Timișoara, Capitala Culturală în care sticla de la reflectoare se sparge la concerte, din cauza bașilor

Un concert cu un artist foarte iubit, o sală arhiplină și un reflector a cărui sticlă se sparge, spun cei de la primărie, din cauza bașilor. Un incident de această dată fără victime, care readuce în discuție un subiect rușinos. Timișoara, Capitala Culturală Europeană 2021, nu are o sală polivalentă în care să poată fi organizate, la nivel decent, evenimente de anvergură.
sala olimpia
O parte dintre spectatorii care au mers, joi seară, la concertul lui Smiley de la Sala Olimpia s-au speriat zdravăn, când, la un moment dat, a început să „plouă” cu bucățele de sticlă securit. S-a întâmplat în zona din fața scenei, unde sticla unui reflector fixat pe grilajul din tavan s-a făcut țăndări. Din fericire, oamenii nu s-au panicat foarte tare. Imediat au apărut două femei de serviciu, care au strâns cioburile. După alte câteva minute, locul a fost marcat cu patru garduri de protecție.

„De data asta, n-a fost nimeni rănit, dar gândiți-vă că mare parte dintre spectatori erau copii. Mie nu mi se pare normal să se întâmple așa ceva. Cum putem avea siguranța că, pe viitor, nu se va întâmpla ceva cu adevărat grav?”, ne-a scris un cititor deBanat.ro, care ne-a relatat întreaga tărășenie. Incidentul deschide, din nou, discuția unei capitale europene a culturii care nu are, în acest moment, o sală polivalentă, în care să poată fi organizate, în cel mai civilizat mod posibil, competiții sportive și concerte de amploare.

Sala Olimpia, aflată în administrarea Primăriei Timișoara, are 50 de ani și limitările tehnice de rigoare. Ce s-a întâmplat joi seară? Explică, pentru deBanat.ro, Mihai Costa, șeful Biroului Sport-Cultură al PMT. „Sticla reflectorului, care este securizată, a făcut implozie. S-a făcut cioburi mărunte, datorită șocului de la amplificare (…) Sala a intrat în trepidații, și în podea se simțea. Nivelul de dotare al firmelor de sunet este ultraprofesional. Mă gândesc că dacă am fi măsurat, avem grinda cu zăbrele a tavanului, dacă puneam un timbru de măsurare a vibrațiilor, cred că ne-am fi speriat. Suntem într-o incintă închisă, sala nu are amplitudinea unui amfiteatru, are 14-16 metri…

Când s-a produs explozia, am vorbit cu tehnicienii de sunet, l-am rugat și pe coordonatorul lor, cu care am colaborat foarte bine, să iasă afară… Vitrina de sticlă exterioară intrase în vibrații foarte puternice. Cei care erau afară vedeau cum «trepidează» sticla. Practic, a intrat în rezonanță. Nu avem termopane pe fațadă, avem sticlă simplă, în ramă metalică. Implozia de la reflector s-a produs din cauza undei de șoc a sunetului”, susține acesta.

Practic, spune Costa, Sala Olimpia, așa cum a fost construită, nu suportă intensități atât de mari ale sunetului. „Nu putem decât să «negociem» cu firmele care se ocupă de sonorizări la concerte, astfel încât să nu avem vibrații atât de mari. Pe viitor, când vom mai avea evenimente, nu putem decât să discutăm cu tehnicienii lor, să pună sunetul astfel încât să nu avem rezonanță”, afirmă Costa. Potrivit acestuia, becurile din zona în care s-a produs incidentul au fost verificate, iar unele chiar schimbate, în ultimele două săptămâni. „Am demontat acel corp, pentru că avem meciuri sâmbătă și duminică, să nu se întâmple ceva. O să înlocuim reflectorul. Sala este pentru meciuri, în principiu”, ne-a mai spus Mihai Costa.

Sala Olimpia nu are, în acest moment, nici autorizație de securitate la incendiu. În 2015, înainte de meciurile de la Eurobasket, au fost făcute unele lucrări pe partea opusă tribunei mari. Potrivit legislației, este nevoie acum de autorizație pentru întregul ansamblu. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, așa că primăria a lipit afișe la intrările în sală, pentru a avertiza publicul că nu există autorizație.

„Primul pas în care ne-am împotmolit este că există niște topo-uri cadastrale care nu sunt rezolvate. Sunt în lucru împreună cu Direcția de Patrimoniu, facem documentația pentru rezolvarea problemei parcelelor de teren. Pe zona exterioară, e vorba de câțiva metri. Unele parcele erau trecute la Direcția Județeană de Sport (…) Vom face documentația topo-cadastrală și facem intabularea, după care vom lansa acordul de securitate. Se va face un proiect conform cerințelor. Vom vedea care sunt condițiile. Cei de la ISU au fost foarte pozitivi, am discutat cu ei de mai multe ori”, explică Mihai Costa.

Am vrea ca măcar partea de vestiare de la Sala Olimpia pe care le-am extins să fie recunoscută în acord. Noi am respectat pe proiect. Se și vede, scările metalice pe care s-a urcat la etaj au scară de evacuare în spatele clădirii (…) Avem o cale de evacuare în stânga, înspre Lukoil, pe unde intra utilajele, avem în dreapta, pe lângă saună, prin sala de conferință creată, anexa aceea direct în spate, la Boavista, iar în spatele etajului superior, unde au fost create externsiile și platoul de filmare, avem scara metalică care iese în spatele sălii. De aceea, cei de la ISU ne tolerează că nu avem avizul, pentru că întrunim măcar aceste condiții de funcționare.
Mihai Costa, Biroul Sport-Cultură al PMT

La Timișoara este în construcție, de 8 ani, o sală polivalentă la Baza 2 a Politehnicii. Termenul inițial era de 2 ani. În martie 2013, Primăria Timișoara și Universitatea Politehnică se asociau la această investiție, oprită, la acea vreme, din lipsă de fonduri. Ulterior, Politehnica a ajuns în instanță cu firma constructoare, care era în insolvență și nu voia să plece de pe șantier. Apoi a fost nevoie de modificarea proiectului, potrivit noilor norme de securitate intrate în vigoare după cazul Colectiv. În martie 2018, printr-o hotărâre de guvern, au fost adoptați noii indicatori tehnico-economici. Valoarea totală a investiției este de 44,11 milioane de lei, iar valoarea „rest de executat” este de 21,05 milioane de lei. Durata de realizare a investiției „rest de executat” este de 31 luni.

Mult discutata sală polivalentă de 16.000 de locuri, promisă de Compania Națională de Investiții, n-a trecut de stadiul de „listă-sinteză”. Primăria Timișoara și CJ Timiș se duelează în amplasamente și declarații politice, iar CNI tace mâlc. Între timp, sticlele de la reflectoare pocnesc la Sala Olimpia, din cauza bașilor de la concerte…

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

mmihai a spus: (noiembrie 16th, 2018 at 14:24 )

Super, asa ne trebuie daca am vrut ca acum sa sarbatorim centenarul. Poate daca nu il sarbatoream alaturi de Romania aveam de mult o sala decenta. Tara mea-i Banatul meu!

vest a spus: (noiembrie 16th, 2018 at 14:53 )

Ce au basii cu cultura, respectiv Capitala Europeana?

Scrie Corect a spus: (noiembrie 17th, 2018 at 09:16 )

Din cauza…nu datorită….

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Top