La o zi după „marea gunoiadă” a PSD de la București, Liviu Dragnea a avut o prezență absolut halucinantă la Antena 3. Sub privirile umede de admirație ale lui Gâdea și Badea, liderul PSD a avut o criză de demență, înjurând în stânga și dreapta, făcându-i șobolani pe toți cei care nu i se închină, de la procurori, politicieni, lideri ai societățiii civile etc. (Evident nimeni de la CNA sau CNCD nu s-a autosesizat, în condițiile în care CT Popescu a fost amendat doar pentru c-a spus că Vasilica Dăncilă are freză de pavian.) N-au scăpat de săgețile otrăvite ale liderului PSD nici măcar UE și NATO, e adevărat fără a fi etichetate drept organizații șobolănești.
„Am vrut să arătăm și partenerilor noștri străini, pentru că după Revoluție, toți partenerii noștri, NATO, UE, ne-au spus și ne-au promis că o să ne învețe democrația, pentru că noi nu o știam…Venind din comunism, noi trebuia să învăţăm democraţia de la dumnealor. Eu zic ar trebui să își asume toți partenerii străini această responsabilitate: că au încurajat, ba chiar parțial au și finanțat acest stat paralel și acest sistem odios. Chiar l-au susținut public, în mai multe rânduri și ar trebui să-și asume asta, pentru că nu asta e democrația la ei acasă”, a delirat Dragnea. Dincolo de acuzele, de altfel mult dezbătute, că UE și NATO ar fi finanțat „statul paralel” (până acum știam că doar Soros a făcut acest lucru), de un alt aspect din aceste afirmații vreau să mă leg acum. Respectiv, de cum s-a învățat democrație în România.
Și nu, Dragnea și cei din jurul lui n-au învățat democrație de la țările occidentale, nici n-au avut de gând să facă acest lucru. Pentru ei lumina a venit tot din Est. E adevărat, ei au mimat o apropiere de Vest, dar asta numai pentru a ciordi (folosesc limbajul lor) fonduri europene, iar Tel Drum-ul anchetat de OLAF este un exemplu concret. Din păcate, nici românii n-au fost lăsați să învețe democrația reală, fiind lăsați dinadins într-o stare extrem precară din punct de vedere a înțelegerii sistemului democratic. Vorbesc de o democrație funcțională, în care oamenii votează conștient, nu ca niște turme de bipezi duși la urne cu biciul. Iar nenumăratele declarații ale celor veniți sâmbătă la București demonstrează cu prisosință aceste lucruri.
Într-o țară cu adevărat democratică, în care un pilon de bază este educația, un partid ca PSD ar fi trimis în tomberoane. Pe o scară reală a valorilor, un individ ca Dragnea nu doar că nu conducea România, dar vindea și acum bere la butoi prin satele Teleormanului. Să nu mai spun de alte vietăți pentru care lanțul evoluției s-a rupt demultișor, precum Iordache, Nicolicea, Rădulescu-Mitralieră, Șerban Nicolae și alții. Mai făceau aceste specimene legi într-o democrație funcțională de tip occidental? O democrație reală înseamnă instituții independente, puternice. Ce democrație e în România în care, începând cu Curtea Constituțională, toate instituțiile sunt la picioarele țărănoiului din Teleorman? Or, nu asta am învățat de la UE și NATO. Astea s-au învățat de la Kremlin, Istanbul sau chiar Pekin. Fiindcă într-o democrație funcțională, occidentală, este absolut imposibil ca un analfabet să ajungă premier. Nu, Dragnea și ai lui n-au vrut niciodată să învățăm democrație de la UE, dintotdeauna ei au pus în practică titlul unei vechi piese a Sarmalelor Reci. Evident, e vorba de „Țara te vrea prost”.
Comentarii prin facebook