Clinica de Pneumologie până în vara acestui an, dar și la Spitalul Municipal – bloc operator și alte secții.

Educație

Aproape 11% din bugetul propriu, adică aproape 90 de milioane de lei sunt alocați secțiunii de educație. Vor începe lucrările de reabilitare la Liceul „Emanoil Ungureanu”, cu finanțare europeană în curs de obținere și la Liceul Brătianu (MIU), precum și extinderile de la școlile gimnaziale 13, 16, 25 și 30, dar și la Liceul „Vlad Țepeș”. Va fi reabilitat complet corpul de clădire al Colegiului Tehnic de Vest de pe strada Dragalina, distrus după furtuna din septembrie 2017 – 1,14 milioane de lei. Vor beneficia de reabilitare termică, înlocuire tâmplărie și instalații electrice și termice școlile generale 2, 24 și 25 și grădinițele PP11, PP27, precum și liceele „Henri Coandă” și Alimentar, suma totală fiind de 928.500 lei. Se vor demara lucrarile de extindere cu finanțare europeană la grădinița PP33 – 231.000 lei, dintr-un proiect estimat la 3 milioane de lei. În buget sunt prevăzute studii pentru extinderea mai multor școli, dar și bani pentru cumpărarea a 24 de construcții modulare, așa-zisele containere, pentru școlile 19 șu 30 și Moisil. Dotările pentru instituțiile de învățământ au alocată o sumă de peste 3 milioane de lei, în timp ce pentru bursele restante de anul trecut și cele din 2017 sunt prevăzute peste 6 milioane de lei. Cheltuielile de funcționare pentru grădinițe, școli și licee însumează 45 de milioane de lei.

Parcuri și spații verzi

Spațiile verzi și parcurile au alocate 38 de milioane de lei, din care peste o treime pentru dezvoltare. Lucrările la Parcul Central au 6,1 milioane de lei, iar cele de la Parcul Alpinet, 746.340 de lei. Șantierul de la Parcul Civic are 3 milioane de lei, iar mult promisul skatepark din Parcul Central, 1,3 milioane de lei. Este în pregătire un proiect cu finanțare europeană pentru amenajarea unui important sector degradat din Pădurea Verde ca pădure-parc, în zona spitalului de cardiologie. Vor continua, de asemenea, reparațiile și modernizări de la locurile de joacă, iar spațiul verde din vecinătatea Muzeului Satului va fi transformat în zonă de picnic.

Sport

Primăria Timișoara dă și în 2018 bani pentru deja celebra sală polivalentă de la Baza 2. Suma alocată pentru această construcție începută acum 7 ani este de 1 milion de lei. Pentru studii și proiecte sunt 1,74 milioane de lei. Iată câteva: SF și PT complex sportiv zona Lipovei – 178.270 de lei, complex sportiv în Calea Buziașului, cu teren de rugby/fotbal, tribune și amenajări exterioare – 510.000 lei, SF și PT complex sportiv de agrement Calea Șagului – 254.000 de lei. Primăria mai vrea să plătească 400.000 lei pentru SF și PT pentru sala polivalentă de 16.000 de locuri, dar și 100.000 de lei pentru SF pentru un aquapark în zona Ovidiu Balea.

Cultură

Centrul Cultural Mărășești, adică fosta clinică de dermatologie, are alocată suma de 1 milion de lei. Va fi lansat, în acest an, și concursul de soluții pentru Turnul de Apă Iosefin – Centru Cultural, pentru care este prevăzută suma de 315.000 lei. De asemenea, există filă de buget pentru „consolidare, conservare și refuncționalizare” pentru Sinagoga din Fabric, cu 200.000 lei. Serviciile de proiectare – reabilitare a cinematografelor au alocată suma de 443.900 lei. Sunt prevăzuți bani și pentru Palatul Culturii, dar și pentru documentatația (DALI+PT) necesară reabilitării complete a Filarmonicii Banatului, care costă 500.000 lei. Va fi lansat și concursul de soluții pentru Centrul de Artă Tehnologie Experiment. Dotările pentru teatrele german, maghiar și filarmonică vor scoate de la bugetul local 3,2 milioane de lei. O sumă de 50.000 de lei va fi destinată pentru realizarea unei replici din bronz a bustului lui Emanuil Ungureanu, care va fi amplasat în Piața Huniade, pe vechiul soclu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto

Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
PSD Timiș a decis lista consilierilor locali propuși pentru Timișoara, respectiv a celor județeni. Sunt zece poziții pentru CJT, respectiv șapte pentru CLT. Propunerile urmează să fie ”amestecate” cu propunerile partenerilor de la PNL. Paritatea la consiliul județean este una favorabilă PSD, iar aici sunt zece candidați propuși de social-democrați, în ordinea pe care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce candidați propune PSD la ”mixarea” cu PNL. Au fost stabilite propunerile pentru CLT și CJT
Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
Concursul prin care Florin Răvăşilă, fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a ajuns şef peste jumătate din patrimoniul Tmişoarei a fost anulat în instanţă. Trimis în judecată de DNA pentru şpagă, Răvăşilă a trecut acest concurs fără ca măcar să-şi scrie lucrarea. Primăria Timișoara a câștigat procesul de anulare a concursului în baza căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Instanţa a anulat concursul prin care Florin Răvăşilă, omul lui Nicolae Robu, a ajuns stăpân peste patrimoniul Timişoarei
Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
Top