Regionalizare: Capitala regiunii ar trebui sa fie Lugojul, nu Timisoara!

Majoritatea liderilor administraţiilor locale şi a politicienilor prezenţi la Consiliul Jueţean Timiş, la dezbaterea despre regionalizare şi descentralizare, sunt în principiu de acord cu planul vicepremierului Liviu Dragnea de a împărţi România, cel mai probabil în opt regiuni. Democrat-liberalii sunt cei mai sceptici, mai puțin primarul de Arad, Gheorghe Falcă, care susţine din toate puterile regionalizarea. Poate cea mai interesantă opinie o are primarul din Lugoj, Francis Boldea. Acesta susţine că viitoarea capitală a regiunii ar trebui să fie Lugojul, nu Timişoara.

Gheorghe Ciobanu, deputat PSD
„Regionalizarea şi descentralizarea este un proces amplu pe care toate partidele au discutat şi nu au reuşit să-l facă. Mă bucur că PSD, vicepremierul Dragnea şi premierul Ponta împreună cu colegii noştri liberali şi-au asumat responsabilitatea acestei acţiuni importante pentru toţi cetăţenii României. Acum discutăm despre prima prioritate, revizuirea constituţiei, pentru că cele două sunt legate, lucru care se va întâmpla cu siguranţă. Avem o majoritate care ne dă lejeritatea revizuirii constituţiei, după care am convingerea că până la finalul anului procesul de regionalizare şi descentralizare se va finaliza. În urma dezbaterilor de la Timişoara şi din alte regiuni vor mai fi cu siguranţă elemente de adăugat, de completat la acest proiect amplu.”

Cristian Buşoi, europarlamentar PNL
„Având şansa să asist la multe dezbateri în Parlamentul European legate de diversele forme de organizare în ţările europene, sunt convins de nevoia regionalizării. Am convingerea că această regionalizare va accelera şi va eficientiza atragerea fondurilor europene, aranjând mai bine nevoile de dezvoltare la nivel regional. Prezentarea vicepremierului Dragnea de la Timişoara a bătut la uşi deschise. Rămân de stabilit detaliile despre cum se va face regionalizarea şi aici PNL, prin comisia pe care o coordonează domnul Johanis, primarul Sibiului, are câteva puncte de vedere bine definite, nefăcute încă publice. E foarte important să ne concentrăm pe beneficiile pe care le vor avea cetăţenii din procesul de regionalizare. E important să se facă o descentralizare reală şi mai ales o reducere a birocraţiei. Trebuie ca şi o parte din deciziile care se iau la Bucureşti privind alocarea de fonduri să meargă către viitoarele regiuni.”

Francisc Boldea, primarul Lugojului
„Mă bucur că totul gravitează în jurul Timişului, că nimeni nu îşi expune un alt punct de vedere. Că viitoarea capitală va fi la Timişoara sau la Lugoj este mai puţin important. Noi am fost capitală de judeţ şi avem argumentele noastre foarte clare pe care le-am şi expus vicepremierului. Suntem mai aproape de toate judeţele. Avem o zonă bună de dezvoltare şi cu cei din Caraş, şi cu cei din Hunedoara. Pe autostradă cred că suntem mai repede la Arad decât la Timişoara. Vedeţi, nici în Statele Unite, capitala nu este la New York şi nici în Germania nu a fost la Munchen, deşi este de câteva ori mai mare decât Bonn. Dispun de o clădire goală ce poate fi ocupată imediat, cu 80 de camere, şi e infrastructura necesară.”

Marcel Vela, primarul Caransebeşului
„Regionalizarea este bine-venită pentru toată lumea, pentru orice comună, orice oraş, orice municipiu, pentru toate cele patru judeţe şi pentru viitorul cetăţenilor în special. Regionalizarea înseamnă o altă abordare, o altă mentalitate, o altă organizare. Cred că este momentul ca regionalizarea să fie acum prioritatea adminsitraţiei centrale, regionale, judeţene şi locale, ea va însemna o schimbare radicală în viaţa oamenilor. Judeţul Caraş-Severin ar câştiga o infrastructură echilibrată, armonizată şi integrată în regiunea Banat, investiţii care ar veni în urma dezvoltării infrastructurii. În Banatul de munte sunt oportunităţi, sunt zone turistice extraordinare şi bogăţii naturale. ”

Tiberiu Lelescu, consilier judeţean PDL
„Vicepremierul Dragnea nu m-a convins, pentru că nu a venit cu argumente prin care să dovedească că într-adevăr această regionalizare vizează dezvoltarea economică în primul rând. Cred că ţintele sunt altele, deocamdată aceste ţinte sunt mascate. Ele vizează dispariţia unor comune. Este un plan mascat al USL, la fel cum lucrează ei tot timpul. Mereu spun că fac bine, dar noi simţim în propriile buzunare că lucrurile merg prost. Aşa va fi şi cu regionalizarea.”

Florian Zanfir, consilier judeţean PP-DD
„Se merge cam mult pe principiul dezvoltării, principiul economic. Se merge prea mult pe o regionalizare cu un anumit număr de oameni pe regiune şi un anumit teritoriu. Nu înţelege de ce vor ca regiunile să fie egale. Regionalizarea ar trebui să ţină mai mult de tradiţie, de cultură, de istorie. Regiunile să aibă o personalitate. Din toate cele opt regiuni, personalitate văd doar la regiunea Banat şi la regiunea Oltenia. Celelalte, cum este de exemplu regiunea unde sunt Dobrogea şi Vrancea, mi se pare ciudate. Este o îmbinare nepotrivită. S-a pornit greşit de la început când s-a făcut împărţirea după regiile de căi ferate.

Gheorghe Falcă, primarul Aradului
„Fac parte din comitetul de regionalizare la nivel naţional din partea asociaţiei municipiilor din România. Lucrăm atât la descentralizare, cât şi la regionalizare, evident suntem de acord cu regionalizarea. În 90 când eram student aici, era un ţel al timişorenilor şi al celor ce au luptat în revoluţie. Astăzi putem spune că am făcut câţiva paşi importanţi spre regionalizare. Drumul este corect până acum. Cred că după regionalizare regiunea noastră va exploda din punct de vedere economic. În momentul când ne vom dezvolta regiunea corect şi vom crea acel pol de dezvoltare Timişoara-Aradv veţi vedea evoluţia trans-regională a ce înseamnă economia polului Arad-Timişoara. Nu cred că în acestă zonă a existat o contestare a capitalei. Şi în sondaj pe primul loc a ieşit detaşat Timişoara, votată chiar şi de cei din judeţele de lângă. Problema va fi la nivelul instituţiilor şi al finanţărilor.”

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

ibn Musa a spus: (iunie 10th, 2013 at 10:42 )

O idee foarte buna ! Lugojul a avut in trecut traditie de capitala de judet. Pozitia gografica echidistanta fata de toate judetele posibil componete da o nota de calificare de asemenea. Revigorarea economica a zonei e de luat in seama. Faptul ca e oras mai mic decat Timisoara este de asemenea un mare avantaj ( nu cum ar crede unii mai putin informati), se poate vedea exemplul unor orase din Germania. Se va evita vesnica concurenta negativa intre actualele capitale de judet. Un alt exemplu ar putea fi si Caransebes.

Petru a spus: (iunie 10th, 2013 at 15:36 )

Lugojul are un atu in fata oricarei localitati din Banat: este sitat in mijlocul regiunii, exact in centru, la distanta egala de punctele extreme si este singurul nod de comunicatii rutiere si feroviare pentru toate directiile. Daca s-ar lua o hotarare rationala, Lugojul ar trebui desemnat capitala regiunii Banat !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara

Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, se dezbat mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat de CNI...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie

O stradă ocupată timp de mai mulţi ani de samsarii imobiliari din Dumbrăviţa urmează să fie asfaltată. Strada a fost cedată primăriei abia anul trecut, după ce Primăria Dumbrăviţa şi locuitorii comunei au făcut front comun. Printre imobiliarii care au stăpânit strada se numără şi candidata PSD-PNL la primărie, Alina Sperlea.  Este un lucru arhicunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, se dezbat mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat de CNI...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A debutat ședința de guvern organizată la Timișoara
O stradă ocupată timp de mai mulţi ani de samsarii imobiliari din Dumbrăviţa urmează să fie asfaltată. Strada a fost cedată primăriei abia anul trecut, după ce Primăria Dumbrăviţa şi locuitorii comunei au făcut front comun. Printre imobiliarii care au stăpânit strada se numără şi candidata PSD-PNL la primărie, Alina Sperlea.  Este un lucru arhicunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie
Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic” constituit în cadrul instituției. Acestă acreditare marchează un pas semnificativ în consolidarea rolului UVT ca pol de inovație în regiune și întărește capacitatea centrului de a oferi servicii de top în domeniile Digital (Economie digitală și tehnologii spațiale), Green (Mediu și eco-tehnologii),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic
Circul sălii de desfășurare a ședinței de guvern de la Timișoara s-a încheiat, miniștrii care vor participa vor fi înghesuiți în cea mai mare sală care e la sediul Prefecturii Timiș, una de 28 de locuri, Sala Video. Importante pentru regiune sunt două dintre proiectele care vor fi votate, anume cel pentru deschiderea punctului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E oficial, miniștrii sosiți la Timișoara vor fi înghesuiți în Sala Video. Două proiecte pentru Timiș, votate la ședința de guvern
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj, societate deținută de cei de la Strabag, care contestau licitația pentru atribuirea contractului de proiectare și execuție a Centurii Vest Timișoara. Data la care se închidea, inițial, procedura era 29 martie. ARL a depus contestația în ultimul moment, ceea ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă
Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor la catedră. Acesta a fost subiectul unei adevărate lecţii deschise la UPT, unde s-a vorbit despre germanii din această parte de ţară. Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling
În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind noul stadion al oraşului, Druckeria le solicită politicinilor timişoreni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice privind acest obiectiv. Intevenţia vine după mai multe schimburi de replici între preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, şi Alfred Simonis, preşedintele PSD...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului
În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Top