Universitatea Politehnica Timișoara urcă în topurile internaționale

Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul al treilea între instituțiile de învățământ superior din România și cele care activează în domeniul cercetării pentru anul 2018. E un progres față de anul anterior.

SC Imago Institutions Rankings a dat publicității clasificarea globală a instituțiilor de învățământ superior și a celor ce activează în domeniul cercetării pentru anul 2018. Potrivit acestei clasificări, Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul al treilea între instituțiile de învățământ superior din România, în creștere cu două locuri față de 2017. SCImago Institutions Rankings a clasificat 25 de universități din România, doar cele care îndeplinesc criteriile minimale privind numărul de lucrări științifice publicate. Pe primul loc este Universitatea Politehnica București, urmată de Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar pe locul trei este Universitatea Politehnica Timișoara, urmată pe patru de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar pe cinci de Universitatea București.

În ultimii cinci ani, producția totală de publicații academice în Universitatea Politehnica Timișoara este de peste 1.000 pe an. De exemplu, în 2017, cadrele didactice și cercetătorii din UPT au publicat peste 250 de articole în reviste indexate ISI și au prezentat peste 320 de lucrări în conferințe indexate ISI, în condițiile în care în UPT își desfășoară activitatea circa 600 de cadre didactice titulare. Clasamentul SCImago Institutions Rankings pentru anul 2018, la nivel mondial, cuprinde 3.232 universități. Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul 512 în cadrul poziționării bazate pe punctaj. În ceea ce privește poziționarea în Europa de Est (care include Rusia, Cehia Polonia, Slovacia, Ungaria, Croația, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Kosovo, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, România, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Moldova), Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul 47 între cele peste 3000 de instituții de învățământ superior, dintre care doar 141 au fost clasificate.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

acad Elena Ceausescu a spus: (iulie 8th, 2018 at 09:49 )

Hahaha ! Singura clasificare serioasa este cea facuta de Institute of Scientific Information, in care suntem in scadere. Conferintele nu au nici o valoare in aceasta clasificare, iar articole in reviste serioase nu prea avem. De oamenii seriosi UPT s-a debarasat ! Clasificarile la care va referiti sunt ca sexul cu gonflabila din foaie de cort ! In plus, in epoca PSD Romania nu a mai participat la evaluarea serioasa a universitatilor !

soloMAN a spus: (iulie 8th, 2018 at 12:34 )

Singura preocupare a celor care conduc universitatile este sa obtina cat mai multe locuri la admitere. Ati sesizat scandalul cu ministrul Popa, asa cred ca-l cheama, privind repartizarea numarului de locuri? De ce? Simplu! Aceasta este singura modalitate de a aduce fonduri in universitati. Nu tu cercetare, de altfel companiile multinationale isi fac cercetarea la ei acasa, iar in tara majoritatea inginerilor sunt pusi fie sa faca desene – adica sunt desenatori tehnici cu studii superioare, dar li se zice proiectanti- fie sunt pusi sa urmareasa rezultatele testarilor componentelor realizate aici, ori functionarea liniilor de productie. As fi curios daca la nivelul tarii exista un colectiv format din cercetatori cadre universitare si cercetatori ai vreuneia din firmele care sa aibe ca obiectiv o directie prioritara pentru multinationala. Asa cum am spus batalia este pentru locuri la admitere pentru ca acelea aduc bani siguri. Daca veti gasi vreo femeie de serviciu, vreun muncitor cu liceul terminat, vreun subinginer care sa lucreze in universitati si sa nu fie deja, fie inscris la o forma de invatamant superior, fie absolvent, ar fi o mare minune. Se intampla si anomalii de-a dreptul strigatoare la cer. Pensionari, foste cadre didactice, dar si tineri doctoranzi sunt inscrisi la masterat in domeniile in care au activat sau si-au luat doctoratul. De ce? Pentru ca universitatile sa ia banii alocati de minister prin locurile ocupate, iar „ultraspecialistii” care vor o calificare inferioara (?) sa ia o bursa care in ultimii ani a devenit consistenta. Ne asteapta „succesuri” tot mai mari!

Academiciana Bulina a spus: (iulie 8th, 2018 at 13:14 )

@soloMAN: Ati surprins in putine randuri dezastrul spre care se indreapta universitatile romanesti. Situatia reala a cercetarii e si mai dramatica. Pacalela cu cercetarea se vede simplu: 250 de articole ISI /2000 cadre didactice = un sfert de lucrare de om ! Sa nu mai vorbim de fapt ca la clasificare ar trebui sa impartim articolul la numaraul (ciorchinele) de coautori. Rezulta ce ? Cat suntem de buni ? Cati mai savanti UPTist sunt in comitetele de radactie la revistele internationale ? 100 ? Taiati 1 ! Noroc ca smecherii, cu prieteni la bani la CNFIS, si-au cumparat aparate, care cerceteaza in locul lor ! Ma mir de ce in loc de clasamentul dat de SC Imago … nu s-a dat clasamentul de la Mega Image Timisoara… Ăla cu mezelurile ….

BBC a spus: (iulie 8th, 2018 at 14:16 )

Cel mai mare cercetator din Politehnica este fostul rector, fostul (si actualul) conducator de doctorate, fostul ( si actualul) profesor universitar Nicolae Robu, adica actualul primar al Timisoarei ( de doua mandate). S-o credeti voi ca asta e ultimul! Mai vrea cel putin unul. Activitatea lui stiintifica se rezuma la 7 (sapte) articole publicate in conferinte indexate ISI, niciuna in vreo revista cu factor mare de impact si niciuna la care sa fie prim autor. In concluzie: n-a scris nicio lucrare stiintifica. A fost pus. Probabil el, impreuna cu alt mare cercetator, fost activist de frunte al partidului comunist si parlamentar al Romaniei, si-acum invartindu-se in sfera puterii- pe numele lui Andea Petru- „aduc” coeficientul ala grozav de clasificare al Politehnicii timisorene. Nicio problema! Va fi prelungit dupa implinirea varstei de pensionare si la Politehnica si la primarie, caci la promisiuni a fost intotdeauna cel mai bun, iar celalat „fruntas in cercetare”, adica Andea Petru, a implinit de mult 70 de ani. Nimic si nimeni nu-l impedica sa fie in continuare mare „cercetator” si mare profesor universitar.

anteconbega a spus: (iulie 8th, 2018 at 15:59 )

Petru Andea are 69 de ani. Abia la anul va deveni septagenar. Apoi, vreme de cinci ani, din 1990 şi până în 1995, a respectat cu stricteţe „Apelul către lichele”, promovat de capitalistul feroce Gabi Liiceanu, cel care a ciugulit cu graţie editura Politică şi a mâzgălit-o revoluţionar în ” în Humanitas”, unii considerând că „Primul act de corupţie de după Revoluţie pare să fi fost comis de Andrei Pleşu, care, în calitate de ministru al Culturii, prin Ordinul 82/20 februarie 1990, a desfiinţat Editura Politică şi a înfiinţat Editura Humanitas, căreia i-a transferat şi întreg patrimoniul Editurii Politice! Avantaj Liiceanu…

@anteconbega a spus: (iulie 8th, 2018 at 17:31 )

Lasa-ne in pace cu hau-haul tau. Problema aici era despre cercetare. Ai ceva de adaugat fata de postarile facute? Cum s-a furat Romania, nu ne spune noua, unora, care am lucrat si-n perioada comunista. De la Liiceanu, cum zici tu, pana presedintii tarii. ( O fi Humanitas proprietatea lui Liiceanu? Poate ne dai un numar de la Registrul comertului). Deci, s-a furat in draci. Unii mai mult, altii mai putin. De aia suntem, unde suntem. Nu ne putem compara nici macar cu ungurii. Despre croati, ce sa mai zicem? O tara de 4 milioane. Putini, dar ambitiosi si harnici. De fapt cred ca merg impreuna cele doua calitati.

socialistul@anteconbega a spus: (iulie 8th, 2018 at 17:56 )

S-o crezi tu ca a respectat cu strictete sfatul lui Liiceanu. A facut parte din Partidul Socialist infiintat in 16 noiembrie 1990. Apoi cu Mohora in PSM, ca mai apoi Sasu sa vanda partidul PSD-ului.

Antricot de Bega a spus: (iulie 8th, 2018 at 19:19 )

@anteconbega: Se vede ca ai fost pe la cursurile de diversiune pentru fidelii PCR/Secu, din modul in care schimbi subiectul discutiei si dupa cum cunosti sloganurile PRM-iste de defaimare a intelectualilor seriosi. Pai, dupa capul tau cine trebuia sa preia patrimoniul EP ? Varanul ? Vadim si PRM-ul ? Ambasada Rusiei si Pravda ? Humanitas, prin truda unor intelectuali de calitate, a scos carti de mare valoare ! Ce doreai sa tipareasca ? Manifestul Partidului Comunist ? Mai departe, septuagenariatul lui Andea nu-l face cercetator ci derbedeu oportunist ! Acest nesimtit este membru al Kacademiei Oamenilor de Stiinta din Romania, de unde mai palmeaza o renta viagera de peste 2000 lei/luna. La activitate stiintifica are dosar de promovat sef de lucrari da’e bun de kkdemician ! Se poate mandri cu faptul ca din ateu comunist s-a facut membru al Grupului e Rugaciune a Parlamentului ! Si daca nu te linistesti iti promit o analiza vesela a catorva lucrari stiintifice ale celor sus laudati ! Jur ca ma pricep !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Zece pentru Primăria Timişoara, şapte la preşedinţia CJ Timiş plus… Maria Grapini. A început oficial campania electorală pentru locale şi europarlamenatare

De azi a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, aceasta urmând să se încheie pe 8 iunie, la ora 7.00. În această perioadă candidații și partidele care îi susțin vor trebui să respecte o serie de reguli stricte. La nivel local, zece candidaţi s-au înscris în lupta pentru fotoliul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece pentru Primăria Timişoara, şapte la preşedinţia CJ Timiş plus… Maria Grapini. A început oficial campania electorală pentru locale şi europarlamenatare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara, piesele auto realizate de o importantă companie sunt scanate pentru eventuale defecte, cu ajutorul unui tomograf

Una dintre cele mai mari companii străine din Timișoara, cu activitate în domeniul automotive, poate realiza prin intermediul echipei Series Analysis o serie de teste pentru găsirea unor eventuale defecte ale pieselor realizate, folosind chiar și un computer tomograf. Societatea a investit la Timișoara în echipamente de ultimă generație pentru a identifica cele mai mici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara, piesele auto realizate de o importantă companie sunt scanate pentru eventuale defecte, cu ajutorul unui tomograf

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

De azi a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, aceasta urmând să se încheie pe 8 iunie, la ora 7.00. În această perioadă candidații și partidele care îi susțin vor trebui să respecte o serie de reguli stricte. La nivel local, zece candidaţi s-au înscris în lupta pentru fotoliul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zece pentru Primăria Timişoara, şapte la preşedinţia CJ Timiş plus… Maria Grapini. A început oficial campania electorală pentru locale şi europarlamenatare
Una dintre cele mai mari companii străine din Timișoara, cu activitate în domeniul automotive, poate realiza prin intermediul echipei Series Analysis o serie de teste pentru găsirea unor eventuale defecte ale pieselor realizate, folosind chiar și un computer tomograf. Societatea a investit la Timișoara în echipamente de ultimă generație pentru a identifica cele mai mici...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara, piesele auto realizate de o importantă companie sunt scanate pentru eventuale defecte, cu ajutorul unui tomograf
Companiile Rețele Electrice continuă instalarea de contoare inteligente, cu scopul de a le pune la dispoziție cienților o infrastructură mai rezilientă și flexibilă, sporind în același timp eficiența operațională. Astfel, până la finalul anului 2024, numărul total de contoare inteligente instalate de cele trei companii Rețele Electrice va ajunge la aproximativ 1,7 milioane, cel mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jumătate dintre clienții Rețele Electrice Banat vor avea instalate contoare de energie inteligente
Accident mortal, pe „zebră”, vineri dimineaţa în jurul orei 6.30. Un bărbat, în vârstă de 37 de ani, a condus un autoturism pe strada Andrei Șaguna dinspre Calea Dorobanților înspre strada Baba Dochia, iar la intersecția cu strada Iulian Grozescu a surprins și accidentat un bărbat, în vârstă de 75 de ani, în calitate de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A trecut pe roşu şi l-a costat viaţa!
Partidele politice înscrise în cursa alegerilor locale au ieșit ”la muncă” electorală din primul minut al zilei de 10 mai, când a început oficial campania. Toată lumea a ieșit la lipit afișe electorale. Cei de la Alianța Dreapta Unită și-au adus șefii naționali la Timișoara, iar la ora zero s-au dus toți în Piața Unirii,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start cu surprize în campania electorală. Am avut prima confruntare electorală pentru scaunul de primar/Video
Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale și cele europarlamentare. În componență integrală, cu toți liderii naționali ai partidelor componente, alături de localii Dominic Fritz, Alin Nica sau Ligia Dugulescu, reprezentanții alianței au umplut Sala Constantin Jude pentru un show cu lumini colorate, muzică live și discursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale
Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului Bănățean, în organizarea Asociației Chinologice Române a județului Timiș, au loc mai multe concursuri de frumusețe, la care vor participa câini din 146 de rase. Cele două zile vor fi pline de evenimente. Orarul în care acestea au loc este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice
Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la bugetul local, a ajuns în faza turnării fundațiilor pentru peluza 2. Urmează pregătirea zonei unde va fi tribuna VIP. Primăria a anunțat că s-a ajuns deja în etapa de realizare a fundațiilor tribunelor. În această perioadă, în zona viitoarei peluze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto
Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei din Badea Cârţan, iar persoana care l-a ocupat ilegal percepea o taxă de parcare, după ce a împrejmuit terenul. Pe terenul recuperat va fi amenajată o parcare, a anunţat primarul Dominic Fritz. “Știți parcarea îngrădită, ”privată”, de lângă piața din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”
Top