Cantitate record de gunoaie – asta a adunat societatea de salubrizare a orașului, pe durata campaniei de curățenie de primăvară. S-a lucrat 11 ore pe zi, spun reprezentanții acesteia, care anunță și că a fost ultima campanie pe acest sistem.
Pe durata campaniei de curățenie de primăvară, desfășurată în perioada 16 aprilie – 13 mai, au fost colectate 2.676 de tone de deșeuri, cu 500 de tone mai mult decât anul trecut. Doar o mică parte – adică 9,5 tone – sunt deșeuri recuperabile. „Retim a agreat cu Primăria Timișoara un program de colectare care a fost transmis populației. Acesta nu a fost însă respectat în totalitate de cetățeni, fiind necesare frecvent intervenții în afara graficului. Regulamentul campaniei nu s-a respectat nici când a venit vorba despre tipurile de deșeuri care se puteau colecta și modul de depozitare al acestora. În multe cazuri, deșeurile au fost depuse amestecat, făcând imposibilă selectarea lor. Deșeurile vegetale provenite din toaletarea copacilor au fost tăiate așa cum prevede regulamentul, doar în proporție de aproximativ 10%, făcând foarte dificilă ridicarea lor. În plus, instituțiile și societățile juridice au depozitat în ultimele săptămâni deșeuri pentru a fi colectate în cadrul acestei campanii destinată doar persoanelor fizice. Având în vedere cantitatea de deșeuri foarte mare, dar și nerespectarea graficului de colectare și a regulamentului, colectarea s-a desfășurat câte 11 ore pe zi”, transmit reprezentanții companiei.
Pentru a putea face față cantității foarte mari de deșeuri, în fiecare săptămână a campaniei, de luni până sâmbătă, au lucrat 10 autovehicule, iar în cele 4 duminici, pe traseele din Timișoara au intervenit câte 24 de autovehicule. Din toamnă, regulile de colectare a deșeurilor se schimbă. „Aceasta este ultima campanie de acest tip. Din toamnă vom desfășura colectări de deșeuri voluminoase și periculoase trimestrial, în containere și prin aportul voluntar al cetățenilor”, au precizat cei de la compania de salubritate.
Și încă un amănunt extrem de important! Retim anunță că, de acum încolo, „nu va mai colecta în nici o situație deșeurile voluminoase precum mobilier, covoare, saltele și nici deșeuri periculoase precum baterii, acumulatori, ambalaje de lacuri și uleiuri”. Ce trebuie să faceți dacă schimbați canapeaua? O păstrați în casă, până când va fi anunțată următoarea campanie. Acestea se vor desfășura trimestrial, după un sistem de colectare în containere amplasate în toate cartierele, după un grafic care se va anunța în prealabil. „Fiecare cetățean va fi responsabil să aducă deșeurile la punctele de colectare și să le depună în containere. Depozitarea acestora pe spațiile publice pentru a fi colectate nu va mai fi permisă”, au mai transmis cei de la Retim.
Comentarii prin facebook