Carnea injectata, pericolul din farfurie

Carnea din galantarele românilor este nesănătoasă! Specialiștii spun că, practic, nu mâncăm carne, ci o mixtură periculoasă de apă și chimicale, care ne afectează pe termen lung. Pentru a evita problemele, ar trebui să fim mult mai atenți la etichete și să evităm produsele pe care scrie „carne injectată”.

În anii trecuți, românii citeau în presă despre carnea injectată. Lanțuri de supermarketuri importante din Marea Britanie erau deconspirate că injectează carnea cu saramură, ca să fure la cântar. Între timp, în România, injectarea cărnii a ajuns o practică uzuală, pe care elevii de la școlile de profil o învață după ce li se spune că, fără acest tratament, carnea nu poate ajunge la vânzare. Acum, nimeni nu se mai întreabă cum se vindea carnea în măcelării cu zeci de ani în urmă, când tehnologia nu era pusă la punct. Românii nu se întreabă ce înseamnă carne injectată. În plus, nici nu pare să le pese la ce se expun prin consumul acesteia.
Studiile recente arată că aditivii sintetici din semipreparatele din carne rămân în organism chiar și zece ani. „Practic, cumpărăm numai jumătate din cantitatea de carne pe care o plătim. Restul sunt substanțele cu care a fost injectată: apă, sare, coloranți chimici”, spune dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București.
Considerate produse premium, pastrama, mușchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură și fosfați, compușii care rețin cea mai multă apă.
 „Carnea este injectată pentru a se matura cât mai repede, astfel încât în 24 de ore să fie bună pentru preparate sau ca materie primă pentru comerț”, explică într-un filmuleț postat pe Youtube, maistrul instructor Gheorghe Sabou, de la Colegiul Tehnic Transilvania.
„Denumirea tehnică este de saramură, dar, în realitate, nu este vorba numai despre apă cu sare. Avem polifosfați, caragenan, coloranți și nitriți. Carnea neinjectată își păstrează culoarea două-trei zile. Cea injectată rezistă și trei săptămâni, chiar mai mult”, explică dr. Mencinicopschi. Polifosfații și caragenanul rețin apa în carne, iar nitriții sunt coloranți indirecți, care au rol de conservare.
Un roman consumă, în medie, anual, aproape zece de kilograme de mezeluri, dar nu prea se sinchisește să citească etichetele, ca să vadă ce pune în farfurie. „Mezelurile și sănătatea nu au nimic în comun.
Copiii nu ar trebui să le consume deloc. Problema nu este numai că, practică, cumpărăm doar jumătate carne și restul apă și substanțe. Aducem organismului sare din surse pe care nu le știm. În România, în loc să se consume cinci-șase grame de sare pe zi, se ajunge chiar și la 20 de grame. Este vorba de această sare ascunsă prin injectarea cărnii. Nitriții și polifosfații sunt, de fapt, sodiu, mare de sodiu, care este contraindicate celor cu afecțiuni hepato-renale sau cardiacilor. Polifosfații din saramură dezechilibrează balanța fosfor-calciu din organism, calciul nu se mai fixează în oase. E foarte important ca mai ales copiii și adolescenții să evite în alimentație aceste cărnuri. Cei mici riscă să nu își facă densitatea osoasă normală, iar după vâsta de 30 de ani vor avea probleme”, mai spune dr. Mencinicopschi.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

filip a spus: (februarie 21st, 2012 at 09:20 )

sa ne indopam cu toate cacaturile de pe rafturile supermarketurilor, asta e politca statului roman.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top