PSD a câștigat alegerile europarlamentare de duminică. Clar și detașat față de celelalte partide. Toate așezate în partea dreaptă a eșichierului politic, dacă asta contează. A fost multă exaltare pentru cei mai mulți lideri social-democrați, și mai multă în televiziunile lui Felix și Ghiță, dar și destule umbre de îngrijorare pentru cei mai echilibrați dintre liderii PSD. Care și-au adus aminte de penibilul moment „Mihaela, dragostea mea!”. Dar, probabil, de unul și mai important, petrecut în urmă cu zece ani. Mai ales că scorul PSD de acum (37,6%) a fost mult mai mic decât în sondajele lui Palada și Sultănescu – oamenii de casă ai premierului – care urcaseră PSD la aproximativ 43% din sufragii înainte de alegeri. Ceea ce trebuia să fie un test elocvent pentru prezidențiale s-a dovedit să fie mai degrabă un mare fâs.
Și acum să vin cu unele cifre. Sunt luate de la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004. Se întâmpla după patru ani de guvernare Năstase, considerată drept cea mai eficientă de către PSD, iar pentru unii observatori, cea mai coruptă din istoria României, întrecând și perioadele fanariote. Așadar, la alegerile din 2004, Uniunea PSD + PUR a luat 37,16% la Senat, respectiv 36,64% la Camera Deputaților. Alianța DA (PNL+PDL) obținea atunci 31,71% la Senat, respectriv 31,26% la Cameră. Tot în primul tur de scrutin la prezidențialele din 2004, Adrian Năstase obținea 40,97%, iar Traian Băsescu 33,92%. (În paranteză fie spus, nici măcar Sultănescu și Palada nu au tupeul să-l dea pe Ponta măcar la nivelul partidului, în timp ce Năstase era binișor deasupra.)
Ce avem la alegerile de duminică? PSD+PC+UNPR – 37,6%. PNL (15%) + PDL (12,23%) + Forța Civică (2,60%) fac un total de 29,83%. Nu am mai adăugat cele șase procente al PMP, ci m-am oprit la cele trei formațiuni care au dat startul coagulării partidelor de dreapta. Ce observăm aici? Că atât PSD, cât și formațiunile care formau Alianța DA au scoruri aproximativ egale cu cele obținute cu zece ani în urmă. Atunci, după numai două săptămâni, Băsescu îl spulbera pe Năstase cu 51,23%. Până la alegerile din toamnă mai sunt mai bine de șase luni, timp în care se pot întâmpla multe lucruri. Mai dau o singură cifră. În decembrie 2012, USL obținea 60,03% la alegerile parlamentare. În condițiile în care „USL trăiește” a ajuns la 37,6%. Care e trendul?
De aceea, pentru liderii mai raționali ai PSD, frământările au luat locul euforiei. De aceea se fac ultimele încercări disperate de spargere a PNL prin utilizarea la modul absolut grobian a „cadavrului politic” Călin Popescu Tăriceanu. De aceea, posturile lui Felix și Ghiță, utilizate pe post de ciomege în capul Opoziției, fac eforturi supraomenești de a ridiculiza apropierea între partidele de pe partea dreapta. Jocul pentru prezidențiale nu e deloc jucat. Din contră.
P:S. Dacă tot am utilizat atâtea cifre, mai dau câteva pentru cei care spun ba că PSD a luat cel mai mare rezultat în Timiș din istorie, ba cel mai slab. La aceleași alegeri din 2004, PSD obținea 25,92% în Timiș, iar Alianța DA 38.09%, în condițiile în care și PNȚCD obținea 10,89%.
Comentarii prin facebook