Pe Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva se lucrează bine, iar șoseaua ar putea fi finalizată până la jumătatea anului 2019. Totuși, ea ar putea fi una inutilizabilă, în cazul în care CNAIR nu rezolvă rapid problema nodului rutier de pe Lotul 3.
Lotul 4 al Autostrăzii A1 Lugoj-Deva are 22,139 km, constructorul fiind UMB. Șoseaua costă 420 de milioane de lei, fără TVA. Șantierul a început în 2014 și ar fi trebuit să fie gata în mai 2016. Întârzierile au fost cauzate de descoperirea, pe traseul autostrăzii, a unui cimitir și a unei grote cu lilieci, dar și de faptul că nu au existat niște autorizații de mediu și de construire. Oficialii CNAIR și ai Ministerului Transporturilor se declarau optimiști că această porțiune de autostradă va fi terminată în 2017. Acum, în mai 2018, stadiul fizic total fiind de aproximativ 77%.
Cei de la Asociația Pro Infrastructură au realizat o nouă filmare aeriană, care arată că pe șantier se lucrează susținut. „Antreprenorul este bine mobilizat și, în ritmul actual, până la finalul acestui an mare parte din lucrări vor fi aproape gata, cu excepția vestitului deal «al liliecilor» de la Șoimuș (prima parte a filmării). Această zonă este punctul critic al tronsonului, unde anvergura lucrărilor este semnificativă. Până în prezent constructorul s-a concentrat pe partea de săpătură. Așteptăm cu interes debutul fazei de umpluturi/terasamente și de consolidare a versantului”, spune API. Există însă un mare „dar”, pentru că Lotul 4 nu va putea fi folosit în cazul în care CNAIR nu rezolvă o problemă contractuală de pe Lotul 3. „Chiar dacă acest segment de autostradă va fi 100% finalizat în cursul anului 2019 (estimarea noastră actuală este T2 2019), el nu va putea fi utilizat fără nodul rutier de la Ilia care se află pe lotul vecin. Solicităm oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să facă toate demersurile necesare și să rezolve situația contractuală cu spaniolii de la Comsa, astfel încât la recepția Lotului 4 acesta să nu se transforme într-un nou muzeu”, spun reprezentanții asociației.
De-a lungul timpului, CNAIR a reclamat, pe Lotul 3, probleme de stabilitate la terasamente, lipsa unei soluții tehnice pentru un pasaj și probleme cu sistemul de evacuare a apelor pluviale. Aici a fost realizat, de același antreprenor, nodul de la Holdea, neinclus în contractul inițial, dar esențial pentru descărcarea de pe autostradă și despre care șefii drumarilor nu suflă o vorbă. Se vorbește de ceva timp despre rezilierea contractului, însă o astfel de decizie ar putea întârzia și mai mult finalizarea șoselei, realizată în procent de peste 82%.
Comentarii prin facebook