Cum utilizam munca suplimentara. Aspecte esentiale care trebuie avute in vedere

Munca suplimentară poate fi folosită în desfășurarea activității curente a unei societăți, însă angajatorii trebuie să țină seama de o serie de reguli și restricții pe care aceasta le implică. În caz contrar, ei sunt pasibili de amenzi serioase din partea organelor de control. Este important de știut că folosirea muncii suplimentare este o opțiune a angajatorului, însă aceasta poate fi pusă în practică doar cu acordul salariaților, cu excepția unor cazuri speciale de forță majoră sau stare de necesitate.

În continuare sunt descrise aspectele esențiale care trebuie cunoscute și respectate în legătură cu munca suplimentară de către orice salariat, dar mai ales de către angajatori.

Munca suplimentară înseamnă acele ore de munca prestate de un salariat cu timp de muncă integral, peste durata normală a timpului de muncă săptămânal de 40 de ore. Adică, stabilim dacă un salariat a prestat munca suplimentară verificând dacă exista ore muncite de acesta peste cele 40 dintr-o săptămână normală de lucru.

Atenție: Calificarea muncii suplimentare se face prin raportare la orele de muncă suplimentare în raport cu un program de muncă integral, nu cu unul parțial.

Anterior recurgerii la munca suplimentară, angajatorul trebuie să știe că:
1) munca suplimentară poate exista numai în prezența unei solicitari a angajatorului către salariați, nu din propria inițiativă a acestora din urmă
Atenție: Codul Muncii nu specifică dacă solicitarea angajatorului de muncă suplimentară trebuie făcută într-un anumit mod. Prin urmare, aceasta va putea fi făcută atât în scris, cât și verbal, însă ea va trebui să fie indubitabilă; bineînțeles că, pentru o dovadă mai clară a existenței unei solicitări de muncă suplimentară a angajatorului, este preferabil ca aceasta să fie făcută în scris. Pentru evitarea oricăror dubii, angajatorii pot stabili prin Regulamentul Intern, în mod explicit, care este procedura de urmat în vederea folosirii muncii suplimentare.

2) munca suplimentară nu poate fi făcută decât cu acordul salariaților, cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor acestora

3) numărul orelor de muncă suplimentară pe care un salariat le poate efectua este limitat

4) munca suplimentară este interzisă în următoarele situații:
• în cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani (întotdeauna, chiar și în caz de urgență sau de forță majoră)
• în cazul salariaților încadrați cu contract parțial de muncă (cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor acestora)
Atenție: Deși în cazul (i) salariatei gravide căreia i s-a redus cu ¼ programul normal de lucru în baza unui certificat medical, conform legii, și în cazul (ii) mamelor care alăptează și care au solicitat angajatorului reducerea duratei normale de muncă cu două ore zilnic, legea nu prevede explicit o interdicție de efectuare de ore suplimentare, totuși, având în vedere că în aceste perioade, timpul de muncă al salariatelor devine unul parțial, restricția efectuării de ore suplimentare, în aceste perioade de timp de muncă parțial, ar trebui să devină aplicabilă.

5) munca suplimentară se plătește suplimentar

Munca suplimentară. Cum se plătește și care sunt limitele sale?

Ca regulă, orele de muncă suplimentară se compensează cu timp liber plătit acordat salariatului în următoarele 60 (șaizeci) de zile calendaristice de la efectuarea acestora. Deci, practic, pentru orele de muncă efectuate suplimentar, salariatul va avea liber, însă va primi salariu ca și cum ar fi mers la muncă în perioada respectivă.

Plata muncii suplimentare în bani

Plata muncii suplimentare se face în bani numai în cazul în care compensarea prin timp liber plătit nu este posibilă în cele 60 de zile ulterioare efectuării muncii. În acest caz, angajatorul va trebui să plătească salariatului un spor de minimum 75% din salariul de bază, proporțional cu orele suplimentare lucrate.

Limitele muncii suplimentare

Pentru verificarea depășirii/nedepășirii limitelor muncii suplimentare, regula este că perioada de referință este săptămâna; adică, stabilim dacă un salariat a depășit limita maximă admisă de lege pentru prestarea de muncă suplimentară, însumând orele muncite de acesta într-o săptămână.

Prin excepție, perioada de referință poate fi extinsă la: (1) cel mult patru luni (atunci când nu este posibilă raportarea la perioada de referință săptămânală); (2) cel mult șase luni (pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă); (3) cel mult 12 luni (din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii stabilite de contractele colective de muncă).

În concret, regula este ca durata maximă a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare; cu alte cuvinte, orele suplimentare care pot fi efectuate în mod normal de un salariat într-o săptămână pot fi de cel mult opt. Prin excepție, în situațiile enunțate mai sus, durata timpului de muncă ce include și orele suplimentare poate depăși 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă calculata pe o perioadă de referință de până la 4, 6 sau respectiv 12 luni să nu depășească 48 de ore pe săptămână.
Atenție: În perioadele de referință de mai sus nu sunt incluse concediile de odihnă sau perioadele de suspendare a contractului de muncă.

În cazul în care munca suplimentară este efectuată în timpul nopții, în plus față de limitările specifice muncii suplimentare, menționate mai sus, vor trebui avute în vedere și condițiile legale specifice muncii de noapte.

Citește mai multe articole juridice pe http://pro-legal.ro/

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei. SCM USV va primi vizita campioanei Dinamo București. Partida va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10.30, în Ronaț. Precedenta înfruntare de la Timișoara, dintre cele două echipe, a însemnat un meci cu 95 de puncte. Acesta a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Top