Doi artiști și-un câine. Poveste despre plecare și ajungere în Banatul istoric. 1.538 kilometri. Acum, o expoziție de fotografie digitală, video, print digital, instalație și grafică. E povestea lui Renée Renard și Ciprian Chirileanu.
Expoziția „1.538 kilometri” continuă un proiect inițiat în 2012 de Renée Renard, având ca temă istoria propriei familii de origine franco-germană, precum și cea a urmașilor coloniștilor stabiliți în Banat în secolul XVIII. E povestea parcursă cu mașina de Renée Renard și Ciprian Chirileanu, alături de cățelușa Nera. Inedita „caravană” a urmat seria valurilor de colonizare ale Banatului istoric de după Pacea de la Passarowitz, exact cu 300 de ani în urmă. Din cele peste 120 de localități colonizate au fost alese opt sate din Banatul românesc: Carani (colonizat de italieni), Cenei (croați), Charlottenburg (germani), Dudeștii Vechi (bulgari), Tomnatic (francezi), Sfânta Elena (cehi), Văliug (austrieci) și Vucova (slovaci). Kilometrii parcurși includ și destinații la malul apelor care delimitează Banatul: Dunărea (lângă Liubcova), Mureș (la Lipova), Cerna (lângă Băile Herculane), Timiș (lângă Chevereșu Mare) și Bega (la Utvin).
Rezultatul acestei incursiuni în timp îl puteți vedea de joi, 13 septembrie, de la ora 18, la Galeria Pygmalion. Renée Renard reconstituie memoria locurilor într-un mod inedit, cercetând, la un microscop de ultimă generație, probe prelevate din clădiri, cimitire, sol, apă, elemente de vegetație, „martore” ale existenței coloniștilor (tehnică mixtă la microscop, fotografie și video la microscop, procesare digitală, instalație). În același timp, Ciprian Chirileanu recompune ansambluri de clădiri văzute de la altitudine mare, cerul fiind în acest caz unicul martor al permanenței unei comunități (fotografie, procesare digitală, instalație, video, grafică). Proiectul, care va continua și în Ungaria și Serbia, își propune să reconstituie drumul între două spații geografice și culturale diferite, altfel spus de la un „acasă” la alt „acasă”, de la „dezrădăcinare” la „re-înrădăcinare”.
Comentarii prin facebook