Un tratat comercial care să ușureze relațiile de afaceri dintre firmele românești și cele americane ar putea fi semnat între România și SUA. Nu există o dată certă, dar negocierile sunt în toi. O discuție pe tema Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) a avut loc, miercuri, la Camera de Comerț Timișoara.
TTIP este acord comercial în curs de negociere între Uniunea Europeană și Statele Unite. După semnarea lui, vor fi înlăturate tarifele vamale, reglementările inutile și restricțiile privind investițiile într-o gamă largă de sectoare economice, pentru a facilita cumpărarea și vânzarea de mărfuri și servicii între UE și SUA. UE este cea mai mare economie din lume: cei 500 de milioane de cetățeni ai săi au un venit mediu pe cap de locuitor de 25.000 de euro. UE este, astfel cea mai mare piață din lume.
La Timișoara a avut loc, miercuri, un seminar cu tema „Parteneriatul Transatlantic SUA-UE (TTIP), o nouă oportunitate pentru oamenii de afaceri români”, în viziunea Elenei Bryan, consilier superior al Misiunii USA pentru UE. Aceasta este o foarte bună cunoscătoare a mecanismelor de piață și instituționale, cu o vastă experiență în aspecte de comerț exterior și dezvoltare, și a făcut parte din echipa de negociere a mai multor acorduri de liber schimb. Alegerea Timișoarei ca loc de desfășurare a acestui seminar nu este întâmplătoare. „În momentul acesta, exportul înseamnă de două ori mai mult decât importul din Statele Unite. Tot în acest moment, în județul Timiș, firmele care au investit sunt ca număr pe locul șase, în ceea ce privește investiția americană, iar din punct de vedere al capitalului social sunt pe locul întâi. Înseamnă că se poate și înseamnă că, dacă înlăturăm aceste bariere, va fi mai bine pentru aceste firme”, spune Florica Chiriță, director al CCIAT.
Elena Bryan a prezentat beneficiile pe care le-ar aduce acest parteneriat, mai ales pentru sectorul IMM-urilor. Se remarcă, din punct de vedere al domeniilor, industria auto și industria textilă. „În industria auto, standardele sunt foarte înalte, atât în SUA, cât și în Europa. Uneori însă, procesul prin care se poate ajunge la aceste standarde foarte înalte de ambele părți este diferit, iar organismele de reglementare de ambele părți ala Atlanticului urmăresc să creeze un cadru comun, în așa fel încât un producător care se adresează atât pieței europene, cât și pieței americane să fie obligat să se conformeze aceluiași tip de specificații”, a declarat expertul american.
Comentarii prin facebook